RETRO RÁDIÓ

„Négy óra alatt veszett oda mindenünk” – porig égett egy halimbai háromgyermekes család háza





Gyakorlatilag porig égett a halimbai háromgyermeket nevelő Kiss László és Ilona háza vasárnap hajnalban. A házaspár az utolsó pillanatokban menekítette ki a gyerekeket.



Megosztás
Szerző: K.K.P.
Létrehozva: 2023.03.10.
Módosítva: 2023.03.10.
ház család Halimba tűz

Egy hajszálon múlt az élete három halimbai gyermeknek: kigyulladt a házuk vasárnap hajnalban, míg az egész család aludt. A fiatalok a szüleiknek köszönhetik, hogy túlélték a tragédiát. Édesapjuk ébresztette őket, majd édesanyjuk segítette ki őket az ablakon. 

A szülők, Ilona és László a porig égett házban – Fotó: Nagy Zoltan

– A katasztrófa két óra körül kezdődhetett, de akkor az egész család mélyen aludt. Három órakor hatalmas zörgést hallottam. Hirtelen azt hittem, hogy valaki betört hozzánk. Gondoltam, ennek utánajárok. Amint kinyitottam a hálószoba ajtaját, beömlött a füst. 

Sírva üvöltöttem a feleségemnek, ő pedig felrázta a gyerekeket.

Átmentem a nappaliba, de ott már semmit sem lehetett látni a feketeség miatt. A bejárati ajtót nem használhattuk, hiszen az is lángolt. Mire visszaértem a hálószobába, a nejem már lesöpörte az ablakpárkányról a növényeket. A gyerekeknek egyenként segített kimászni, majd követte őket. Az ablaknyitás miatt egyébként a tűz oxigént kapott, ezáltal felerősödött. Engem már gyakorlatilag a nyomás lökött ki a kertbe – idézte fel a történteket a családfő, Kiss László a Borsnak. Az apa könnyebben meg is sérült: kibicsaklott a lába és felrepedt a szemhéja.

A tűzben mindene odaveszett a családnak – Fotó: Nagy Zoltán

Kissék megmutatták nekünk egykori otthonukat. A házat, amit a statikus elmondása szerint felújítani nem lehet, vagyis le kell bontani és egy újat kell építeni a helyére.

– Egy régi kőházat vettünk meg. 15 év kemény munkájával berendeztük és szépítgettük. 

Négy óra alatt veszett oda mindenünk. Nemcsak a tévénk, a mikrónk, a hűtőnk, a ruháink, hanem a legnemesebb emlékeink is.

Az fáj a legjobban, hogy rengeteg fényképünk megsemmisült, hiszen azokat nem tudjuk pótolni – mondta Ilona, majd körbevezette a Bors munkatársait a már romos épületben.

Ennyi maradt a család konyhájából – Fotó: Nagy Zoltán

– Az utolsó napon Lorenzó még vidáman játszott az ebédlőasztalon. Letisztogatta és tologatta a kedvenc autóját. Még mindig látható a maradványa. Ahogy a bútoroké is – jegyezte meg a családanya csendesen.

Még szerencse, hogy mi megmaradtunk egymásnak. Hálát is adunk az égnek, de a helyzetünk jelenleg kilátástalan. Az ágyunk mellett egy nagy dobozban aludt a kedvenc pincsink, Jennike a két kölykével. Mind a hárman elpusztultak a füsttől.

A családot László néhány házzal arrébb lakó szülei fogadták be ideiglenesen.

– Este kilencig a fiaméknál voltunk vendégségben. Jól éreztük magunkat, aztán hazamentünk és lefeküdtünk. Nagyon rosszat álmodtam, mintha megéreztem volna, hogy baj lesz. Hajnalban arra lettem figyelmes, hogy zörgetnek az ablakomon. Eszmeralda volt az. Mezítláb szaladt át hozzánk. Még félálomban hallottam, hogy az unokám kiabál: 

Papa, ég a házunk”. Papucsot húztam, és félmeztelenül a fiamékhoz siettem. Az utcáról néztük, ahogy minden az enyészetté válik. Semmit sem tehettünk

– mesélte a lapnak megtörten Imre, László édesapja, a gyerekek nagyapja. 

Összefogtak a település lakói

Kovácsné Véber Eszter, a község polgármestere a Borsnak elmondta: az is csoda, hogy a család mind az öt tagja élve megúszta az esetet.

– Büszke vagyok a halimbaiakra, mert a katasztrófa után sokan ajánlottak azonnali segítséget. Az önkormányzat is megteszi a tőle telhetőt, de szűkösek a kereteink – fogalmazott a településvezető.

 





 





Ezeket olvastad már?
Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Hátborzongató: regisztrált szexuális ragadozó próbált elrabolni egy kisfiút az iskolából – videó

Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Kocsis Máté: a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb gyermekvédelmi törvénycsomagot

Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

Egerek és patkányok tartják rettegésben ezt a budapesti környéket - A helyiek közegészségügyi vészhelyzettől tartanak - Fotó!

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

Szelfit készített a 13 éves fiú, miután 40 késszúrással végzett anyjával

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás