„Markolóval próbálta kimenteni szüleit a romok alól” – Tamás török barátnőjének tíz rokona is elhunyt a földrengésben





Szüleit és kishúgát is elvesztette a törökországi földrengésben a komáromi Zsitva Tamás török származású barátnője. A férfi a történtek után azonnal a katasztrófa sújtotta területre utazott, jelenleg is minden erejével a károsultakon segít.



Megosztás
Szerző: B.T.
Létrehozva: 2023.02.17.
földrengés meghalt temetés Törökország

Legrosszabb rémálma vált valóra a komáromi Zsitva Tamásnak és török barátnőjének február 6-án hajnalban. A páros ugyanis a férfi otthonában pihent, barátnője családja viszont a rengés epicentrumába eső Iszkenderunban tartózkodott. Hamarosan kiderült: a nő családjának ötemeletes apartmanja összedőlt, a romok pedig maguk alá temették a családtagokat, köztük szüleit és kishúgát is. 

A katasztrófa megrázta az egész világot – Fotó: Martin Divisek / MTI

Tamás barátnője összetört a hír hallatán

A férfi élete a tragédia napján fenekestül felfordult:

– Korán kelő vagyok, a telefonom pedig már égett, mert anyámék még korábbi kelők és ők üzentek azonnal nekem, hogy baj van Törökországban – mesélte a Paraméternek adott interjújában Tamás. Ezután azonnal riasztotta alvó barátnőjét, hogy rögvest hívja a szülőket, akik viszont már nem vették fel a telefont. A halálra rémült nő rögtön szólt a bátyjának:

– A bátyja mondta, hogy ott van a háznál, hallja anyja-apja hangját, de nem tud mit csinálni. Aztán kapta a hírt, hogy már csak az egyik szülő hangját hallja

 – mondta elakadó hangon Tamás. Hozzátette, a nő bátyja semmit nem tehetett: 

– Nem tudott segítséget hívni, nem volt senki, aki odamenjen. Ez az egyik dolog. A másik pedig, hogy akik azonnal mentek segíteni, azok a nagy házakhoz mentek, ahol sok áldozat lehetett, egyenes arányosan sok túlélő is. Az ötemeletes házak igazából senkit nem érdekeltek – mesélte Tamás.

A mentőcsapatok mindent megtettek, de elsősorban a nagyobb házaknál mentettek – Fotó: KARIM SAHIB / AFP

Tamás riasztotta az összes ismert mentőcsapatot

Szerelme testvére végső kétségbeesésében ezért a helyszínen szerzett egy markolót, és ahogy tudta, maga próbálta kiemelni szüleit és 16 éves kishúgát a törmelék alól. Közben Tamás is megmozgatta minden kapcsolatát: 

– Elkezdtem megmozdítani mindent, amit lehetett. Megtudtam, kik azok a magyar mentőcsapatok, akik kimentek. Megtudtam, a csehektől ki megy, a szlovákoktól ki megy, Németországba odatelefonáltam egy-két haveromnak, hogy tudják meg, ki megy tőlük – sorolta. Eközben GPS-el is belőtte szerelme családjának a tartózkodási helyét, ezt a koordinátát próbálta minden felkutatott mentőcsapathoz eljuttatni. Azonban sajnos egy nap telt el, mire az apartmanhoz kiértek, ekkor viszont már késő volt: barátnője szülei és húga életüket vesztették. Mint mondja, az apartman mind az öt emeletén családtagok éltek: 

A teljes családból azt hiszem, tízen mentek el összesen. Az egyik unokatesójukat, korombeli harmincas srácot bordarepedéssel kihúzták a romok alól, de ennyi

 – mondta szomorúan. A nő két nővére csodával határos módon élte túl a katasztrófát: egyikük sem volt pont a házban. 

A férfi és barátnője azonnal a helyszínre utaztak

A férfi és barátnője azonnal kiutaztak, Tamás segélycsomagokkal, szerszámokkal megrakodva érkezett a pokolbéli állapotok közé. Jelenleg is minden erejét arra fordítja, hogy ahol tud, segítsen: amellett, hogy ő a helyszínen igyekszik mindent megtenni, adományokat is gyűjt. 

– Én és a családom már pénzzé tettük, amit most lehetett. Önöktől csupán azt kérem, hogy annyit adjanak, amennyit nélkülözni tudnak, legyen az akár csak egyszeri étkezés ára is. Nem létezik túl kicsi adomány

– szögezte le. 





 





Ezeket olvastad már?
Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

"Háború van. Háborús árakat látunk" - az üzemanyagkereskedőknek üzent Menczer Tamás

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás