RETRO RÁDIÓ

Életveszélyes szavak: Karácsony Gergely háborúba küldené a magyarokat

Megdöbbentő kijelentéseket tett a főpolgármester egy ukrán lapnak. Szerinte jó lenne, ha a kárpátaljai magyarok is a magukénak éreznék a háborút, továbbá azt a felelőtlen mondatot is kimondta, hogy „nem becsülné le a veszélyt”, hogy Magyarország területeket akarjon elszakítani Ukrajnától...Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.11.29.
Módosítva: 2022.12.01.

Karácsony Gergelyt pár napja meglátogatta Szergej Szidorenko, egy ukrán hírportál alapító-főszerkesztője, és a főpolgármester készségesen adott neki interjút. A Szidorenko által szerkesztett European Pravda jelentősége óriási Ukrajnában, internetes adatok szerint havonta közel 10 millióan olvassák, írásait pedig rendszeresen szemlézik egyéb ukrán lapok. Az interjút Varga Ádám, a PestiSrácok.hu munkatársa szúrta ki az ukrán portálon.

 

Életveszélyes kijelentések a főpolgármestertől

 

Az interjúban Karácsony Gergely több megdöbbentő kijelentést is tett. A kárpátaljai magyar emberekről szó szerint ezt mondta:

„Ezután az tudna segíteni a kapcsolataink terén, ha a kárpátaljai magyarok is éreznék, hogy ez az ő háborújuk.”. Magyarán a kárpátaljai magyarok jobban tennék, ha önként háborúba vonulnának az oroszok ellen... Természetesen sok magyart besoroztak Ukrajnában, és sokan harcolnak is az ukrán hadsereg soraiban, de azért egy főpolgármester szájából ez életveszélyes mondat, mi nem mernénk arra biztatni a magyarokat, hogy vonuljanak háborúba...

Karácsony Gergely szerint ez a háború a kárpátaljai magyarok háborúja is Forrás: pestisracok.hu

 

Karácsony szerint valós a veszély, hogy a magyarok területeket akarjanak kiszakítani ki Ukrajnából

 

Elhangzott egy még ennél is veszélyesebb kijelentés is Karácsony részéről. A riporter azon kérdésére, hogy valós lehet-e az a fenyegetés, hogy Magyarország területeket akarjon elszakítani Ukrajnától, a főpolgármester így felelt: „Nem akarom lebecsülni ezt a veszélyt”, hozzátéve, hogy szégyelli, hogy világszerte úgy tekintenek Magyarországra, mint ami az oroszok pártján áll.

Budapest főpolgármestere ezzel gyakorlatilag céltáblát rajzolt a kárpátaljai magyar emberekre, és muníciót szolgáltatott azoknak az ukrán erőknek, akik Magyarországban potenciális fenyegetést látnak. Bár a többnyelvű lakosság békében, a nehéz időkben egymást segítve él Kárpátalján, az ukrán nacionalisták ellenben nem válogatnak a módszerekben - gondoljunk csak a Kárpátaljai Magyarok Kulturális Szövetsége székházának felgyújtására, az emlékműgyalázásokra vagy a több ezres nyilvános halállistákra.

A lap emlékeztet arra is, hogy a kárpátaljai magyarok közt már olyan nagy a félelem, hogy a munkácsi Szent Márton-székesegyházban idén október 23-án nem merték elénekelni a magyar himnuszt.

A dosszié további cikkei
Ezeket olvastad már?
Már egy hete hiába keresik a 11 éves pápai kisfiút, látta valaki Krisztiánt?

Már egy hete hiába keresik a 11 éves pápai kisfiút, látta valaki Krisztiánt?

A hajléktalanprobléma megoldását sürgeti Sára Botond, aki szerint ez sokaknak „fájni fog”

A hajléktalanprobléma megoldását sürgeti Sára Botond, aki szerint ez sokaknak „fájni fog”

„Húszéves koromig nem volt farmerem, mert nem engedhettem meg magamnak” – csaknem fél évszázados a magyar farmer

„Húszéves koromig nem volt farmerem, mert nem engedhettem meg magamnak” – csaknem fél évszázados a magyar farmer

Frontális ütközés történt: két kisgyerek sérült meg a kedd reggeli balesetben

Frontális ütközés történt: két kisgyerek sérült meg a kedd reggeli balesetben

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás