RETRO RÁDIÓ

Újabb zuglói botrány Karácsony Gergelytől Horváth Csabáig: így vált köddé az Európai Bizottság 1,5 milliárdja egy romos ház miatt





Karácsony Gergely mintaprojektje helyett előbb egy koszos telek, aztán egy romos ház... A baloldal éppen versenyez a felelősség maszatolásában, de nem fogják bevállalni, hogy eltapsolták azt a támogatást, amit közvetlenül Brüsszeltől kaptak, és amihez a hozzá nem értés és a határidőcsúszások miatt 690 milliónyi önrészt is hozzátettek – mondta el lapunknak a zuglói Fidesz elnöke a Karácsony Gergely-féle „Mintaház” projektről.



Megosztás
Szerző: E.Zs.
Létrehozva: 2023.01.16.
Módosítva: 2023.01.16.
Zugló mintaház Karácsony Gergely

Nem akkorra és nem is ott, nem építés, hanem csak felújítás, nem 14 új lakás, hanem csak 5, nem annyiból, hanem több száz millióval többől. Igazi iskolapéldája lett a zuglói Karácsony-féle mintaház-beruházás annak, hogyan kell egy olyan uniós projektet elbukni, amelyhez a pénz közvetlenül Brüsszelből érkezett a baloldali többségű önkormányzathoz – mondta Borbély Ádám lapunknak. 

2019-ben Dobrev Klára és Karácsony Gergely a Gizella úti telken jelentette be, hogy bérház épül az Európai Bizottság támogatásából. Azóta az érintett telken egy kapavágás nem történt, és az egész projektet átvezették egy Mexikói úti szlömös bérház felújítására (képünkön), amelyben végül a 14 új lakás helyett csupán 5 olyan készül el, amely új bérlőt kaphat Fotó: Máté Krisztián

Az egész  baloldal azért rohangált Botka Lászlótól kezdve Karácsony Gergelyen át Brüsszelbe, hogy a magyar kormányt kihagyva, az önkormányzatok közvetlen forrást kapjanak az Európai Uniótól. Ez a projekt is azt mutatja, hogy eleve bukásra ítélt az ellenzéki megközelítés, és az érkező források legjobb helye az állami, kormányzati szinteken van. Azokkal szemben ugyanis adottak az átlátható működési feltételek, az önkormányzatok esetében viszont nem

– mutatott rá a fideszes zuglói képviselő, hozzátéve: „Még úgy sem, hogy a baloldal kirakatpolitikát folytat. Karácsony Gergely például üvegzseb-kezdeményezéseket írt alá, a magát korrupcióellenes Grál-lovagnak kikiáltó országgyűlési képviselő, Hadházy Ákos pedig a baloldalhoz köthető ügyekben csak akkor aktív, amikor a saját politikai érdeke úgy kívánja”.

Karácsony Gergely zuglói mintaházára a 14. kerületi önkormányzat és konzorciumi partnerei 2018-ban nyertek el az Európai Bizottság Urban Innovative Actions (UIA) programjától 1,5 milliárd forintot. Az E-Co Housing elnevezésű beruházás több mint 4,5 millió eurós, közel 1,5 milliárd forintos támogatásából egy 25-30 lakásból álló, szinte nulla energiafelhasználású házról és a majdan beköltözők lakóközösséggé kovácsolásáról szólt. A beruházás záró határideje 2022. október 31-e volt, de a ház nincs kész, a lakók beköltözésének időpontja is távoli ábránd... Ráadásul menet közben nemcsak a határidő módosult, hanem a helyszín is. A Gizella úton épített 25-30 bérlakás helyett a Mexikói úton újíttatnak fel egy bérházat, ahol viszont kilenc bérlő már él, így végül a 25-30 lakás helyett, miután csak 14 található az ingatlanban, 5 épül újonnan. Tavaly tavasszal csaknem 160 millió forintot, év végén pedig 360 millió forintot szavazott meg a baloldali többségű testület önrészként azért, hogy be tudja fejezni a határidő-módosításokon és területváltáson átesett projektet. 

 

Borbély Ádám szerint a legnagyobb vesztesei ennek a projektnek is a zuglói lakosok Fotó: Facebook

Borbély úgy véli, a zuglóiak évekig nyögik majd  Szabó Rebeka és Karácsony Gergely elbukott projektjének a terhét, amely összesen 690 millió forintba került eddig a kerületnek, és amelyért cserébe szerény öt darab lakást kapnak. 

A projekt hamar léket kapott, mert az Európai Bizottság pénzét eltapsolták, úgynevezett soft projektekre. Ezek tanulmányok, kutatások, közösségi programok, marketing...tehát a pályázatban szereplő ilyen jellegű tételek. Ezeket a soft forrásokat Karácsony Gergelyhez és a Párbeszédhez közelálló szervezetek kapták meg, ezt mindenki látja és nem is titkolják. Alkalmatlanságukról tanúbizonyságot téve, úgy csúsztak ki a határidőkből, hogy közben emelkedtek az építőipari árak, egy kapavágás sem történt a Gizella úti telken, sőt hajléktalanok lepték el azt. Így telt el talán több év is a projekt időtartamából. Még a koalíciós társak, a helyi szocialisták is azt a kérdést tették fel a testületi ülésen, hogy hol vannak azok a partnerszervezetek, akik gyakorlatilag a pénzt felvették a munkáért, de ettől függetlenül a projekt nem tudott megvalósulni

– tájékoztatott a fideszes képviselő.

 

A helyi szocialistákon kívül az LMP és a Momentum is tragikusnak tartja a „citromdíjas” ügyet

A legutóbbi zuglói testületi ülésen Rózsa András Momentumos alpolgármester is szóvá tette, hogy a kerület tragédiája a Karácsony-féle „mintaház” projekt. Sőt, Vida Attila LMP-s képviselő tavasszal is úgy fogalmazott: „Megpörgettünk 1 milliárd 100-200 millió forintos EU-s pénzt, és megpörgettünk még hozzá minimum 160 millió forintos önkormányzati pénzt. Tudom, ezt a zuglói citromdíjas projektet megörököltük” – célzott arra, hogy a projekt felelősei, Karácsony Gergely és Szabó Rebeka már messzire „szaladtak” Zuglóból. Azóta szavazta meg a baloldali testület az újabb 360 milliót, de ezt már a 2023-as költségvetésből veszi el azért, hogy toldozza-foldozza az ügyet. 

Voltaképp olcsóbb lett volna, ha Horváth Csabáék megvásárolnak az összesen több mint 2 milliárdból 14 luxuslakást Fotó: Metropol

Lesz-e valaha felelős?
Horváth Csaba javaslatára felállítanak majd ugyan Zuglóban egy ideiglenes, 5 fős értékelő bizottságot, de a projekt valódi felelősei, Karácsony Gergely, az akkori zuglói polgármester és Szabó Rebeka egykori alpolgármester pedig a projekt eredeti felelőse, már nincsenek Zuglóban, nem lesznek számonkérhetők. 

Jelenleg a baloldal éppen versenyezik a felelősség maszatolásában, de nem fogják bevállalni, hogy eltapsolták azt a támogatást, amit közvetlenül Brüsszeltől kaptak, és amihez a hozzá nem értés és a határidőcsúszások miatt 690 milliónyi önrészt is hozzátettek. Közben a Hadházy Ákosnak nevezett, korrupcióellenes Raszputyin is mélyen hallgat az ügyről

– mondta el lapunknak a zuglói Fidesz–KDNP-frakció vezetője, hozzátéve: „A projektnek helyben Szabó Rebeka alpolgármester volt a felelőse. Mi sem mutatja jobban a baloldal jelenlegi helyzetének abszurditását, hogy egy ilyen káros teljesítmény után, miután eltapsolták az unió pénzét és az eredetileg tervezett projekthez képest valami egészen más valósul meg, ez az alpolgármester egy parlamenti párt társelnöki székhez és országgyűlési mandátumhoz juthatott és onnan »oszthatja« az észt”.  


 

109 millióba kerül egy lakás felújítása Karácsony mintaházában Fotó: Metropol

Ilyen luxuslakást vehettek volna belőle
A Metropol megnézte, milyen lakást lehet vásárolni Budapesten körülbelül 100 millióból. Olvasóink nem fognak meglepődni, ennyi pénzből nyilvánvalóan luxusba költözhet az ember. Csillaghegyen, Budapest egyik legfelkapottabb kerületében egy újonnan épülő társasház középső szintjén, 74 nm alapterületű és 9,5 nm erkéllyel rendelkező délkeleti fekvésű lakás kerül 112 millió forintba. A 30 cm téglafalazat +15 cm kőzetgyapotos hőszigetelő rendszer kiváló páraáteresztést és egyben korszerű hőszigetelést biztosít a lakásban, a fűtést hőszivattyú szolgáltatja padlófűtéssel kiegészítve. A hűtésről helyiségenként mennyezeti hűtés gondoskodik. A meleg vizet és a ház elektromos igényét napelem biztosítja. Az ingatlan okosotthon-kiépítéssel, riasztó-előkészítéssel rendelkezik, amely alacsony energiafelhasználást biztosít. A lakáshoz tartozik egy teremgarázshely és tároló. Érzik a különbséget, ugye?





 





A dosszié további cikkei
Ezeket olvastad már?
Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól

Álmai tortáját rendelte meg egy nő: durván félreértették – Videó

Álmai tortáját rendelte meg egy nő: durván félreértették – Videó

„Azt hittem, egy pattanás” – Görögdinnye méretű daganat tette pokollá a férfi életét

„Azt hittem, egy pattanás” – Görögdinnye méretű daganat tette pokollá a férfi életét

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

Hornung Ágnes: a kormány 14 éve kiemelt figyelmet szentel a családoknak és a gyermeket vállalóknak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás