RETRO RÁDIÓ

Magyar orvosnak köszönheti Ferenc pápa, hogy újra tud járni: interjú dr. Mester Ádámmal – Videó





2022 áprilisában Ferenc pápa nagyon fájlalta a jobb térdét. 2022 májusában annyira súlyosbodott az állapota, hogy kerekesszékbe kényszerült. Egy magyar fejlesztésű módszernek köszönhetően végül lábra tudott állni a szentatya. Dr. Mester Ádám radiológus szakorvos beszélt a Ripostnak az édesapja, dr. Mester Endre sebészprofesszor által kifejlesztett módszerről.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.03.26.
Módosítva: 2023.03.26.
Ferenc pápa gyógymód kerekesszék gyógyulás

A közelmúltban a Sky Newsnak nyilatkozó Ferenc pápa hosszú hónapok után végre elhagyhatta a kerekesszéket. A szentatya nagyon fájlalta a jobb térdét, mely sok problémát okozott neki. Egy magyar fejlesztésű, úgynevezett lágylézeres fényterápiával és egy mágneses kezeléssel az orvosok ugyanakkor segíteni tudták a pápát abban, hogy sejtjei regenerálódjanak. A technológiát dr. Mester Ádám radiológus szakorvos édesapja, dr. Mester Endre sebészprofesszor fejlesztette ki, aki 1965-ben kezdett kísérletezni az eljárással.

Ferenc pápa térdproblémái miatt hosszú hónapokon át kerekesszékbe kényszerült Fotó: Alberto Pizzoli

2022. április 21-én Ferenc pápa a Vatikánban fogadta Orbán Viktor miniszterelnököt, az ekkor készült fényképeken már látható, hogy a szentatya a jobb, fájó térdén tartja kezét. A hónapokon át tartó fájdalmakat követően 2022. május 5-én Ferenc pápa már kerekesszékben érkezett meg egy audienciára a Vatikánban. A kerekesszéket az egyházfő inasaként ismert Sandro Mariotti tolta – számolt be róla az ABC.

Az egyik lábam nem működik jól, az orvos azt mondta, ne járjak vele. Én szeretek gyalogolni, de most engedelmeskednem kell az orvosnak

– mondta akkor Ferenc pápa.

A Ripostnak nyilatkozó dr. Mester Ádám radiológus szakorvos beszélt az édesapja nevéhez fűződő módszerről.

Dr. Mester Endre sebész professzor és fiai Ádám (a kép bal oldalán) és András (a kép jobb oldalán).
Dr. Mester Endre sebészprofesszor és fiai Ádám (a kép bal oldalán) és András (a kép jobb oldalán) Fotó: Dr. Mester Ádám radiológus szakorvos / Ripost

Honnan ered ez a speciális kezelés és hogyan köthető az Ön nevéhez?

„Egy olyan orvosi eljárásról van szó, amit az 1960-as, 1970-es években közölt le az édesapám, dr. Mester Endre. Az első európai ország Olaszország volt, ahol átvették ezt a módszert. Ott már az 1970-es évek második felétől alkalmazzák.”

Hogyan működik maga az eljárás?

„Az eljárás lényege nagyon leegyszerűsítve az, hogy a lézernek van egy olyan biológiai hatása, melyre a szervezet létrehoz egy választ, ami a szervezet sejtműködését segíti. Kezdetben az orvostudomány a lézert csak vágásra alkalmazta. Később, édesapám tudományos kísérleteinek köszönhetően egyéb felhasználása is elterjedt. Ez az eljárás, ami most már szokványosnak számít, azóta elterjedt a világon. Maga a módszer édesapám kísérletes bizonyítékain alapul, ehhez közvetlenül nekem nem volt közöm. Itt érdemes hangsúlyoznom, hogy Ferenc pápa esetében sem arról van szó, hogy konkrétan engem kerestek meg, hanem egy magyar módszer alkalmazásával kezelték a pápát. Egy sajátos fény az a lézerfény, aminek minden fényre jellemző tulajdonsága megvan, de monokromatikus, azaz egyszínű a fénye. Ez alkotja egyrészt magát a lézert, ami látható vagy infratartomány spektrumának egy nagyon keskeny sávjában képződik. Másrészt a lézer fényfotonjai ebben az esetben nem sétálnak, hanem masíroznak nanoszekundumos fényfelvillanásokkal. A fényvillanást teljes elsötétülés követi, majd ezek váltakozása váltja ki a reakciót, azaz stimulálja a sejteket.”

Ha jól értem, nem maga a fény a gyógyító hatású, hanem arra való a fény, hogy segítse a gyógyulási folyamatot?

„Nagyjából erről van szó. A lézerfény szakaszos és van egy olyan biológiai hatása, ami a szokványos fénynek nincs. Minden fotonnak egyforma a színe, ezek a fotonok csoportokban érkeznek. Ez egy speciális inger a sejthártyán és ez váltja ki a biológiai hatást. A lézerek közül sok poláros, ami egy olyan tulajdonság, mely az oldalról érkező fényt szűri, ezáltal csak ennek a speciális fénynek a hatását tudja kifejteni a célzott területre. Vegyük például a poláros lámpa nevű eszköz, mely csak ezt az egy tulajdonságot használja. A lézer fénysűrűségének emellett el kell érnie egy adott tartományt. Hasonlóan működik, mint egy gyógyszer. A fénynek is határértékek között kell mozognia, se túl sok, se túl kevés nem jó.”

Milyen káros hatásai lehetnek, ha a lézer nem a megfelelő határértékek között működik?

„Egy gyógyszer túladagolásával ellentétben itt, a lézeres kezelés esetében, baja nem lesz a páciensnek, a lézer esetében nincs mellékhatás. Nem fordul például elő, hogy bajt csinál, legfeljebb nem hat. Így egy hagyományos gyógyszernél ebből a szempontból veszélytelenebb.”

Ferenc pápa esetében hogyan hathatott a kezelés?

Ferenc pápa esetében a mágnesterápiát a lézeres kezeléssel együtt használták. Mindkettőnek gyógyító hatása van. Mindkettő széles körben elterjedt eljárásnak számít. Ezt most már a világon mindenütt és hazánkban is sok helyen alkalmazzák. A sejt működési zavarát lehet korrigálni vele, ezt tudjuk kihasználni. Hangsúlyozom, hogy nem lehet csodát tenni az eszközzel. Ha valakinek van a gyógyulásra hajlama, ami legyengült, akkor ez az eszköz a gyógyulási folyamatot segíti. A szervezet magától gyógyul meg, de ezzel segítjük és tudjuk kompenzálni a gyógyulást hátráltató tényezőket. Egy térd például egy idő után magától is meggyógyulna, de ha ez nem következik be, az eszközzel rá lehet segíteni a gyógyulásra, kiküszöbölve a hátráltató tényezőket.”

A kezelésnek milyen hosszútávú hatásai lehetnek a pápára? Előfordulhat, hogy egy idő után csökken majd a hatása és ismét hasonló eljárásra lesz szüksége?

„Igen, ez könnyen előfordulhat. A fényterápia hatékonysága több mindentől függ és a sejt alapvető gyógyulásán alapul. Egy idősebb ember esetében lehetséges, hogy több kezelésre is szükség van.”

Azt lehet tudni, hogy nagyjából meddig tart majd ki a mostani kezelés hatása?

„Ezt egyelőre nem lehet tudni. Nagyon sok mindentől függ és előre szinte megjósolhatatlan, hogy meddig tudja majd kifejteni a hatását.”

Nagyságrendileg sem lehet tudni, hogy meddig marad gyógyult a pápa?

Nem meggyógyult, járóképessé vált, ez nagyon fontos. Továbbra is fáj a térde, de már nem kell, hogy kerekesszékben közlekedjen. Egyébként nem, még azt sem lehet tudni, hogy hónapokról vagy évekről beszélhetünk a pápa esetében. A kezelés egyébként korlátlanul ismételhető, miután hatása csökken. Lehet, hogy több alkalomra is szükség lesz, így ha a pápa állapota romlana, ismét alkalmazhatják rajta.”

Budapestre látogat Ferenc pápa

Matteo Bruni szóvivő, a Szentszék Sajtótermének igazgatója február 27-én hétfőn délben jelentette be, hogy Ferenc pápa apostoli látogatást tesz Magyarországon április 28-a és 30 között Budapesten.

Ferenc pápa április 28-án péntek reggel 8 óra 10 perckor indul Róma repülőteréről Budapestre, ahová 10 órakor érkezik meg, ekkor kerül sor a hivatalos fogadására.

A repülőtérről a szentatya Budapestre indul és 11-kor lesz a fogadásának a szertartása a Sándor-palota előtti téren. 11 órakor Ferenc pápa látogatást tesz a budavári Sándor-palotában, Novák Katalin köztársasági elnöknél, majd 11 óra 55 perckor találkozik Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Ezt követően 12 óra 20 perckor találkozik a Karmelita kolostor épületében az állami hatóságok, a civil társadalom képviselőivel, valamint a diplomáciai testület tagjaival, melynek során beszédet mond.

Délután 5 órakor találkozik a szentatya a Szent István-bazilikában a püspökökkel, papokkal, diakónusokkal, szerzetesekkel, szeminaristákkal és a lelkipásztori munkatársakkal, akikhez a pápa beszédet intéz majd.

Április 29-én szombat reggel Ferenc pápa magánlátogatást tesz a Batthyány-Strattmann László Otthon gyermekeinél, majd 10 óra 15 perckor rászorulókkal és menekültekkel találkozik az Árpád-házi Szent Erzsébet-plébánián, ahol beszédet intéz hozzájuk.

Ferenc pápa szombat délután találkozik a fiatalokkal a Papp László Sportarénában és beszédet mond nekik. Szombati utolsó hivatalos programjaként találkozik a magyar jezsuita provincia tagjaival.

Vasárnap, április 30-án délelőtt fél 10-kor Ferenc pápa elnökletével lesz szentmise a Kossuth téren, melyen a pápa homíliát mond, majd a szentmise végén a Regina Coeli imádságot tartja.

Vasárnap délután 4 órakor találkozik a szentatya az egyetem és a kultúra világának a képviselőivel a Pázmány Péter Tudományegyetem Információs Technológiai és Bionikai Karán.

17 óra 30-kor kezdődik a Liszt Ferenc repülőtéren a hivatalos búcsúztatás, majd 18 órakor indul vissza repülőgépe, mely terv szerint 19 óra 55 perckor érkezik meg Róma repülőterére.





 





Ezeket olvastad már?
Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Drasztikusan esett a csatorna nézettsége: melltartó nélküli, szexi híradósokkal növelnék a nézettséget – fotó!

Drasztikusan esett a csatorna nézettsége: melltartó nélküli, szexi híradósokkal növelnék a nézettséget – fotó!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás