Jó hír! Végre már a Kálvin térig metrózhatunk, újabb szakaszt kapnak vissza az utasok az M3-as metrónál





Szombattól már a Kálvin térig jár a 3-as metró, emiatt átalakul a közlekedés a Belvárosban. Mutatunk néhány érdekes hétvégi programot is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.13.
III. kerület V. kerület XI. kerület XIV. kerület XV. kerület XXII. kerület ez lesz ma

Végre újra a Kálvin térig metrózhatunk

Szombattól már egészen a Kálvin térig utazhatnak az utasok, mivel befejeződött a Semmelweis Klinikák, a Corvin-negyed és a Kálvin tér metróállomások rekonstrukciója. Az utolsó szakaszához ért Budapest leghosszabb metróvonalának, az M3-asnak a felújítása, ami újabb forgalmi korlátozásokkal jár az autósok és a tömegközlekedők számára. A 2017-ben megkezdődött metrófelújítás várhatóan 2023-ra fejeződik be a középső szakasz felújításával.

M3A metrópótló busz jár majd a Nyugati pályaudvar és a Göncz Árpád városközpont között Fotó: Archív

Vigyázat: jönnek a buszsávok

A metrópótló autóbuszok számára az új buszsávokat már kijelölték a Váci úton a Lehel tér és a Göncz Árpád városközpont között, ezért ezen a szakaszon az autók kevesebb sávon közlekedhetnek, emiatt torlódásokra és hosszabb menetidőre kell számítani. A Dózsa György út és a Váci út csomópontjában építési munkák miatt továbbra is irányonként két forgalmi sávban lehet haladni, azonban a szélső sávokban a metrópótló buszoknak lesz elsőbbségük.

Legfontosabb változások szombattól:

  • Május 16-tól, hétfőtől hétköznap napközben két szakaszon, Kőbánya-Kispest és a Kálvin tér, illetve a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró. A Kálvin tér és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as pótló, a Nyugati pályaudvar és a Göncz Árpád városközpont között az M3A metrópótló autóbusszal is lehet utazni.
  • Május 14-től, szombattól hétköznap esténként és hétvégén a Göncz Árpád városközpont és Újpest-központ között jár a metró. Kőbánya-Kispest és a Göncz Árpád városközpont között az M3-as pótlóbusszal lehet utazni.
  • A Nagyvárad téren az állomás felújítása miatt nem áll meg a metró, a tér környéke az M30-as pótlóbusszal érhető el.
  • A család nemzetközi napja

    1994-ben az ENSZ május 15-ét nyilvánította a család nemzetközi napjává. A felhíváshoz Magyarország is csatlakozott. A kezdeményezés a figyelmet a családra, a társadalom legfontosabb „intézményére” irányítja.

    Ingyenes program az Országos Széchényi Könyvtárban

    A családok nemzetközi napja alkalmából Magyarország nemzeti könyvtárában változatos programokkal várják az érdeklődőket május 14-én:

  • a látogatók bejárhatják a könyvtár emeleteit
  • kalandozhatnak a gyerekekkel a sötét raktárakban
  • kurátori vezetéssel megtekinthetik a Himnusz, a Szózat és a Nemzeti dal kéziratai ihlette és a történetük köré épített kiállítást
  • a gyerekek diafilmvetítésen vehetnek részt és a gyereksarokban játszhatnak.
  • Változik a közlekedés az V. kerületben

    Filmforgatás és rendezvény miatt forgalmi változásokra kell számítani a Belvárosban.

    Tilos megállni:

  • Holnap 24 óráig az V. kerületben, a Stollár Béla utca 13–22. számok között és a Bihari utca 14. szám előtt, valamint május 14-én 0 órától 24 óráig, a Bihari utca 9. szám előtt.
  • Május 13-án 20 órától május 14-én 14 óráig az V. kerületben, a Zoltán utcában a Nádor utca és a Szabadság tér között, id. Antall József rakparton és a Carl Lutz rakparton a Markó utcai lehajtó és a Margit híd között.
  • Lezárják:

  • Ma 8–19 óra között az V. kerületben, a Bihari utca 9. szám előtti szakaszt.
  • Új parkolási rend a XXII. kerületben

    Budafok-Tétény önkormányzata új parkolási rendet vezet be mától Budafok belvárosában. A szabályozásra azért van szükség, mert a terület az utóbbi években szinte egy nagy P+R parkolóvá vált. Az első három hónap próbaidőszak lesz. További információk a budafokteteny.hu-n.

    Szúnyoggyérítés Óbudán

    Május 13-án kezdődik a szúnyogirtás a III. kerületben. Az Óbudai-szigetnél a Duna menti sekély állóvizeket, az összesen 15 hektárnyi területet fogják egy csónakra rögzített permetezővel kezelni. Az irtás növényekre, más állatokra, még az árvaszúnyogokra sincs semmilyen káros hatással, az anyag kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el.

    Zárul az érettségi második hete

    Május 13-án befejeződik az írásbeli érettségi második hete. Reggel 8 órakor a tanulók informatikából, délután 2-től belügyi rendészeti ismeretek, ének-zene és művészettörténet tantárgyakból vizsgáznak. Az írásbeli érettségi május 23-ig tart.

    Retró járművek a Vasúttörténeti parkban

    Április helyett idén május 13–15 között rendezik meg a XVII. Budapest Oldtimer Show-t a Vasúttörténeti parkban. Az eseményen a hazai és a külföldi oldtimer járművek mérik össze a szépségüket, amelyeket különböző kategóriákban 32 díjjal jutalmaznak. A gyerekeknek lesz íjászat és népi termelőeszközöket is kipróbálhatnak majd.

    Kürtőskalács-vigalom az állatkertben

    Péntektől vasárnapig tart a Fővárosi Állat- és Növénykertben a II. Kürtőskalács Vigalom. A gasztronómiai finomságok mellett a látogatók koncerteken és bábelőadásokon is részt vehetnek. Az esemény állatkerti belépővel korlátlanul látogatható.

    Muskátlivásár három kerületben is

    Május 13-án az V., míg május 14-én a III. és a XI. kerületben tartanak muskátliosztást. A Belvárosban és Újbudán három, Óbudán négy tő muskátlit lehet megvásárolni. Virágot venni az V. és a III. kerületben is reggel 8 órától lehet.

    Társasjáték-fieszta Rákospalotán

    Vasárnap 10–20 óra között társasjátékokat lehet kipróbálni a Csokonai Művelődési Házban. A meghívott vendégek, mint a Compaya, Piatnik játékgyártó cég rengeteg érdekes és új játékkal készülnek a résztvevőknek.

    Szombaton iktatják be ünnepélyesen Novák Katalint

    Május 14-én tartják Novák Katalin köztársasági elnök ünnepélyes beiktatását. A ceremónia a Kálvin téri református templomban ökumenikus istentisztelettel kezdődik, a hivatalba lépett köztársasági elnök beiktatási ünnepi beszédét a Kossuth téri díszceremónián mondja el.

    Ma van péntek 13-a!

    Péntek 13-a a nyugati babona szerint szerencsétlen napnak számít. A városi legenda szerint a babona eredete, hogy a francia király 1307. október (péntek) 13-ra adta ki a tömeges letartóztatási parancsot a templomos lovagok ellen.

    Ma a fekete macskának a szemébe ne nézzünk bele, péntek 13-a van Fotó: AFP

    Érdekességek péntek 13-ról

  • Péntek 13-án ne nézzünk bele fekete macska szemébe!
  • Mivel sokakban kelt rossz érzést a babonás 13-as szám, ezért a legtöbb luxus óceánjárón kihagyják a 13-ast az emeletek számozásakor, vagyis a 12. szint után a 14. következik.
  • 2022-ben csak a mai nap esik 13-a péntekre, azonban 2023-ban januárban és októberben is péntekre fog esni 13-a.
  • Elkészült a Metropol Nagy Budapesti Korrupciótérképe! Nézd meg, melyik kerületben mennyit loptak – kattints a milliárdokért!





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás