RETRO RÁDIÓ

Így vélekedik az utca embere: vegyünk olajat és gázt Oroszországtól vagy sem? - Videó





Indul a nemzeti konzultáció a szankciókról, már postázták a kérdőíveket. A Ripost a járókelők véleményét kérdezte: vegyünk orosz gázt és olajat vagy ne?



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.18.
energiaválság

Megkezdődött az új nemzeti konzultációs kérdőívek postázása, amiben többek közt arról kérdezi meg a kormány az embereket, egyetértenek-e a brüsszeli olajszankcióval, a gázszállításra vonatkozó szankcióval és a nyersanyagokra vonatkozó szankcióval.

A Ripost elébe ment a konzultációnak és fővárosi járókelőket kérdezett a véleményükről, akik névvel és arccal is vállalták azt, mit gondolnak a brüsszeli szankciókról. A többségük elveti azokat, mert meglátásuk szerint ezzel csak mi járnánk rosszul. A portál által megkérdezett járókelők között mindössze egy akadt, aki szerint Moszkvával egyáltalán nem szabad üzletelni, még akkor sem, ha az számunkra káros. Ő azonban, mint kiderült, nem Magyarországon él.

A kormány bízik abban, hogy több millió magyar véleménye kikényszerítheti a brüsszeli szankciós politika megváltoztatását. Annyi ugyanis már most látszik, hogy az Ukrajna lerohanása után született uniós megtorló intézkedések az orosz csapatokat nem állítják meg, hanem éppen hogy Európát kényszerítik térdre: az energiaárak drágulása inflációs spirált indít el, az emelkedő benzinárak miatt az alapvető élelmiszerek ára is a csillagokban van, a rezsi megfizetésére képtelen elégedetlen tömegek pedig egyre több országban vonulnak az utcákra. A magyarokat védi ugyan a rezsicsökkentés és a vállalkozások számára nyújtott kormányzati segítség, de az európai gazdasági hatások alól nem vonhatjuk ki magunkat. Már a nyugati sajtó is arról ír, hogy a szankciók fordítva sültek el, Európa lábon – ha nem szíven – lőtte magát.

A rezsicsökkentés 1500 milliárd forintos többletköltségét a magyar költségvetésnek kell viselnie, ami óriási terhet jelent az országnak. A Fidesz még kormányzása elején megígérte, hogy a Magyarország jövőjét hosszú távon érintő ügyekben ki fogja kérni az emberek véleményét. Így volt ez a koronavírus-járvány kezelése és a migráció ügyében is, és így van ez most is, amikor az energiaválság már az egész európai gazdaságot veszélyezteti.

Mi úgy gondoljuk, hogy a brüsszeli szankciók tönkretesznek minket. Mondja el véleményét Ön is! – szólított fel mindenkit Magyarország Kormánya a közösségi oldalán. A válaszadásra december 9-ig van lehetőség, tehát a hivatalos végeredmény még messze van. Addig is budapesti járókelőket kérdeztünk, kinek mi a véleménye, vásároljunk-e továbbra is az oroszoktól energiahordozókat.

Értelmetlen szankciókat hoznak az Európai Unióban az ország és a mi kárunkra – vélekedett Páli Imre.

Az unió alapja is az volt, hogy ha valami baj van, akkor közösen lépünk fel. De a kisebb országok véleményét abszolút nem veszik figyelembe – mutatott rá Pásztor Emőke.

Én annak örülnék, ha a fűtésem annyiba kerülne, amennyi tavaly volt – hangsúlyozta Molnár Lajos.

Nem voltam nagyon Orbán-hívő, de most ezekben igazat adok neki – fogalmazott Legenyei Bodnár Péterné.

Nézd meg a Ripost videó-összeállításunkat, hogy teljes képet kapj a megkérdezettek álláspontjáról!





A dosszié további cikkei
Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás