Még 364 millió forintot pocsékolnak el Zuglóban Karácsony Gergely „mintaházára”





Már a 2022-es zuglói költségvetést is megcsapolta 160 millióval a zuglói citromdíjas projekt, most pedig a jövő éviből visz el majdnem 400 milliót. Ez Karácsony Gergely és Szabó Rebeka „mintaháza”, hagyatékuk a zuglóiaknak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.15.
Módosítva: 2022.12.15.
Zugló

Megtörtént, ami előre borítékolható volt: nem készült el időben Karácsony Gergely zuglói mintaháza, így a további számlákat már Zugló önkormányzatának kell állnia, hiszen erre tettek vállalást áprilisban. A fennmaradó 364 (!!) millió forintot Zugló 2023-as költségvetéséből vennék el. Horváth Csaba javaslata alapján egy, a mintaházat értékelő bizottság felállításáról is dönteniük kell. Úgy tűnik, a polgármester elkezdi keresni a hatalmas bukta felelőseit...

Így néz ki hetekkel a projekt lezárulta után Karácsony Gergely mintaháza 

Évekig tartó huzavona

Az E-Co Housing nevet viselő projektre Zugló önkormányzata még Karácsony Gergely polgármestersége alatt, 2018-ban pályázott, majd nyert az Európai Bizottság Urban Innovative Actions (UIA) programjától 1,5 milliárd forintot – eredetileg egy 25-30 önkormányzati bérlakásból álló, alacsony energiafelhasználású társasház felépítésére. Az önkormányzat erre egy Gizella úti, üresen álló önkormányzati telket jelölt ki, ám az építkezés sosem kezdődött el. 2020-ban még a közbeszerzési eljárás elindításán dolgoztak, 2021-ben azonban bevallották, hogy újra kell tervezniük az épületet az elszálló építőipari anyagárak miatt. Az igazi fordulat idén áprilisban következett be, amikor bejelentették, hogy nem a Gizella úti üres telken építkeznek, hanem egy már meglévő, rossz állapotban lévő önkormányzati társasházat újítanak fel. A változtatást az Európai Bizottság UIA Program Igazgatósága is elfogadta. A bökkenő csak annyi volt, hogy még így is volt 158,6 millió forint pluszköltség, ezt a zuglói önkormányzat vállalta magára, a 2022-es felújítása alapból vették el a pénzt. További vállalást is tett ekkor az önkormányzat, miszerint azokat a számlákat, amiket október 31-e után állítanak ki, az önkormányzat kifizeti. Október 31. volt ugyanis a projekt záró határideje, eddig kellett volna kész lennie a Karácsony Gergely és Szabó Rebeka által megálmodott projektnek.

Karácsony Gergely mintaháza
Fotó: Metropol

Sakk-mattot kapott önmagától az önkormányzat

A december 15-ei képviselő-testület napirendi pontjai között szerepelt Karácsony Gergely mintaháza, méghozzá kétszer is. Az egyik döbbenetesebb, mint a másik. Először is kiderül, hogy további 364 millió forintot kellene az önkormányzatnak kifizetnie a mintaházra. Ez egy sakk-matt helyzet, hiszen az önkormányzat erre áprilisban vállalást tett, másrészt ha nem fizetik ki és nem épül fel a ház, akkor 450 millió forintot kell visszafizetniük az Európai Bizottságnak. Az előterjesztésből az is kiderül, hogy csúszott el megint a költségvetés. „A kivitelező 2022. június végén felvonult és elkezdte a bontási munkálatokat. A bontási és feltárási munkák során megállapítást nyert, hogy az épület szerkezete lényegesen rosszabb statikai állapotban van, mint azt a munka megkezdésekor látni lehetett”  – szólt az indoklás. A kivitelező végül jövő év március 13-ára ígérte meg a projekt befejezését, ehhez viszont szükség van még a fennmaradó 364 millió forintra.

Félmilliárdos pluszköltség terhét nyögik a zuglóiak

Vagy többre. A 9 partnerből álló konzorcium E-Co-Housing pályázatát Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata nyújtotta be konzorciumvezetőként. A konzorcium projektje az uniótól összesen 4 508 055 euró, amelyből Zugló önkormányzata 2 684 716 euró támogatásban részesült. A támogató az összeg 50 százalékát utalta át, a további 50 százalék a projekt záró dátuma után kerül kifizetésre, a szakmai beszámolók és pénzügyi elszámolás ellenőrzését követően. 2023 lesz a monitoring éve, ekkor derül majd ki, hogy az Európai Bizottság és az UIA megfelelőnek találja-e majd a projektet. 

Az önkormányzat pár hete hírül adta, hogy Zuglóba érkezett az Európai Bizottság Urban Innovative Actions (UIA) program képviselője, hogy tájékozódjon az unió támogatásával megvalósuló E-Co-Housing projekt helyzetéről. Camille Degryse állítólag nagyra értékelte Zugló kitartását, és hogy a városvezetés a nehézségek ellenére sem lépett vissza a program megvalósításától, hanem egy mindenki számára elfogadható megoldást talált. Talán csak a zuglóiakat nem kérdezte meg arról, hogy a félmilliárdos pluszköltség önkormányzat részéről történő kifizetéséhez mit szólnak...

A polgármester felelőst keres

Miután szavaznak a 364 millió forint kifizetéséről, arról is szavazniuk kell a képviselőknek, hogy támogatják-e egy ideiglenes értékelő bizottság felállítását. Ennek a bizottságnak a felállítását az a Horváth Csaba javasolta, aki novemberben még arról áradozott a Több mint lakóház Facebook- oldalán, hogy mennyire sikeres lett a projektjük, csak ott elfelejtette ezt az aprócska, 364 millió forintos pluszköltséget megemlíteni... 

Az ötfős bizottság feladata lenne Karácsony Gergely mintaházának az értékelése jogi, lakáspolitikai és gazdasági szempontok alapján, szükséges esetben javaslattétel, vezetője pedig az a Vida Attila LMP-s képviselő, aki tavaly már kifejtette véleményét Karácsonyék projektjéről: „Megpörgettünk 1 milliárd 100-200 millió forintos EU-s pénzt, és megpörgettünk még hozzá minimum 160 millió forintos önkormányzati pénzt. Tudom, ezt a zuglói citromdíjas projektet megörököltük”  – mondta Vida.
 





 





Ezeket olvastad már?
Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Deutsch Tamás: Magyar Péter háborúpárti

Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!

Megváltoznak a jótállási szabályok: ezeknél a termékeknél nő a jótállási idő!

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Lázár János: Ki hozza meg a magyar ember sorsáról a döntést?

Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

Kislányaikat féltik az édesanyák Pomázon – Ezt mondja a rendőrség az inzultálóról

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás