RETRO RÁDIÓ

Óraátállítás: ekkor lehet az utolsó!





Március 26-án, vasárnap kezdetét veszi a nyári időszámítás. Vagyis ismét óraátállítás lesz és sajnos nem az utolsó.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.03.20.
óraátállítás nyári időszámítás téli időszámítás

A nyári időszámítás mindig március utolsó vasárnapján kezdődik. Idén ez március 26-ára esik, tehát ekkor kell átállítani az óráinkat hajnal 2-ről előrefelé, hajnal 3-ra. Vagyis egy órával kevesebbet alhatunk, pedig már 2019-ben eldöntötték, hogy megszüntetik az óraátállítást. Meddig tekergetjük még az órákat? Most kiderül!

óraátállítás
Ismét óraátállítás lesz és nem biztos, hogy az utolsó – Fotó: Marcos Mesa Sam Wordley

Mikor vezették be a nyári időszámítást?

A nyári időszámítást 1916-ban vezették be az akkori Osztrák–Magyar Monarchiában. 1958 és 1979 között a nyári időszámítás használata szünetelt, 1980-ban pedig újra bevezették. A bevezetés oka egyébként az volt, hogy a napfényes órák magasabb számát kihasználva, a világítás mellőzésével energiát takarítsunk meg.

Melyik a jobb, a nyári vagy a téli időszámítás?

A magyar lakosság kétharmada – hasonlóan a többi európai országhoz – szerint a nyári időszámítás a jobb. A Magyar Alvás Szövetség szerint az alváskutatások, a baleseti statisztikák és még sok minden más arra tanít bennünket, hogy az órákat nem célszerű átállítani és az eredeti, az időzónánknak megfelelő idő visszaállítása lenne a legészszerűbb döntés élettani, egészségügyi szempontból. Ez a téli időszámításnak felel megírja a penzcentrum.hu. Beth Ann Mallow neurológus, gyermekgyógyász-professzor több mint öt évig tanulmányozta az óraátállítások előnyeit és hátrányait. Ő a napokban arról számolt be, hogy a márciusi előreállítás negatív egészségügyi következményekkel járhat, tehát a téli időjárás a jobb nekünk.

Mikor törölhetik el az óraátállítást?

2018-ban volt egy európai népszavazás, ahol az EU lakosságának véleményét kérdezték az óraátállításról. A válaszadók többsége az óraátállítás eltörlését támogatta, köztük a magyarok is. Az Európai Parlament (EP) ennek alapján 2019-ben eldöntötte, hogy eltörlik az óraátállítást. Akkor a tagállamokra bízták a döntést, hogy a nyári vagy a téli időszámítást vezetik-e be véglegesen, a határidő pedig 2021 volt. Csakhogy közbejött a koronavírus-járvány, így a legtöbb tagállamban nem született döntést. Végül az EP a végső döntési határidőt 2024-ig halasztotta. Vagyis az idei évben lehet az egyik utolsó óraátállítás, amit átélünk. Legalábbis reméljük!





 





Ezeket olvastad már?
„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

„Nem hiszem el, hogy ez újra megtörténik” – kifakadt a lány, apja után a bátyját is halálra gázolták

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Megérkezett az első fotó a nagypénteki budapesti robbanás helyszínéről

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Szemet vonzó ismertetőjel: őt keresik a magyar rendőrök

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás