Elképesztő felfedezés, szörnykacsára bukkantak a kutatók

Egy különleges dinoszauruszfaj egyedének maradványai kerültek elő, a rémisztő lény életmódjába is betekintést nyertünk.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.12.11.
felfedezés szörnykacsa kutatás életmód

Az újonnan megismert dinoszauruszfaj jó úszó volt és víz alá bukva vadászott, mint a mai kacsák. Ugyan az állat úgy néz ki, mint egy madár, valójában nem szárnyas, csak hasonlít a vele rokonságban nem álló élőlényre. 

A Communications Biology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a Natovenator polydontus, azaz a „sok fogú úszóvadász”, 66-145 millió évvel ezelőtt élt a mai Mongólia területén, az említett példányt a Góbi-sivatagban fedezték fel – írja a CNN. Az állat csontvázának csupán néhány darabját találták meg, de alakzatára ennyiből is következtetni lehet. A különleges lény teste áramvonalas volt, három lábujjal és karmokkal rendelkezett. A példány nagyon hasonlít a Halszkaraptorra, egy másik Mongóliában felfedezett dinoszauruszra, amely a tudósok szerint valószínűleg félig vízi élőlény volt. 

A Natovenatornak viszonylag sűrű csontjai voltak, amelyek elengedhetetlenek a vízfelszín alá merülő állatok számára. Vélhetően a mellső végtagjaival hajtotta magát, ugyanakkor azt nem tudni, mennyire folytatott vízhez kötött életmódot.

 A dinoszauruszokat korábban szigorúan szárazföldi élőlényeknek tartották, de egyre több bizonyíték kerül elő, melyek bizonyos fajok vízi életterére utalnak. A kutatók biztosak benne, hogy még sok meglepetés derül ki a dinoszauruszokról és változatos életformáikról.

 

 

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás