109 millió forintba kerül egy lakás felújítása Karácsony mintaházában





A zuglóiak évekig nyögik Szabó Rebeka és Karácsony Gergely elbukott projektjének a terhét. Voltaképp olcsóbb lett volna, ha megvásárolnak 14 luxuslakást.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.12.21.
Karácsony Gergely

Karácsony Gergely zuglói mintaháza, amelyre a 14. kerületi önkormányzat és konzorciumi partnerei 2018-ban nyertek el az Európai Bizottság Urban Innovative Actions (UIA) programjától 1,5 milliárd forintot, igazi mintapéldája lett annak, hogyan kell egy remek koncepciójú projekten abszolút elhasalni. A projekt záró határideje október 31-e volt, és bár a ház egyelőre nincs kész, a lakók beköltözésének időpontja még nagyon távol van, talán érdemes számot vetni ezen a ponton, és megnézni, végül mennyibe kerül majd ennek a bérháznak a felújítása.

Karácsony Gergely mintaháza
109 millió egy lakás felújítása Karácsony mintaházában Fotó: Metropol

Neki sem kezdtek az eredeti elképzelésnek

Az úgynevezett Több mint lakóház projekt 2018-as indulásakor eredetileg egy 25-30 önkormányzati bérlakásból álló, alacsony energiafelhasználású társasház felépítése lett volna, ám 2018, a projekt indulása óta az önkormányzat hol a koronavírusra, hol a világjárvány utáni építőanyagárak elszállására hivatkozva tolta maga előtt az építkezés elkezdését, mígnem úgy döntöttek, hogy új épület felépítése helyett egy már meglévő, 14 lakásos önkormányzati bérházat újítanak fel a célra.

 

Másfél milliárd forint egy bérház felújítására

A 9 partnerből álló konzorcium E-Co-Housing pályázatát Budapest Főváros XIV. Kerület, Zugló Önkormányzata nyújtotta be konzorciumvezetőként. A konzorcium projektje az Uniótól összesen 4 508 055 euró, amelyből Zugló Önkormányzata 2 684 716 euró (ez mai árfolyamon kb. 1 milliárd forint) támogatásban részesült. Idén tavasszal azonban, amikor bejelentették, hogy az építkezés helyett felújításba kezdenek, még 160 millió forintot kértek a zuglói önkormányzattól, és ezt meg is kapták a 2022-es költségvetésből, a december eleji képviselő-testületi ülésen pedig újabb 364 millió forintot szavaztatott meg Horváth Csaba a projekt befejezéséhez, ezt az összeget majd a 2023-as zuglói költségvetésből veszik el. Eddig ez a pénzügyi mérleg, az eddiget pedig azért érdemes hangoztatni, mert nincsenek kész: a kivitelező március 13-ára ígéri a befejezést, erre azonban egyelőre semmi garancia sincs. Az egymilliárd forint, a tavaszi 160 millió és az év végi 364 millió forint összesen 1 milliárd 524 millió forint, ez az összeg az, amiből ezt a 14 darab, átlagosan 55 négyzetméteres lakásból álló Mexikói úti önkormányzati bérházat felújítják. Nem szükséges nagy számolás hozzá, ez azt jelenti, hogy végül 109 millió forint jut egy lakás felújítására.

 

Ilyen luxuslakást vehettek volna belőle

Megnéztük, milyen lakást lehet vásárolni Budapesten ennyi pénzből. Olvasóink nem fognak meglepődni, ennyi pénzből nyilvánvalóan luxusba költözhet az ember. Csillaghegyen, Budapest egyik legfelkapottabb kerületében egy újonnan épülő társasház középső szintjén, 74 nm alapterületű és 9,5 nm erkéllyel rendelkező délkeleti fekvésű lakás kerül 112 millió forintba. A 30 cm téglafalazat +15 cm kőzetgyapotos hőszigetelő rendszer kiváló páraáteresztést és egyben korszerű hőszigetelést biztosít a lakásban, a fűtést hőszivattyú szolgáltatja padlófűtéssel kiegészítve. A hűtésről helységenként mennyezeti hűtés gondoskodik. A meleg vizet és a ház elektromos igényét napelem biztosítja. Az ingatlan okosotthon-kiépítéssel, riasztó-előkészítéssel rendelkezik, amely alacsony energiafelhasználást biztosít. A lakáshoz tartozik egy teremgarázshely és tároló. Érzik a különbséget, ugye?

Karácsony Gergely mintaháza
A projekt lezárult, a ház még nincs kész. Fotó: Metropol

Lesz valaha felelős?

Hogy ennek az égbekiáltó bakinak majd lesz-e felelőse, azt nem tudni. Horváth Csaba javaslatára felállítanak majd ugyan Zuglóban egy ideiglenes, 5 fős értékelő bizottságot, de a projekt valódi felelősei, Karácsony Gergely, az akkori zuglói polgármester és Szabó Rebeka pedig a projekt eredeti felelőse, aki sokáig a zuglói szociális ügyekért volt felelős már önkormányzati képviselő, már nincsenek Zuglóban, nem lesznek számonkérhetőek. Ahogy a zuglói LMP-s képviselő, Vida Attila tavasszal megfogalmazta: „Megpörgettünk 1 milliárd 100-200 millió forintos EU-s pénzt, és megpörgettünk még hozzá minimum 160 millió forintos önkormányzati pénzt. Tudom, ezt a zuglói citromdíjas projektet megörököltük” – célzott arra, hogy a projekt felelősei már messzire szaladtak.





 





Ezeket olvastad már?
Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

Elárulta a szakember: ezt látják az emberek, mielőtt meghalnak

Elárulta a szakember: ezt látják az emberek, mielőtt meghalnak

Gyerekeiket féltik a szülők Pomázon – kitálalt egy édesanya, mi folyik ott fényes nappal

Gyerekeiket féltik a szülők Pomázon – kitálalt egy édesanya, mi folyik ott fényes nappal

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás