Metropol tippek! Így csökkentsd a nyári energiaszámládat





Öt könnyen betartható módszert mutatunk meg neked, hogy spórolhass a hó végére.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.06.15.
spórolási tanácsok

Nyaranta a nagy meleg miatt minden ember megpróbálja különböző módokon hűteni a lakását. A légkondik és ventilátorok világa azonban jelentősen megnövelhetik az energiaszámlánk összegét. Korábban beszámoltunk róla, hogy az emberek milyen dolgokon spórolnak főként egy járvány vagy válság idején. Most gyakorlati tippeket adunk hozzá, hogy te is könnyebben tudd csökkenteni a kiadásaidat a nyári melegben.

Néhány egyszerű trükkel sok pénzt spórolhatunk meg az energia számlákon Fotó: Getty Images

Rendszeresen ellenőrizd a légkondicionálódat

Azokban az ingatlanokban, ahol klíma segíti a hűvös hőmérséklet fenntartását, a teljes energiafogyasztás 6 százalékát is kiteheti a légkondi használata. Ahhoz, hogy megfelelően – és energiafogyasztás terén is jól működjenek a légkondicionálók, rendszeresen kell szakember segítségével ellenőriztetni, és ha kell karbantartatni gépeinket. Az egyik legfontosabb része a légkondinak, nem más mint a légszűrője. Ezt nagyon ritkán cseréltetik ki az emberek, pedig kéthavonta ajánlott lenne. A piszkos, vagy eltömődött légszűrők akár 15 százalékkal is emelik az energiafogyasztást, sőt csökkentik a gép hőelnyelő képességét is – fejtette ki tippjeit a The Bradenton Times.com.

A ventilátorok bár nem képesek lehűteni önmagukban a szobát, légkondicionálóval egyszerre működtetve gyorsabban és hatékonyabban csökkentik a szoba hőmérsékletének érzékelését. Amikor nincs otthon senki, akkor ne működtessétek a ventilátort, mert akkor csak az energiaszámlát növelitek. Akiknek pedig se ventilátoruk, se klímaberendezésük nincsen, számukra nyugodt szívvel ajánljuk a mobilklíma használatát, amiről bővebben már ebben a cikkünkben beszámoltunk.

A nagy kánikula során sokan szeretnék minél olcsóbban lehűteni a lakásukat Fotó: Shutterstock

Hétköznapi tippek a meleg kiszorítására

Napközben a függönyöket húzzátok be, a redőnyöket engedjétek le, így elkerülhetitek a nap üvegházhatását. Kevésbé melegszenek át a napsütötte szobák. Éjszaka pedig ha hűvösebb az idő, szellőztessétek át a szobákat.

A megfelelő nyílászárók is elengedhetetlenek. Az ingatlanok hőszigetelésére a legtöbben a csak téli hideggel kapcsolatban gondolunk. Tény pedig, hogy egy jól megválasztott és kivitelezett szigetelőrendszer a nyári hónapokban is kitűnő szolgálatot tehet. Akár több fokkal is hűvösebb lehet a lakásban, mint egyébként.

Korábbi cikkünkben „panelpraktikákról” is beszámoltunk, amikkel lehűtheted lakásodat. Ilyen például, hogyha lefagyasztott vizű PET-palackot raksz a ventilátor elé, akkor olcsó légkondit tudsz létrehozni.

A különböző eszközökön is lehet spórolni

A konyhában a sütő használatának elkerülése is sokat javíthat a lakás hőmérsékletének alacsonyan tartásában, nyáron pedig mindenkit biztatunk a kültéri grillezés kipróbálásához.

A hagyományos lámpák izzói rengeteg energiát emésztenek fel, ezek kicserélése LED-izzókra, egy nagyon jó megoldás lehet. Egyrészt jó néhány LED-lámpa már erősebb fénnyel is működik, mint hagyományos társaik, de emellett az elektromos energia felhasználásuk is 75 százalékkal kevesebb, mint a sima izzóknak, és még hűvösebbek is – számolt be róla a WSAZ.com.

Izzóink kicserélése LED-lámpára gazdaságos megoldás hosszú távon Képünk illusztráció Fotó: Getty Images

Húzzuk ki a nem használt gépeket

Kevesen tudják, de az elektromos eszközök akkor is hőt termelnek, hogy ha nem használjuk őket, mégis be vannak dugva a konnektorba. Ilyenek lehetnek a konyhai eszközök, mint a kenyérpirító, amit lehet hogy havonta csak néhányszor használod, mégis mindig be van dugva. Ha minden használaton kívüli tárgyat áramtalanítunk, amikor nem használjuk őket aktívan, akkor összeadva már jelentős energiát spórolhatunk havonta.

Hideg víz, egészséges és még energia takarékos is

Azt már mondanunk sem kell, hogy a hideg vizes zuhanynak mennyi pozitív hatása van a szervezetre. De emellett ha a termosztátnak nem kell vizet melegítenie, azzal még jó néhány forintot is megspórolunk havonta, hogyha hideg vízzel zuhanyozunk. Akik használnak szárítógépet, azoknak pedig azt ajánljuk, hogy a vizes ruháik kiteregetése, bár kevésbé kényelmes megoldás, de rengeteg hőt spórol meg. A tusolás pedig víz- és időspórolóbb is, mint egy kád vízben való fekvés.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás