30 év alatti anyák adókedvezménye: kire vonatkozik és kire nem?





2023. január elsejétől az átlagbér erejéig adómentességet kapnak a 30 év alatti anyák. Kiknek jár a juttatás pontosan?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.01.14.
anya adókedvezmény szja-mentesség

A 25 év alatti diákok és a négygyermekes anyák adómentességét idén január elsejétől kiterjesztették a 30 év alatti anyukákra is, de nem mindenkire. Kérhet például adómentességet az, akinek tavaly született gyermeke? Örökbefogadott gyermekre is jár? Csak házasok vehetik igénybe? Íme a válaszok!

Mom,And,Baby,Hands,Promise,Friendship,Of,Generations,,New,Family
Fotó: Shutterstock

Tovább bővült a családokat érintő adórendszer

Mint minden más családtámogatás esetében, a kormánynak a 30 év alatti nők szja-mentességével is kettős célja van: egyrészt ösztönözni a gyermekvállalást, másrészt azt is szeretnék, hogy több pénz maradjon a gyermekes családoknál – olvasható az erről szóló közleményben. Az szja-mentesség nem új a családi adórendszerben, egy éve személyijövedelemadó-mentességet élveznek a 25 évesnél fiatalabb, dolgozó fiatalok és három éve a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák is. Az új adómentesség lehetőségével várhatóan több tízezer, jövedelemmel rendelkező fiatal édesanya élhet majd. De kik is pontosan?

Ki jogosult a 30 év alatti anyák adókedvezményére?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal tájékoztatása szerint azok az anyák vehetik igénybe ezt az adókedvezményt, akik a 25. életévüket betöltötték. A támogatás a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermek után, vagy magzat után jár akkor, ha a fiatal anya még nem töltötte be a harmincadik életévét. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet tartalmaz ezen kívül egy másik fontos kitételt is: a kedvezmény abban az esetben illeti meg a fiatal anyát, ha magzatára, vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermekére tekintettel a családi kedvezményre való jogosultsága 2022. december 31-ét követően nyílik meg.

Ez alapján ki jogosult és ki nem az szja-mentességre?

Jogosult az szja-mentességre

Nem jogosult az szja-mentességre

Aki 25 éves elmúlt és idén vagy később tölti be a 30-at.Aki 30 év alatti, de 2023. január elsejét megelőzően született a gyermeke.
Aki 2023. január elsejét megelőzően esett teherbe és még várandós vagy elseje után szült.Aki 30 év feletti.
Akinek van gyermeke (saját vagy örökbefogadott) de 30 éves koráig újabb gyermeke születik vagy újabbat fogad örökbe.Aki 30 alatti, de már van örökbefogadott gyermeke.
 

Mennyi pénzt spórolhatnak így a fiatal anyák?

A 30 év alatti nők szja-mentessége 2023-ban maximum havi 74 993 forint adómegtakarítást jelent, ami éves szinten 899 914 forint.

Hogyan lehet igénybe venni az szja-mentességet?

A kedvezmény érvényesítését a 30 év alatti anyáknak kell kérniük – a kedvezmény érvényesítéséről szóló adóelőleg-nyilatkozaton – a munkáltatótól, kifizetőtől. Az adóelőleg-nyilatkozat benyújtható az ügyfélkapun az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) a NAV-on keresztül, vagy a munkáltatónak, kifizetőnek átadott hagyományos, papíralapú nyilatkozaton is.





 





Ezeket olvastad már?
A férfiak csak ne gyászoljanak hetekig – eltemette újszülött babáját, kirúgták az édesapát

A férfiak csak ne gyászoljanak hetekig – eltemette újszülött babáját, kirúgták az édesapát

Az Androidosok dühöngenek: újabb hasznos funkciókat vettek el tőlük

Az Androidosok dühöngenek: újabb hasznos funkciókat vettek el tőlük

Emberölés Miskolcon: holttestet talált a rendőrség

Emberölés Miskolcon: holttestet talált a rendőrség

Megrázó fordulat a szentesi emberölés ügyében: holttan találták a gyanúsítottat

Megrázó fordulat a szentesi emberölés ügyében: holttan találták a gyanúsítottat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás