Ha ezeket az adónyilatokozatokat most leadod, több lehet a januári fizetésed!





Akinek jár valamilyen kedvezmény a személyi jövedelemadójából, annak érdemes már januárban megigényelnie. Ehhez ki kell tölteni és le kell adni az adóelőleg-nyilatkozatokat.



Megosztás
Szerző: MZ/X
Létrehozva: 2023.01.21.
NAV adó szja-mentesség

Akár nyomtatott formában, akár online is leadhatók azok az adónyilatkozatok, amik sok pénzt spórolhatnak a háztartásoknak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal szerint érdemes mielőbb lépni, mert akár már a januári fizetés is magasabb lehet. Mutatjuk mi kell ehhez és hol lehet megtalálni, hogyan lehet leadni.

Fotó: Róka László

Kinek jár valamilyen adókedvezmény idén?

Továbbra is jár adóalap-kedvezmény a 25 év alatti fiataloknak, akiknek nem kell személyi jövedelemadót fizetniük a jövedelmeik után a kedvezmény havi összegéig, ami idén 499 952 forint. Vagyis ez a lehetőség nekik havi 74 993 forint adómegtakarítást jelenthet. Nyilatkozni nekik viszont nem kell, mert a munkáltató automatikusan figyelembe veszi ezt a kedvezményt. Szükséges viszont adóelőleg-nyilatkozatot leadnia annak, akik tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermek után szeretne családi kedvezményt igénybe venni. Ennek összege egyébként 66 670 forinttal emelkedett havonta. Nettóban ez 10+10 000 forintot jelent. Nyilatkoznia kell még a 30 év alatti anyáknak is, már ha jogosultak és szeretnének havi maximum 74 993 forintnyi adómegtakarítást. Ezenkívül ott vannak még korábban bevezetett személyijövedelemadó-kedvezmények, mint a

  • személyi kedvezmény;
  • négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye;
  • első házasok kedvezménye;
  • és a gyermekek után járó családi kedvezmény.

Aki ezeket jogosultak és szeretnék is igénybe venni, azoknak szintén nyilatkozniuk szükséges.

Senior,Mature,Business,Woman,Holding,Paper,Bill,Using,Calculator,,Old
Fotó: Shutterstock

Mennyi az adókedvezmény összege?

Fizetésfüggő, de például az első házasok kedvezményével havi nettó 5000 forinttal maradhat több a zsebünkben. A személyi kedvezménnyel 11 500 Ft, a családi adókedvezménnyel pedig 10-20-30 000 forint, a gyermekek számától függően.

Hogyan lehet leadni az igényléshez szükséges adóelőleg-nyilatkozatokat?

A legegyszerűbb megoldás online módon benyújtani a nyilatkozatot a NAV honlapjáról elérhető Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA), amit KAÜ-azonosítással (pl. ügyfélkapu) lehet elérni. Az új nyilatkozatban a webes felület a hatóság által ismert adatokat kitölti, majd a NAV pedig automatikusan továbbítja a megjelölt munkáltatónak, kifizetőnek az online beküldött dokumentumot. Továbbra is ki lehet tölteni a személyijövedelemadó-kedvezményre jogosító nyilatkozatokat papíron is. Ezeket aláírva, két példányban személyesen kell átadni a munkáltatónak. A NAV honlapján ehhez vannak nyilatkozatminták és kitöltési útmutatók is.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás