Autósüldözés: könnyítésnek álcázott szigorítások jönnek Erzsébetvárosban





A két éve tartó erzsébetvárosi forgalomkorlátozási káosz eredményeképp Niedermüller Péter polgármester beadta a derekát, és „áthajtási pontokkal” könnyítene a helyi lakosok helyzetén. Ezzel párhuzamosan tovább akadályozza a nem kerületi autósok közlekedését – derült ki a VII. kerületi lakossági fórumon.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.07.
Módosítva: 2022.12.07.
VII. kerület autósüldözés erzsébetváros áthajtási pontok

Január 2-ától ismét változik a belső-erzsébetvárosi forgalom. Erről tartott lakossági fórumot Niedermüller Péter polgármester, Hajzer János, az EVIN parkolási üzletágvezetője és Sedlák Tibor erzsébetvárosi rendészeti igazgató múlt csütörtökön a Király utcai K11-ben.

A VII. kerület az elmúlt 2 évben hírhedtté vált a szélsőséges autósüldözés miatt. Niedermüller Péter „forgalomcsillapítási mintaprojektjének” keretében élhetetlen útvesztőt csinált Belső-Erzsébetvárosból. A Király utca–Nagykörút–Rákóczi út–Károly krt. határolta területen több egyirányú utca közepét megfordította, ami miatt az eddig jól járható, kisebb utcák azóta is folyamatos dugóban állnak. A helyiek 2 éve panaszkodnak arra, hogy a „Niedermüller-labirintus” miatt gyakran a saját lakhelyüket is csak óriási kerülőkkel tudják megközelíteni. Az értelmetlen korlátozások miatt – sokszor mások életét veszélyeztetve – az autósok tömegesen szabálytalankodnak.

Újabb korlátozásokkal nehezítik a budapesti autósok életét

Niedermüller a lakossági fórum nyitányaként kiemelte, hogy a kezdeti cél az volt, hogy csökkentsék a kerületen átmenő forgalmat, csillapítsák a „nyomasztó légszennyezést”, és biztonságosabbá tegyék szűk belvárosi utcákat. Ugyanakkor elismerte: bár az átmenőforgalom visszaesett, ez a helyi autósokat is kitérésekre, körökre kényszeríti. Ezért döntöttek úgy – kétévnyi panaszáradat után –, hogy a legproblémásabb helyeken áthajtási pontokat hoznak létre, ahova csak áthajtási engedéllyel lehet behajtani (ami azonos a lakossági parkolási engedéllyel). A belső-erzsébetvárosiak számára így átjárhatóbb lesz a Wesselényi és a Dohány utca. Ezzel párhuzamosan olyan kulcsfontosságú utakon, mint a Dob utca, a Klauzál utca és a Király utca, újabb szakaszokat fordítanak meg, amivel onnan is hatalmas kerülőkre kényszerítik a nem kerületi autósokat.

Niedermüller Péter
Niedermüller Péter büszke rá, hogy ő vezette be az első kiterjedt „forgalomcsillapítást” Budapesten Fotó: Balogh Zoltán

 

Kik használhatják az áthajtási pontokat?

  • Automatikusan kapnak áthajtási engedélyt a belső-erzsébetvárosi lakossági, gazdálkodói és egészségügyi várakozási hozzájárulással rendelkezők.
  • Ugyancsak behajthatnak a mozgáskorlátozott kártyával rendelkezők, a kerékpárosok és a BKK-buszok.
  • Aki albérletben lakik, kizárólag bérleti szerződéssel kaphat engedélyt (ezzel szemben a fórumon az hangzott el, hogy be is kell jelentkezniük az albérletbe állandó lakcímre, amit nincs főbérlő, aki engedélyezne).
  • A gazdasági tevékenységet folytatók csak akkor, ha bejegyzett székhelyük van a kerületben.
  • Nem hajthatnak át: taxik, motorkerékpárok, robogók.
  • Ugyancsak nem hajthatnak be az áthajtási pontokra a Király utca VI. kerületi részén lakók. Azaz a páratlan oldalon lakók kapnak engedélyt, a páratlan oldalon lakók nem.

„Borzalmas lett a Síp utca”

A fórumon részt vevők közül többen is panaszkodtak az elterelések miatt az utcájukban megnövekedett forgalomra.

„Borzalmas lett a forgalomcsillapítástól a Síp utca” – panaszkodott egy ott lakó hölgy, mire Hajzer János elismerte, hogy a Síp és Holló utcáknak valóban nagy lett „nagy a forgalomterhelése a csillapítás óta”.

Az is kiderült, hogy hiába van valakinek rokkantigazolványa, attól azt a felszerelt kamerák még nem fogják látni, és simán feljelentik, ha behajt.

„Utólagos kezelésre lehet majd a rendőrség felé beadni” - hangzott el a megoldás.

Az áthajtási pontok közül több is valójában csak újabb korlátozás  Forrás: Facebook/EVIN

A Külső-Erzsébetvárosiak ugyanúgy szívnak, mint a többi budapesti

Egy Külső-Erzsébetvárosiban lakó férfi Niedermüller szemére vetette, hogy a Nagykörúton kívül lakók nem kapnak áthajtási engedélyt, holott ők is kerületiek, és használják is a főbb utcákat. Azt a választ kapta, hogy pont ez az az átmenő forgalom, amit csillapítani akarnak.

„Szerintem egy kerületünk van, nem kéne éket verni a lakosság közé. A lakosság több mint fele Külső-Erzsébetvárosban él” – dohogott a férfi.

„Azt fogák mondani, hogy a VII. kerület belső része meghalt”

Arról már korábban írt a Metropol, hogy a közlekedési korlátozások bevezetése óta Belső-Erzsébetváros lakóinak azzal is szembesülniük kellett, hogy jóval nehezebben tudnak taxit rendelni, és a futárok is ha csak tehetik, elkerülik a városrészt. Egy középkorú férfi – feltehetően helyi vállalkozók képviseletében – pont a házhoz szállítás ellehetetlenülését sérelmezte.

„Rengeteget kell kiszállítani a VII. kerületben, el sem tudják képzelni, hogy mennyit. Ha nem lehet normálisan közlekedni, mindenki azt fogja mondani, hogy a VII. kerület belő része meghalt, nem veszünk fel címet, mert nem is tudunk oda szállítani. Mindenki éhes marad, aki nem megy le a sarki boltba – panaszkodott, és elmondta, akár fizetnének is a futárokat alkalmazó cégek a gyors áthajtásért. Utóbbira azonban nem volt vevő a kerület.

Főként a futárok miatt lesznek helyszíni ellenőrzések

Bár a rendelet január 2-ától hatályos, egy hónapos türelmi időt kapnak az autósok. Utána fix 30 ezer forintos bírsággal sújtják azt, akit rajtakapnak. Az áthajtási pontokon február végéig rendszámfelismerő kamerarendszert szerelnek fel, ami automatikusan megírja a feljelentést is. Helyszíni ellenőrzések is lesznek, főként a futárok miatt, akik gyakran segédmotoros kerékpárral közlekednek. Viszont a robogóról leszállva azt szabályosan át lehet tolni a lezárt szakaszokon.

Felkészül: Józsefváros

Niedermüller Péter egyik válaszában azt is elkottyantotta, hogy a szomszédos kerületekkel történt egyeztetések közben Pikó András, józsefvárosi polgármester elárulta neki: ő is tervez hasonló forgalomcsillapítást, ami leginkább a Palotanegyedet fogja érinteni.

Dr. Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub jogi bizottságának az elnöke szerint számos gond jelentkezhet Belső-Erzsébetvárosban a forgalomcsillapítás miatt

Az autóklub elnöke szerint is értelmetlenek a kerülőutak

Megkerestük dr. Kovács Kázmér ügyvédet, a Magyar Autóklub jogi bizottságának elnökét, aki a Metropolnak azt mondta, hogy már korábban is súlyos problémát okozott, az, amikor valaki Budáról kívánt Belső-Erzsébetvárosba menni, mivel csak jókora kerülővel érhette el a célját.

„Ez most feltehetően tovább fog romlani. Arról nem is beszélve, hogy a nagy kerülőutak jelentősen növelhetik a károsanyag-kibocsátást” – hívta fel a figyelmet az elnök, aki szerint a szabályozás nem jogszabálysértő, de értelmetlen, mivel éppen ellentétes hatást fog elérni a rendelet.

„Azt egyelőre nem tudni, hogy a kerületbe igyekvő szállítók milyen elbírálás alá fognak esni, mint ahogy az sem, hogy a taxisok miképp fogják kimagyarázni a külföldiek előtt, hogy miért csak hosszas kerülő után juttatták el az utast úti céljához” – húzta alá a szakember. 
 





 





Ezeket olvastad már?
Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Gyomorforgató dolgok borzolják a kedélyeket az Ecseri út környékén, ki vannak akadva az ott lakók

Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás