Egy órával többet alhatunk holnaptól, cserében hamarabb lesz sötét

Tavaly még arról beszéltünk a legtöbbet, hogy elfelejthetjük végre, erre tessék, mire ébredhetünk holnap hajnali három órakor? Igen, újra itt a senki által sem várt óraátállítás.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.29.
Újra átállunk

Vasárnap hajnali háromkor egy órával vissza, két órára kell tekerni az órákat. Sokféle gond is akad ezzel a fránya óraátállítással, jelenleg leginkább az, hogy még korántsem érzi úgy az ember, hogy itt a tél. Évek óta tart a vita: állítsuk vagy ne állítsuk! A világ országainak 60 százaléka egész évben ugyanazt az időt látja az óráján, több mint hetven ország fontolgatja a teljes megszüntetését.

Fotó: Shutterstock

Az Európai Unió persze elvben már döntött, nem lesz több óraátállítás. Ráadásul éppen idénre esett volna mindez, csakhogy a jelenlegi helyzetben nem éppen ez a legfontosabb dolgunk. Csakhogy, ha mégis eltörlik végre az óraátállítást, akkor még mindig ott a vita, hogy akkor most a téli vagy a nyári átállítás maradjon. Vélhetően olyan ez, mint a divat, már tudniillik mindenki mást mond, mi a jó. Állítólag alváskutatók és nemzetközi szervezetek szerint az volna a megfelelő, ha a téli időszámítás maradna. Olyannyira nagy már a vita, hogy vannak tél és nyár lobbisták is. Persze könnyen kitalálható, a „nyáriak” legfőbb érve az, hogy minek élnénk sötétben, hosszabbítsuk meg a nappalokat.

A „tél” és a „nyár” pártiak tehát évek óta veszekednek, mindkét tábor sorolja a maga érveit, de most a háború és az energiaválság közepette biztos, hogy egy darabig ismét nem lesz aktuális kinek is van igaza. Amerikában, ahol minden megtörténhet és meg is történik, a nyár lobbistái a Kongresszus elé vitték a javaslatot.

A mostani óraátállítást egyetlen dolog teszi szerencséssé, mégpedig az, hogy épp egy hosszú hétvége követi az átállítást, amikor pihenhetünk.

Érzékeli valaki vagy sem, de az óraátállítás mindig megviseli a szervezetet, különösen tavasszal. Mindez honnét tudható? Egyszerű, ilyenkor sokkal több baleset és haláleset történik.

Az alvásunkat szabályozó cirkadián ritmust az óraátállítás nagyon megzavarja, de nem ez a legsúlyosabb problémánk. A felnőtteknek 7-9 óra alvás lenne szükséges, a gyerekeknek pedig 10-12 óra.

Száz szónak is egy a vége: döntés egyelőre még nincs, lehet tovább vitázni, hogy TÉL vagy NYÁR, de az biztos, hogy holnap, azaz október 30-án hajnali háromkor egy órával vissza, két órára kell állítani az órákat. Igen, így egy órával többet alhatunk, viszont jön a korai sötétedés.

Top hírekHírlevél-feliratkozás