Nagy hírünk van! Ma éjfélig még utazhatsz a májusi bérlettel a MÁV és a Volán járatain





A Metropol összeszedte, hogy meddig érvényesek a vonaton és a buszon lejáró bérletek, de mutatjuk a szerdai időjárást is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.08.
V. kerület VIII. kerület XIII. kerület XX. kerület ez lesz ma

5 fokot is csökkenhet a hőmérséklet tegnaphoz képest

Tegnaphoz képest akár 5 fokot is csökkenhet a hőmérséklet, ráadásul napközben a Dunántúlon és a középső tájakon több helyen és több hullámban érkezhet eső, zápor, zivatar. A keleti és északkeleti tájakon eközben még naposabb lesz az idő, de kánikula ott sem valószínű. A Dunától keletre a délies szél, a Dunántúlon pedig az északi szél erősödhet meg, erős széllökések is előfordulhatnak. Ma a csúcshőmérséklet 22-25 fok körül alakulhat.

Marad a napsütéses idő, de a levegő lehűl Fotó: Metropol/Csóka Ferenc

Ha ma sír Medárd, 40 napig abba se hagyja

Medárd napjához többféle népi szokás is köthető, melyek évszázados megfigyeléseken alapulnak. Az egyik legismertebb, hogy ha ma esni fog az eső, akkor 40 napig esni fog, népiesen pedig úgy mondják, hogy Medárd, ha sírni kezd, 40 napig nem hagyja abba. Viszont ha véletlenül ezen a napon nem esik az eső, akkor negyvennapos szárazság következik és édes bortermés várható.

UV-B-sugárzás

Ezekben a napokban már érdemes óvatosan napra menni a megemelkedett káros napsugárzás miatt. Az extrém mértékű UV-B-sugárzás miatt tegnap az Országos Meteorológiai Szolgálat már figyelmeztetést is kiadott a Dél-Dunántúlra, Pest megyére és Budapestre. Pintér Ferenc, a Meteo Klinika igazgatója pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ilyenkor érdemes:

  • 11 órától 15 óráig kerülni a direkt napfényt,
  • az érzékeny bőrűeknek legalább 40-es faktorszámú naptejet használni, ha hosszabb időt tölt a szabadban.
  • Máig érvényesek a májusi bérletek a MÁV-Volán járatain

    Szerda éjfélig lehet utazni a május havi és második félhavi helyközi bérletekkel a vasút- és autóbusztársaság járművein. A háromnapos hétvége után, a keddi munka- és iskolakezdés miatt sokan egyszerre vennék meg új bérleteiket, de a meghosszabbított érvényességnek köszönhetően több nap áll rendelkezésre a júniusi bérletek megvásárlására, ezzel is elkerülve a nagy sorok kialakulását. A sorban állás elkerülése érdekében érdemes a jegyünket és a bérletünket elektronikus úton, például a MÁV mobilalkalmazásában megvásárolni. Június 14-én lejár a járványügyi védekezésben részt vevők ingyenes utazása is.

    Június 8-án lejárnak a májusra érvényes bérletek a MÁV és a Volán járatain Fotó: Észak-Magyarország

    Tovább javul a Balaton elérhetősége

    A Volánbusz nyári menetrendje június 16-án, a vasúti pedig június 18-án lép életbe. A népszerű turisztikai helyeket lényegesen sűrűbben kiszolgáló menetrend augusztus 28-ig lesz érvényben, melyet az utószezoni menetrend követ, alkalmazkodva a turisztikai szezonok változásához. A legfontosabb tudnivalók:

  • június 18-tól több kiindulópontról még több expresszvonat közlekedik a Balatonhoz
  • újra elérhetővé válnak a napijegyek és kedvezményes jegyek
  • a déli part mellett már az északi parton is lesz fedélzeti vendéglátás
  • a kerékpárosokat egységes tarifa és jelentősen növelt kerékpár-kapacitás várja
  • Változik a közlekedés több kerületben is!

    Ma 22 órától június 11-én 14 óráig tilos lesz megállni az V. kerületben, az Apáczai Csere János utcában a Hotel Marriott fizetős parkolójában. Holnap 8–15 óra között nem szabad várakozni az V. kerületben a Szalay utca páros oldalán a Vajkay utca és a Kossuth tér között. Pénteken 17–22 óra között tilos megállni a XIII. kerületben, a Jászai Mari téren, a IX. számú kikötő előtt.

    Demencia Információs Vonal Pesterzsébeten

    A XX. kerületi önkormányzat a Humán Szolgáltatások Intézménye által életre hívott Demencia Információs Vonallal igyekszik segíteni az érintetteknek és a gondozó családtagoknak. A szakemberek az email-eket a [email protected] címen, a hívásokat pedig keddtől csütörtökig 10 és 15 óra között a 06-20-328-3004-es vonalon várják.

    Rengeteg ember életét keseríti meg a demencia Fotó: Pixabay

    Növényekkel ismerkedhetünk a Ludovika téren

    Múzeumi barangolót tartanak szerdán 18 órától a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol a látogatók az intézmény növénytárának gyűjteményével ismerkedhetnek meg dr. Bauer Norbert főmuzeológus segítségével. Az érdeklődők olyan dolgokkal is találkozhatnak, amikkel egy egyszerű múzeumi séta során nem.





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás