Rengeteg program lesz a hétvégén a fővárosban, csak győzzél válogatni közülük!





A Metropol összeszedte a hétvége legfontosabb tudnivalóit, hogy milyen programok lesznek, és hogy merre kell forgalmi változásokra számítani.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.12.
V. kerület VI. kerület XI. kerület XIII. kerület XIV. kerület ez lesz ma

Programkavalkád lesz a hétvégén

Péntektől vasárnapig rengeteg rendezvényt tartanak a fővárosban. Ismét elérkezett a hétvége, így érdemes különböző programokra ellátogatni Budapesten. Aki nem látogat ki a Sziget Fesztiválra, az is megtalálja számítását a különféle szórakozási lehetőségeket kínáló egyéb fővárosi rendezvényeken.

Nem érdemes a hétvégét a négy fal között tölteni Fotó: Shutterstock

Retró vonatokkal a magyar tengerhez

Az idei év harmadik retró hétvégéjét tartja a MÁV, ezért szombaton és vasárnap a Balatonra újra régi arculatos személykocsikat megidéző szerelvényekkel lehet eljutni. Az Utasellátóval futó járatokon még a kínálat is retró lesz.

  • A síneket róják majd a főként a vasútbarátok körében népszerű Nohab, Púpos, Szergej és Csörgő mozdonyok,
  • megjelenik egy eredeti színre festett Szili villanymozdony
  • ismét forgalomba áll az egykor IC vonatban futó Samu motorvonat is
  • a szintén nagy népszerűségnek örvendő 424-es gőzmozdony is csattog majd, hangulatosan pöfékelve a retró hétvégén a főváros és a Balaton között.
  • Ilyen régi típusú vonatokkal is lejuthatunk a hétvégén a magyar tengerhez Fotó: Facebook/MÁV

    Soroksári búcsú a hétvégén

    Szombaton és vasárnap tartják a kétnapos Soroksári Búcsút, a Nagyboldogasszony Főplébánia-templom mögötti részen gyermekműsorokkal és a Soroksári Férfi Népdalkör előadásával.

    Sup-on kémlelhetjük az eget

    Augusztus 12–14 között supp-pal lehet az Egyfás-szigetre túrázni, ahol közös szalonnasütögetést és hullócsillagot-lest tartanak. A bevállalósak az éjszakát is itt tölthetik és napfelkeltében evezhetnek vissza a Római-partra.

    Éjszakai evezés és csillagnézés egy élményben Fotó: MTI/Mónus Márton

    Django Feszt

    Vasárnap a Kobuci Kertben tartják a rendezvényt. Django Reinhardt gitárosnak, a manouche dzsessz legfontosabb képviselőjének emléket állító rendezvényen francia, német, szerb és magyar zenészek is fellépnek.

    Art design kiállítás és vásár a Westend tetején

    Augusztus második hétvégéjén a Westend Tetőkert dizájnvásárnak és kiállításnak ad otthont. A rendezvényen érdemes a vásárra is benézni, ugyanis helyi kézművesek termékeivel ismerkedhetünk meg.

    Nyáresti programok Újbudán

    Augusztustól 12-től érdemes kilátogatni a Bikás parkba, ugyanis a XI. kerületi önkormányzat érdekes programokkal készül egészen augusztus végéig. Az érdeklődők ma a Kincsem című filmet nézhetik meg a csillagos ég alatt.

    Aufeszt a XIII. kerületben

    Elsősorban fiatal, pályakezdő előadóművészek közreműködésével idén 10. alkalommal rendezik meg a nyári programsorozatot, amely a tavaly sikeressé vált műfaji sokszínűséggel várja a látogatókat. Az esemény ingyenes. Pénteken itt és ezektől a zenekaroktól hallgathatunk zenéket:

  • Ruttkai Éva park: Benson Madame – blueszenekar
  • Kassák park: Simon Templar – popzenekar
  • Mókuskert játszótér: Timella és a Lányok – ének-tánc
  • Közlekedési változásokat hoz a hétvége

    Átalakul a közlekedés az V. és XIV. kerületben is. Emellett a pesterzsébetiek szombattól még könnyebben érhetik el a belvárost.

    Új villamosjárat indul szombattól

    Szombattól új villamosjárat indul 2B jelzéssel, amely Pesterzsébet és a Jászai Mari tér között szállítja majd az utasokat. Az új vonalnak köszönhetően átszállás nélkül lesz elérhető a Boráros térnél a 4-es és a 6-os villamos, a Fővám térnél az M4-es, a Vigadó térnél az M1-es, a Kossuth Lajos térnél pedig az M2-es metró.

    A Jászai Mari tértől Pesterzsébetig jár majd az új villamosjárat Fotó: Budapesti Közlekedési Központ

    Lezárják a Fogarasi úti felüljárót

    A tervezettől eltérően rövidebb időre, csak augusztus 13-ra és 14-re, de lezárják a Fogarasi úti felüljárót az útburkolat felújítása miatt. A lezárás miatt változik a 31-es, 131-es, 231-es, 144-es, 130-as autóbuszok közlekedése is. Részletek bkk.hu-n.

    Átalakul a közlekedés a Belvárosban

    Ideiglenes forgalomkorlátozásra kell számítani ma az V. kerületben. Így 17.30–19.30 között lezárják a Nádor utcát a Vértanúk tere és a József nádor tér között, és tilos lesz megállni 8–24 óra között:

  • az id. Antall József rakparton a Markó utcai lehajtó és a Margit híd között,
  • a Széchenyi felső rakparton a Garibaldi utca és a Steidl Imre utca között,
  • valamint a Széchenyi téren a MTA-parkolóban.
  • 40 éve nincs közöttünk Henry Fonda

    1982. augusztus 12-én hunyt el Henry Fonda amerikai színész. Legismertebb szerepeit a Volt egyszer egy vadnyugat és a Tizenkét dühös ember című filmekben játszotta, de szerepelt a Nevem: Senki című filmben is, ahol Terenc Hill alakította a főszerepet.

    40 éve hunyt el Henry Fonda Fotó: AFP

    Szombaton a balkezesek világnapját ünnepeljük

    1976 óta minden évben augusztus 13-án tartják a balkezesek világnapját. Ilyenkor rendezvényekkel hívják fel a figyelmet a balkezesek problémáira. Nagyjából a népesség 10%-át tartjuk balkezesnek, azokat az embereket, akik íráshoz, kézi munkákhoz elsősorban bal kezüket használják.

    Kellemes idő lesz a hétvégén

    Pénteken sok gomolyfelhő lesz az égen, amelyekből néhol zápor, zivatar alakulhat ki. A legmagasabb hőmérséklet 25–31 fok között várható. Szombaton hosszabb-rövidebb ideig napos lesz az idő. Zápor már csak északkeleten és délnyugaton lehet. A csúcshőmérséklet 26–30 fok között alakul. Vasárnap újra több helyen lesz zápor illetve zivatar, néhol jégeső is előfordulhat. A legmelegebb órákban 26-31 fok várható.





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás