Egynapos sebészet indul mától Kispesten

Azt várják tőle az orvosok, hogy rövidülni fognak a várólisták.



Megosztás
Szerző: BGA
Létrehozva: 2023.02.01.
Módosítva: 2023.02.01.
ez lesz ma

1998 óta minden év február elseje a Civilek Napja Magyarországon, melyről az 1994-ben alakult Civil Parlament döntött. A civilek napja arra hívja fel a figyelmet, hogy ha nem működnek kellő számban civil szervezetek, akkor az önkormányzatokra sokkal több feladat és felelősség hárul. A civilek, a civil szervezetek felelősségvállalása, társadalmi munkája, jelenléte jobbá teheti az élet számos területét. A jeles nap célja a civil szervezetek, önkéntesek munkájának elismerése és népszerűsítése, hiszen az alulról jövő kezdeményezések, a közösségért felelős és tenni akaró emberek csatornát jelentenek a társadalom és a különböző intézményrendszerek között.

Van segítség a civileknek

A Budapesti Civil Szolgáltató Központ információkkal, érdekképviselettel és a forrásszerzési lehetőségek felkutatásával igyekszik segíteni a civil szervezeteknek. Emellett speciálisan a civil szektor számára olyan képzési rendszert dolgoztak ki, amely rövidtávon is építi a szervezetek vezetőinek és aktív tagjainak ismereteit, és a gyakorlatban is használható tudást ad.

A civil szervezetek számos feladatot végrehajtanak, amit az intézmények vagy az önkormányzatok nem tudnak Fotó: Czeglédi Zsolt

Egynapos sebészet indul Kispesten

Mától végeznek műtéteket a Kispesti Egészségügyi Intézet harmadik emeletén. Az első beavatkozás egy hasi műtét lesz. Az egynapos sebészettől azt várják az orvosok, hogy rövidülni fognak a várólisták. Előny, hogy a kórházi fertőzés lehetősége kisebb, mivel a betegek a műtétek után otthon fognak gyógyulni. A KEI egynapos sebészetében 11 szakdolgozó kezdi meg a munkát, de külsős orvosok is végeznek operációkat. A beavatkozások a hét öt munkanapján, reggel 8 és este 8 óra között folynak, éjszakára beteg nem maradhat az intézményben.

Razziát tart a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Észak-budapesti Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai február 1. és 10. között a sport-, fitnesz- és edzőtermi szolgáltatókat ellenőrzik az I., a II., a III., a IV., az V. és a XIII. kerületben. Az adóellenőrök a nyugta- és számlaadást, a foglalkoztatás szabályszerűségét és az online pénztárgépek használatával kapcsolatos szabályok betartását vizsgálják.

„Ugrás a jövőbe” pályázat

Milyen lesz az élet 2043-ban? Mit hoz a jövő? Hogyan képzelik a világot 20 év múlva a mai kiskamaszok? Ezekre a kérdésekre keresi a választ az Ugrás a jövőbe kreatív pályázat, arra biztatva a hazai és határon túli tizenéveseket, hogy osszák meg elképzeléseiket a jövőről. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem pályázatára 7–10. osztályos diákok terveit, elképzeléseit várják március 15-ig. A diákok a jelentkezésüket a MOME weboldalán adhatják le.

Ugrás a jövőbe pályázat 2022-es döntősök
A pályázat tavalyi döntősei Fotó: MOME / Rácmolnár Milán

Így közlekedünk szerdán

  • A változatosság kedvéért a máról holnapra virradó éjszaka is pótlóbusz közlekedik a 6-os villamos helyett, amely a Széll Kálmán tér felé nem áll meg a Margitszigetnél.
  • Lezárták az V. kerületben a Hold utcát a Bank utca és a Báthory utca között, mert csatornát javítanak. Emiatt a Báthory utcában megváltozott a forgalmi rend, a Vadász utcától lett egyirányú a Hold utcáig. A Bank utcában ugyanezen a szakaszon viszont mindkét irányban lehet közlekedni. A 15-ös és a 115-ös autóbusz ezért terelve közlekedik, nem érinti a Hercegprímás utca és a Hold utca (Belvárosi piac) megállót.
  • Filmforgatás miatt tilos megállni ma éjfélig a VI. kerületben, a Csengery utca 39–43. számok és az 54–58. számok előtt, az Aradi utca 19. szám előtti parkolósávban.
  • Szakaszosan és időszakosan lezárják 8:30 és 19:00 között az Aradi utcát a 19. szám előtt, a Csengery utcát a 45. szám előtt.
  • Delegáció közlekedése miatt tilos megállni ma 12 óráig az V. kerületben, a Széchenyi István téren az MTA parkoló területén.
  • Ma este 8 óráig űtszűkület nehezíti a közlekedést a XXII. kerületben, az Anna utcában a Vihar utcánál csatornajavítás miatt.
  • Péntek estig lezárták a fél útpályát a XIV. kerületben, a Rákospatak utcában a déli parton a Czobor utcánál, mert javítják a vízvezetéket.
Pihenőre mennek éjszakánként a Combinók a Nagykörúton

Programajánló: Dorogi Péter-koncert

A Kistehén Tánczenekar alapítója DOROGI néven új zenekarral folytatja pályafutását. Szerda este 8 órától a K11 Művelődési Központban (VII. ker., Király u. 11.) olyan dalok csendülnek fel akusztikus formában, amelyek Dorogi Péter munkásságának legfontosabb szerzeményei.

Programajánló: Frenk és Robi – akusztik

Egy másik akusztikus koncert is lesz, este 9-től a Gödör Undergroundban (VI. ker., Király u. 50.). A Hiperkarma két alapítója, Bérczesi Róbert és Frenk avat be minket „a kölcsönös tiszteleten és szereteten alapuló közös éneklés és gitározás varázslatos rejtelmeibe”. 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás