Ez durva: erős torokfájással és magas lázzal támad az influenza





Még mindig nem inthetünk búcsút az influenzának. Január 30. és február 5. között 38 000 főnél diagnosztizáltak influenzaszerű megbetegedést az országban.



Megosztás
Szerző: K.D.R.
Létrehozva: 2023.02.14.
influenza járvány hőemelkedés

Az enyhe januári időjárás és a laza korlátozások sem kedveztek az influenza visszaszorításának. Az idei szezonban is nagy számban szedi az áldozatait az influenzajárvány, amit nehezít a koronavírus és az RSV-vírusok jelenléte is. 

A köhögés az influenza és a koronavírus tünete is, így érdemes ellátogatni orvoshoz, hogy melyik fertőzés veszélye áll fent Fotó: Shutterstock

Lázzal és torokfájással támad

Az influenza az egyik leggyakoribb télen előforduló betegség. A becslések szerint évente akár 50 millió embert is megfertőznek a szezonális influenzavírusok az Európai Unióban. A tünetei jellemzően a láz vagy hőemelkedés, az izomfájdalom, a torokfájás és a köhögés, de az orrfolyás és az általános rossz közérzet is utalhat influenzára. 

Az elmúlt időszakban egyre többen tapasztalhatták, hogy erős torokfájással ébrednek, ami alattomosan változik át köhögéssé és orrfolyássá. A tüneteket gyakran követi hőemelkedés és levertség, ami akár egy nap leforgása alatt csaphat át magas lázba és izomfájdalomba. Ha ilyen tüneteket tapasztal, azonnal gyanakodjon influenzára, és ha csak teheti maradjon otthon, hogy minél kevesebb embernek adja át a betegséget. A magas lázzal járó izzadás sok vizet elvon a szervezettől, így fontos a folyamatos folyadékpótlás. 

A legfrissebb adatok szerint az influenzaszerű betegségben szenvedők 44,3 százaléka 14 éves, vagy az alatti gyermek volt Fotó: Shutterstock

Vigyázzunk egymásra!

Az európai uniós adatok szerint évente a lakosság körülbelül 20 százaléka fertőződik meg influenzával, és minden negyedik fertőzöttnél alakulnak ki tünetek. Fejletlen immunrendszerük és kevésbé körültekintő higiénés gyakorlataik miatt a gyerekek némileg gyakrabban fertőződnek meg, mint a felnőttek, róluk pedig könnyen tovább terjedhet a betegség a veszélyeztetettekre (időskorúak, krónikus betegségben szenvedők, várandós nők, 5 évesnél fiatalabb gyerekek), akiknél nagyobb eséllyel alakul ki súlyos betegség. 

Az influenzát jobb megelőzni, mint kezelni, hiszen ha egyszer elkapjuk már veszélyeztetjük a környezetünkben élők egészségét is, valamint nehéz kilábalni a vírusfertőzésből. A februári becsapós, napos időjárásban is célszerű melegen öltözni és sállal, sapkával védeni szervezetünket a meghűléstől, továbbá bár a vírushelyzet jelenleg nem kötelez senkit a maszkhasználatra, jobb elővigyázatosnak lenni a tömegközlekedési eszközökön vagy bevásárláskor. 

A Covid-járványból megmaradt kézfertőtlenítőket is érdemes magunknál tartani, hiszen az influenza könnyen terjed emberről emberre, főként a fertőző betegek váladékaival, például a köhögés vagy kilégzés közben a levegőbe juttatott folyadékcseppekkel való közvetlen érintkezéssel.

oltás, vakcina, injekció, oltóanyag, influenza, koronavírus, orvos,
Az oltás a leghatékonyabb módja az influenza megelőzésének Fotó: Pixabay.com

Még mindig elérhető az oltás

Az influenza megelőzésének leghatékonyabb módja a védőoltás, melynek felvételére még mindig van lehetőség a háziorvosoknál. Az európai uniós tagállamok a szezonális influenza elleni védőoltás felvételét ajánlják a veszélyeztetett csoportoknak, így – országtól függően – az 50 és 65 év közötti, idősebb felnőtteknek, valamint a krónikus betegségben szenvedőknek és várandós nőknek ingyenesen biztosítják ezt a háziorvosok. 

 





 





Ezeket olvastad már?
„Egy földönkívüli megmentette az életünket” – Állítja a nő: sikerült a telepatikus segítségkérés

„Egy földönkívüli megmentette az életünket” – Állítja a nő: sikerült a telepatikus segítségkérés

A héten ezen a napon várható a mélypont az időjárásban, még te is fázni fogsz!

A héten ezen a napon várható a mélypont az időjárásban, még te is fázni fogsz!

Ilyen cuki kutyákat még nem láttál, Lázár séf különleges fogásokkal kényeztette őket – Képgaléria

Ilyen cuki kutyákat még nem láttál, Lázár séf különleges fogásokkal kényeztette őket – Képgaléria

Dráma a XX. kerületben: valószínűleg vezetés közben lett rosszul a busszal ütköző sofőr

Dráma a XX. kerületben: valószínűleg vezetés közben lett rosszul a busszal ütköző sofőr

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás