Nagy Márton: gyármentő garancia- és hitelprogram indul közepes és nagyvállalkozásoknak

Ezúttal azoknak a nagy- és közepes vállalkozásoknak nyújt segítséget a kormány, amelyek az elhibázott és ránk erőltetett brüsszeli szankciók miatt elszabadult energiaárak miatt kerültek nehéz helyzetbe.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.10.
állami támogatás

A már bejelentett, 150 milliárdos Gyármentő programon túl január 1-jei kezdettel 200 milliárd forintos keretösszegű Gyármentő garancia- és hitelprogramot indít a kormány – jelentette be csütörtöki közleményében a gazdaságfejlesztési miniszter. Ha megfelelnek a hitelprogram feltételeinek, olyan vállalkozások is élhetnek a lehetőséggel, amelyek a vissza nem térítendő támogatásra nem jogosultak. Az elérhető maximális hitelösszeg meghaladhatja a 2 milliárd forintot – tette hozzá Nagy Márton.

Gyármentő garancia- és hitelprogramot indít a kormány – jelentette be Nagy Márton (Fotó: MTI / Illyés Tibor)

100 milliárdos garanciaprogram az MFB-től

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) 100 milliárd forint keretösszegű Gyármentő likviditási garanciaprogramot indít a nagy- és középvállalkozások számára, amelyben az MFB állami kezességet, illetve garanciát vállal a forgóeszközhitelek, folyószámlahitelek, illetve a működést finanszírozó hitelek biztosítékaként. Mindez csökkenti a kamatterheket, de közvetve forráshoz juttatja a mikro-, kis- és középvállalati beszállítókat és szolgáltatókat is.

100 milliárdos hitelprogram az Eximbanktól

Az Eximbank Zrt. ugyancsak 100 milliárd forint keretösszegű Gyármentő beruházási hitelprogramot indít, amelyben államilag támogatott, rendkívül kedvezményes, és a futamidő végéig fix kamatozású beruházási hiteleket nyújtanak a hazai termelő közép- és nagyvállalatoknak az energiahatékonysági és megújuló energiatermelő beruházásaihoz. A kamat maximális mértéke a forinthitelek esetén 5%, az euróalapúaknál pedig 3,5% lehet.

A dosszié további cikkei

Top hírekHírlevél-feliratkozás