Elég sajátos fekete humor ez - mondta Gulyás Gergely a Római-parti árvízvédelmi gát nyomvonalának kijelöléséről





A kormány állásfoglalása egyértelmű: az árvízvédelmi nyomvonalat a part mentén praktikus kijelölnie Karácsony Gergelynek – mondta lapunk kérdésére Gulyás Gergely a Kormányinfón. A miniszter hozzátette: az védene meg ugyanis mindenkit, akinek a vagyonát és életét veszélyezteti a medréből kilépő Duna.



Megosztás
Szerző: E.Zs.
Létrehozva: 2023.03.09.
Gulyás Gergely árvízvédelem Római-part Karácsony Gergely nyomvonal Kormányinfó gabonakör

A mára kialakult helyzetben több érv szól amellett, hogy a part mentén épüljön meg a gát, még akkor is, ha nem minden ott lévő ház az építési engedély birtokában épült annak idején

– mondta a Metropol érdeklődésére Gulyás Gergely. Lapunk arról kérdezte a minisztert a Kormányinfón, hogy mi a véleménye Karácsony Gergely azon egyszemélyes döntéséről, miszerint a Római-parti árvízvédelmi gátat nem a part mentén, hanem jóval beljebb, a Királyok útja-Nánási út mentén jelölte ki. A főpolgármester ezzel az egyszemélyes döntésével 2 ezer ott élő embert tesz védtelenné a Duna áradásával szemben.

A Római-parton már az 1960-as években is laktak, jelenleg is lakóingatlanok találhatóak a területen. Fotó: Nagy Zoltan

A rendszerváltozás utáni szabályozatlanság és főleg az első 10 évben épült néhány engedély nélküli ingatlan több alkalommal is problémákat okozott a part rendezésének kérdésében, ugyanakkor, ha egy ház engedély nélkül épült, de több mint 10 éve fennáll, akkor már engedélyezettnek minősül a jogszabályok szerint. Ebben a helyzetben ma már mindenképpen praktikusabb a part mentén építeni a gátat, hogy mindenkit megvédjen, hiszen érthető, hogy az emberek biztonságban szeretnének élni a házukban

– hangsúlyozta a miniszter.

Mint ahogy korábban a lakók elmondták lapunknak: „Karácsony ezen döntésével a Római 70 hektárja valóban hivatalos hullámtérré változik. Ez azt jelenti, hogy az ingatlanokat onnan bontani kell mind egy szálig. A hullámtér ugyanis egy füves préri, a közepén 60 méteres erdősávval. Úgyhogy az összes növényt, épületet ki kell vágni, le kell dózerolni és létre kell hozni a hullámterületet, ahol sem kerékpárút, de még büfé sem lehet” – ecsetelte a Metropolnak dr. Búzás Antal Győző, az Egyesület a Római-partért elnöke a Főpolgármesteri Hivatal előtt hétfőn, miután nagy nehezen megszerezték Egri Gábor alelnökkel Karácsony Gergely döntésének másolatát. Erre azért kényszerültek, mert a főpolgármester sem nem függesztette ki a határozatot, sem nem értesítette róla írásban az érintetteket, ahogyan ezt egyébként a hivatalos eljárás szerint tennie kellene.

 

Én nem hiszem, hogy a főváros vezetése ezt a döntést átgondolta. Egyszerűen csodálkozva állunk az előtt a merészség előtt, amikor a főpolgármester úr veszi a bátorságot és egyszemélyben ilyen döntést hoz. Ezzel 2 ezer ember vagyonába súlyosan beavatkozik, aminek mind a személyi, mind az anyagi konzekvenciáit neki – Karácsony Gergelynek – kell viselnie, egyszemélyben, teljes magánvagyonával. Szóval mostantól a főpolgármester ne adja el az ingatlanjait, mert az vagyonmentésnek számít...

– üzente végül Egri Gábor. Az Egyesület a Római-partért alelnöke felhívta a figyelmet arra is, hogy az összes ingatlan tulajdoni lapján is fel kell tüntessék, hogy ezentúl nem lakóterületi, hanem hullámtéri ingatlanok lesznek a házaik. Ha kár éri vagyonukat, így azt nem köteles a főváros kompenzálni. 

Karácsony döntése miatt, ha megépül a gát, a budapestiek búcsút vehetnek a csónakházaktól, sportközpontoktól, strandtól, szállodától és az éttermektől is, hiszen a hatósági előírások szerint az elsődleges védmű előtt semmi nem lehet a helyiek szerint Fotó: Nagy Zoltan

A Városháza arra ösztönzött 2 ezer embert, hogy költözzön el a Római-partról

„Gátat a partra, gátat a hülyeségnek” – Ezt skandálta az a felháborodott tömeg, amelyik Kerpel-Fronius Gábort várta a III. kerületben csütörtök este. A főpolgármester-helyettes a Római-parton élőknek tartott volna tájékoztatást Karácsony Gergely főpolgármester és az óbudai önkormányzat új árvízvédelmi tervéről. A magukból kikelt lakók viszont faképnél hagyták a kínosan feszengő baloldali politikust, aki azt találta mondta nekik: „az árvízi védekezésnek az is egy módja, hogy a nem védett területet elhagyják az emberek!” Magyarán annak a 2 ezer embernek el kellene költöznie, aki az új terv értelmében védelem nélkül beszorulna a Duna és a Királyok útja–Nánási út közé. Ez egyet jelent ugyanis azzal, hogy egy áradás esetén elmossa őket házaikkal együtt a folyó. 

Elég sajátos fekete humor ez

– kommentálta Gulyás Gergely a főváros ügykezelését.

Sok budapesti kedvenc helye a Római Fotó: Nagy Zoltan

 

„Ez csak egy politikai játszma, mi, itt élők csak eszközök vagyunk”

Búzás elmondása szerint a főpolgármester-helyettes a személyes találkozón elmondta nekik, hogy bár elnyerték a tervezésre fordítható uniós támogatást, arra már egy fillérjük sincs, hogy meg is építsék a védművet. Így tulajdonképpen ők szélmalomharcot folytatnak, mert ennek fényében szimpla politikai húzásra mutat az ügy komolytalan kezelése, sőt újbóli napirendre kerülése.

Ez egy politikai játszma valakinek, nekünk viszont az életünk vagy a halálunk! Ez a 2 ezer ember gyalogáldozat Karácsonyék szemében, semmi több. Mert innentől kezdve, hogy kijelölik –akárhogyan is – a gát helyét, elkészül a terv, a fővárosnak vagy az unióhoz, vagy a kormányhoz kell folyamodnia pénzért, ha építeni akar. De logikus, hogy ehhez a szakmaiatlan és komolytalan tervhez, illetve annak megvalósításához sem az Európai Unió, sem a magyar kormány nem fog pénzt adni. Pláne nem azzal a felütéssel, hogy emberi jogaink sérülnek azzal, hogy a helyieket vagyonostól odalökik az áradó Dunának. Karácsonyék ezt kihasználva kommunikáció szintjén a kormányra tudnak mutogatni, ahogyan ezt szokták tenni

– vélekedik Búzás, hozzátéve: „egyébként a kormány már 2012-ben hozott egy kormányrendeletet, majd az Országgyűlés 2015-ben egy törvényt, miszerint a Duna-part 50 méteres zónájába kell a védművet megépíteni. Ezek magasabb rendű jogszabályok, amiket Karácsony Gergely nem vesz figyelembe, ezáltal az egész elgondolás jogszerűtlen is a részükről”.

A főváros jobban tenné, ha egyeztetne a kormánnyal. Főleg, ha saját forrásból nem tud gátat építeni és ha a kormánytól várna erre pénzt, akkor jobb lenne előbb megegyezni a helyszínben.

 Nem pedig olyan védművet terveztetni, amit utána nem is tudnak felépíteni

– mondta Gulyás Gergely miniszter.

A Rómain élők Karácsonyék lemondását követelték

Ez a fővárosi vezetés nem alkalmas Budapest vezetésére, ez az óbudai vezetés nem alkalmas, hogy az óbudaiakért kiálljon. Ez a fővárosi vezetés súlyosan elárulta, becsapta és hazugságokkal árasztotta el Budapest és Óbuda lakosságát. Az egész érvrendszer, amely alapján a Királyok útja–Nánási út mentén tervezik a gátat, hamis állításokon alapszik. Kétezer magyar embert, akik jogszerűen tartózkodnak a 70 hektáron, betolnak a Dunába, annak martalékává teszik. Ez egy olyan mértékű felelőtlenség és embertelenség, hogy ezeknek a városvezetőknek nincs helye a politikában, nincs helye Budapest vezetésében. Szégyelljék magukat és mondjanak le! Semmiféle etikai, erkölcsi tartásuk nincs, felelőtlenül politizálnak, politikai kommunikáció szintjére süllyesztik 2 ezer ember életét, akiket kirekesztenek, megfosztanak a védelemtől

– mondta lapunknak Egri Gábor. Az Egyesület a Római-partért alelnöke hozzátette: „Mi úgy értékeljük, hogy egyfajta bosszúhadjárat folyik az itt lakókkal szemben, mert mi folyamatosan kinyilvánítottuk a véleményünket, miután az szolgálja az óbudaiak érdekét, hogy a Római-part is védve legyen. Ugyanis itt nemcsak 2 ezer emberről, hanem összességében 70 ezer ember védelméről van szó. 

 

 





 





Ezeket olvastad már?
Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

Feldarabolt emberi maradványokat találtak, végre kiderült, ki az áldozat

Mégis gyilkosság: vadállatnyugtatót mutattak ki a halott nő szervezetében

Mégis gyilkosság: vadállatnyugtatót mutattak ki a halott nő szervezetében

Ezért nem találkoztunk az idegenekkel – Elképesztő magyarázatot adott a csillagász

Ezért nem találkoztunk az idegenekkel – Elképesztő magyarázatot adott a csillagász

Olyan erővel csapódott a vonatnak, hogy árokba borult egy autó Cikón

Olyan erővel csapódott a vonatnak, hogy árokba borult egy autó Cikón

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás