RETRO RÁDIÓ

Figyelmeztet a háziorvos, erre kell odafigyelni az influenzaszezonban





Dr. Mangó Gabriella elárulta, hogy az oltás 1-2 hónapig nyújt csak kellő védelmet.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.02.07.
Módosítva: 2023.02.07.
influenza

Gyakran halljuk a koronavírus-járvány kapcsán, hogy a vírus különösen veszélyes lehet a legyengült immunrendszerű emberekre. Különösen igaz ez a mostani inlfuenzaszezonra is, mivel egyre több azoknak a száma, akik légúti panaszok miatt fordulnak orvoshoz – írja a Ripost.

Bár az utóbbi két évben a maszkviselés miatt veszíthettek az intenzitásukból a szezo­nális influenzajárványok, ám pont emiatt az immunrendszerünk is jócskán legyengülhetett a távolságtartás miatt, így most még fogékonyabbak lehetünk az influenzára. 

Az ÁNTSZ legfrissebb adatai alapján 2023. január 23–29. között 211 400 fő fordult orvoshoz  az országban akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 30 ezer főnél pedig influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

A hatóság adatai alapján a betegek 42 százaléka 0–14 éves gyermek volt, 29 százalékuk pedig 15–34 éves fiatal felnőtt. A 35–59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 19,7%-a, 8,7%-uk pedig a 60 éven felüliek közül került ki. A 100 ezer azonos korcsoportba tartozó lakosra jutó megbetegedések száma a 3–5 évesek (999) körében volt a legmagasabb, ezt követte a 6–9 évesek (828) és az 1–2 évesek (721) érintettsége.

Még nem lélegezhetünk fel

Nem is annyira a védőoltás miatt csökken az emberek immunrendszerének működése, hanem azért, mert még ki sem jönnek az egyik fertőzésből, és mennek már bele a másikba

– hívta fel a figyelmet a Ripostnak dr. Mangó Gabirella.

Mint mondta, jelenleg több fertőző betegedés is jelen van hazánkban. Ilyen az A Típusú influenza, az RSV, Streptococcus , és jelen van még a covidos felső légúti  megbetegedés is. A szakértő szerint az influenza B  valamikor majd március-áprilisra érhet Magyarországra.

A szakértő szerint nagyon fontos, hogyha valaki elkapott egy fertőzést, akkor próbálja meg a lehető legjobban kikúrálni magát, és próbáljon meg minél több gyümölcsöt bevinni a szervezetébe, valamint emelje meg a C- és D-vitamin-mennyiséget.  

A szakember a védőoltásról is elmondta a véleményét, erről bővebben a Riposton olvashatsz.





 





Ezeket olvastad már?
Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

Többszáz milliót fizettek a Titanic ajtajáért

Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

Féktelen düh: Magyar Péter nem tudta elviselni Varga Judit sikereit

Fontos hírt közölt a KSH a magyar bérekkel kapcsolatban

Fontos hírt közölt a KSH a magyar bérekkel kapcsolatban

Most érkezett: nyerges vontatóval ütközött egy furgon az M1-esen, rohantak a tűzoltók

Most érkezett: nyerges vontatóval ütközött egy furgon az M1-esen, rohantak a tűzoltók

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás