RETRO RÁDIÓ

Csúnyán ráfizettek a zuglóiak Karácsony Gergely mintaprojektjére, és még nincs vége – Videó!





Nem ott és nem akkor, viszont sokkal drágábban. Leginkább ez a három gondolat fejezi ki a négy éve rétestésztaként húzódó, 1,5 milliárdos „Több, mint lakóház” projektet. Építésről már szó sincs, csak felújításról, amelynek október végére kellene készen lennie, de...



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.23.
XIV. kerület elhibázott döntések

Már biztosan kifut a határidőből annak a pályázatnak a megvalósítása, amelyre Zugló önkormányzata még 2018-ban nyújtott be az Európai Bizottság Urban Innovative Actions programjára és nyert meg lakhatás témakörében. Az E-Co Housing elnevezésű beruházás, több mint 4,5 millió eurós, közel 1,5 milliárd forintos támogatásából egy 25–30 lakásból álló, szinte nulla energiafelhasználású házról és a majdan beköltözők lakóközösséggé kovácsolásáról szólt. A ház építéséhez az üres telket az önkormányzat biztosította, így lakásonként nagyjából 67 millió forint jutott volna a kivitelezésre. Azonban már a tervezőasztalnál elvérzett a projekt. Zugló történetének egyik legnagyobb tévedésével a Metropol is foglalkozott korábban, most a Ripost készített tényfeltáró cikket.

A Gizella út helyett a Mexikói úton valósul meg a ház Fotó: Metropol/MK

Már a tervezőasztalon elbukott az eredeti terv, de a Covidra fogták

Az alapvetően kijelölt Gizella úti telken, a fűszál sem görbült, ennél a pontnál kezdődött a projekt kálváriája. Zugló 2021-ben bejelentette, hogy a koronavírus-járvány okán elszállt építőanyagárak miatt, újra kell tervezniük a Több, mint lakóház projektet. A nagy fordulat azonban csak idén májusban következett be, amikor bejelentették, hogy nem a Gizella úti üres telken fognak építkezni, hanem a Mexikói út 11/B szám alatti, már meglévő, önkormányzati tulajdonban álló házat fogják a projekt számára felújítani.

Ennél a pontnál a zuglóiak elestek 158,6 milliótól

Az Európai Bizottság rábólintott a kisebb költségvetésű tervre is, ami jó hír volt a baloldali többségű önkormányzat számára, hiszen ellenkező esetben vissza kellene fizetniük a már 2018-ban elutalt másfél milliárd jelentős részét. A B terv pluszköltséget okozott, hiszen a korábban kiírt közbeszerzési eljárás nyertesével kötött szerződéshez szükséges bruttó 158,6 millió forintos többletfedezetet a zuglói önkormányzat vállalta magára. Mint kiderült, a zuglói felújítási alapból vesznek el.

Hatalmas összegtől estek el a zuglóiak Fotó: Metropol/MK

Újabb EU-s, 450 milliós bírság közeleg, amit a kerület pénzéből fognak kifizetni

Annak ellenére, hogy a Mexikói út 11/B alatti ház felújítása már tavasszal zöld lámpát kapott, a helyzet jelenleg sem kecsegtető, hiszen eddig csak az épületet belezték ki és a tetőszerkezetet távolították el. Semmi más nem történt. Még a sittet sem hordták el az udvarról. Hétfőn kora délután sehol egy munkás, pedig a határidő október 31. Ebből azt már előre lehet tudni, hogy mi lesz az ára a projekt teljes bukásának: 450 millió forint visszafizetését is előírhatja majd az EU, amit a zuglói önkormányzatnak kell valahogy kifizetnie.

Sokadik ráfizetés: a Mexikói útról előzőleg 9 bérlőt ki kellett költöztetni

Mindeközben az önkormányzat már kiírta a lakhatási pályázatot a Mexikói úti ház 10 darab lakására. Mint arról a Ripostot tájékoztatta a zuglói önkormányzat, összesen 513 pályázat érkezett be hozzájuk, ezeket pedig már el is bírálták, és döntöttek a pályázatok nyerteseinek sorrendjéről, akik a legoptimálisabb esetben is majd csak 2023 februárjától költözhetnek be. Azt annyira már nem reklámozza a baloldali többségű önkormányzat, hogy a Mexikói úti házat korábban is lakták. A felújítás előtt kilenc önkormányzati bérlőt ki kellett költöztetni, akiknek biztosítani kellett új lakhatási lehetőséget, miközben a projekt célja pont az lett volna, hogy minél több (eredetileg 25-30 új) zuglói család lakhatását megoldják. Most a 14 felújított lakásból csak tízre lehetett pályázni, ezek szerint 4 lakásra a korábbi bérlők tartottak igényt, akik majd vissza fognak ide költözni.

Vida Attilaék megörökölték az előző vezetéstől a „zuglói citromdíjas projektet” MTI Fotó: Máthé Zoltán

A „citromdíjas projekt”

Tavasszal így összegezte Vida Attila LMP-s zuglói képviselő a mintaház projektet: „Megpörgettünk 1 milliárd 100-200 millió forintos EU-s pénzt, és megpörgettünk még hozzá minimum 160 millió forintos önkormányzati pénzt. Tudom, ezt a zuglói citromdíjas projektet megörököltük” – mondta Vida képviselő az áprilisi képviselő-testületi ülésen, egyértelműen Karácsony Gergelyre célozva, aki Szabó Rebekával (aki azóta az Országgyűlésbe „menekült” Zuglóból) karöltve elbaltázta a másfél milliárdos lehetőséget.





Ezeket olvastad már?
Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

Reggel került fel a körözési listára, hatkor már csattant is a kezén a bilincs

„Nem hittem a szememnek” -  Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

„Nem hittem a szememnek” - Elképesztő, hogy mi utazott a pesti trolin

Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

Húsvéti hosszú hétvége: mutatunk néhány programot nagypéntek és a locsolkodás között

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás