Energiaital vagy kóla: melyikben több a cukor és a koffein?





Egyre több téves információ lát napvilágot az energiaitalok cukor- és koffeintartalmával kapcsolatban. Tényekkel válaszol a Magyar Energiaital Szövetség.



Megosztás
Szerző: H.Á.
Létrehozva: 2023.01.17.
energiaital kóla üdítő

Egyre nagyobb visszhangot váltanak ki azok a bírálatok, melyek szerint az energiaital sokkal veszélyesebb a gyermekekre a kólánál. Időnként téves információk látnak napvilágot ezzel kapcsolatban, melyek miatt a Magyar Energiaital Szövetség úgy gondolta, mindenképpen tisztáznia kell a félreértéseket.

Pretty,Brunette,And,An,Blank,Soda,Can,,Focus,On,Drink
(Képünk illusztráció) Fotó: Shutterstock

Egy liter kólában annyi koffein van, mint egy átlagos doboz (250 ml) energiaitalban vagy egy csésze presszókávéban – szögezte le közleményében a szövetség. Ez azért fontos, mert az emberek nagy része az energiaitalok koffeintartalma miatt aggódik leginkább.

A szövetség hozzátette: egy liter kólában jóval több cukor van, mint egy liter energiaitalban. Így az az állítás is megdőlt, miszerint az utóbbi több cukrot tartalmaz.

A Magyar Energiaital Szövetség minderre azért hívta fel a figyelmet közleményében, mert általában ez a két dolog az, ami miatt a többség a kólát az energiaital elé sorolja. Kólából sokkal többet megisznak a gyerekek, mint energiaitalból, köszönhetően a sok reklámnak és annak, hogy ahhoz jóval könnyebben, korlátozás nélkül hozzájutnak.

Can,Of,Energy,Drink,Pass,Through,Ice,Cubes.,3d,Rendering
A többség nincs tisztában az energiaitalok cukor- és koffeintartalmával (Képünk illusztráció) Fotó: Shutterstock

A téves információt tartalmazó cikkek gyakran csak védeni szeretnék a gyermekeket. A Magyar Energiaital Szövetség határozottan képviseli azt az álláspontot, hogy a gyermekeknek semmilyen koffeint tartalmazó italt nem szabadna fogyasztaniuk: sem energiaitalt, sem kólát, sem kávét – az utóbbi kettőt viszont sokkal gyakrabban isszák. Gyakori vád az is az energiaitalokkal szemben, hogy a magas cukortartalom miatt hizlalnak. Csakhogy ez igaz a legtöbb üdítőitalra, a kólára is, amiből pedig sokkal gyakrabban és többet fogyasztanak a gyerekek.

A közlemény arra is kitér, hogy a gyártóknak egyformán felelősséget kellene vállalniuk termékeikért. Ne feledjük: az energiaitalok az egészséges felnőtt embereknek ajánlottak, akiknek azonnali energiára, éberségre van szükségük és még egy kis vitaminhoz is hozzá akarnak jutni. A szövetség szerint a magas cukor- és koffeintartalmú kólára is rá kellene írni, hogy nem való gyerekeknek.

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hivatal 66 531 emberen végzett kutatása szerint egyébként egy egészséges felnőtt naponta akár 5 átlagos doboz (250 ml) energiaitalt is elfogyaszthat – jegyezte meg a Magyar Energiaital Szövetség.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás