Magyar orvos: ne hallgassanak a betegtájékoztatóra a szoptató kismamák!

Dr. Novák Hunor szerint a legtöbbször téves információt kapnak az édesanyák szoptatás-gyógyszerszedés témájában.Megosztás
Szerző: B.P.
Létrehozva: 2023.03.19.
szoptatás gyógyszer Novák Hunor

Meglepő kijelentést tett közösségi oldalán a népszerű gyermekorvos, dr. Novák Hunor. A szakember a következőket írta: „Legtöbbször téves információt kapnak az édesanyák szoptatás-gyógyszerszedés témájában. Kire hallgassanak? Hát ez ügyben azt kell mondjam, ne a betegtájékoztatóra, ami legtöbbször elavult információkat tartalmaz!” A gyermekorvos ugyanakkor a figyelmeztetésen túl megoldást is kínál.

 

Novák Hunor bevallotta. ha őt kérdezik a szoptatós kismamák, hogy ezt vagy azt a gyógyszert szedhetik-e, nem tudja fejből a választ. Viszont tudja, hol nézhet utána könnyen és gyorsan. Ezt az információt osztotta meg követőivel.

Négy színkóddal üzen az e-lactancia

Az angol nyelvű e-lactancia internetes oldal használatához nem kell különösebb nyelvtudás. Elég az oldal keresőmezőjébe bepötyögni az adott gyógyszer hatóanyagát, ami a termék dobozán a márkanév alatt megtalálható (pl.: ibuprofen, diclofenac stb.) 

A rendszer négy különböző színkód egyikével válaszol. A zöld jelzés azt üzeni: nyugodtan szedheti a készítményt a szoptatós kismama. A sárga enyhe kockázatot, a narancssárga vagy piros jelzés viszont arra figyelmeztet: az adott gyógyszer szedése nem javasolt a szoptatós kismamáknak.

Novák doktor internetes oldalán arra is adott tanácsot, mit tegyenek azok, akiknek az orvosa azért nem írja fel a gyógyszert, mert véleménye szerint nem lehet vele szoptatni, az oldal viszont minimális kockázatot említ csak. A népszerű gyermekgyógyász azt javasolja a pácienseknek, hogy ilyen esetben hívják fel udvariasan orvosuk figyelmét az e-lactancia oldalra, kérve, hogy nézze meg ő is: szedhető az adott gyógyszer szoptatás mellett, ők pedig szeretnék azt alkalmazni.

 

Top hírekHírlevél-feliratkozás