A kígyók végül egymást fojtották meg, történelmi vereség a baloldalon





Szánthó Miklós az Alapjogokért Központ igazgatója a Facebookon fejtette ki gondolatait a választásokkal kapcsolatban.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.08.
választás 2022

„Mi ott sem voltunk” - történelmi vereség, történelmi tanulságok a baloldalon.

Április 3. után végleg kiderült: a balliberális elitet nem csak a szolidaritás és az egymás iránti lojalitás teljes hiánya, de a választók mélységes lenézése jellemzi. Nem pusztán a fideszeseké – a sajátjaiké is.

A magyar demokrácia történetében a „baloldali blokk” – 1990-től eltekintve – 2010 után a második legrosszabb eredményét érte el. Hogy a legfájóbbat, az bizonyos, hiszen nagy csinnadrattával, eljátszott összefogással, saját magukat igencsak jó reményekkel kecsegtetve („itt állunk a győzelem kapujában”) indultak neki a választásoknak. Önmagukkal szemben nagyvonalúak voltak nem csak politikai, de morális szempontból is: azzal indokolták a fasisztáktól a kommunistákig terjedő koalíció gyakorlati létjogosultságát, hogy az egyes pártok csak így, eredeti identitásukat feladva, de Laokoón-csoportként egymásba gabalyodva győzhetik le a Fideszt. Aztán kiderült: a kígyók végül egymást fojtották meg. Jó célok nélkül, pusztán a hatalomért összefogni - nem a tipikus sikerrecept. Igen: ha összeturmixolom a bucit, a húspogácsát, a salátát meg a sajtot, abból nem Big Mac lesz, hanem moslék.

De hát régi bűnnek hosszú az árnyéka – sőt, még annál is hosszabb! Az ellenzéki összefogás ugyanis bűnben fogant. No nem – „csak” – holmi általános morális standardok szerinti bűnben, hanem a résztvevők saját maguk által saját maguk számára korábban megfogalmazott kritériumok szerintiekben is. A Jobbik és az LMP deklaráltan Gyurcsány Ferencékkel szemben jött létre, ez volt megalapítások krédója. Majdnem ugyanez igaz a legrosszabb SZDSZ-es hagyományok reinkarnációját megtestesítő Momentumra, mely a rendszerváltoztatás óta eltelt időszak egészének politikájával szemben határozta meg (egykori) önmagát. Az MSZP máig cipelt utódpárti jellege nem kiált elemzésért, az talán már annál inkább, hogy azzal a Gyurcsány Ferenccel fogtak össze, aki lényegében totálkárossá tette a pártot, majd az edzettebb cserbenhagyásos gázolók vigyorával tovább is lépett, hogy a szocialisták infrastruktúrájából felépítse a DK-t.

Ezek a pártok álltak az alapjaiban félreértett ’19-es önkormányzati választások követően – Fidesz-KDNP: 52%, ellenzék: 42% – „teljesen össze”. Azt mondták, ez az egyetlen – sőt, ez A – járható út Orbán leváltásához. De nem csak a pártok, a balliberális elit is ezt rögzítette kiindulási pontként. A valós politizálást nem, megfelelést annál inkább folytató egyes erők fülébe a témaformálást egyre jobban átvevő balos sajtó, értelmiségi csoportok, „civilek” duruzsolták a laboratóriumi körülmények között kikalkulált koalíció szükségességét. Nem felmentve a felelősség alól a balos politikusokat, de az előválasztást magát ez a saját tisztánlátását görcsösen és a gőgösen korlátozó kör kényszerítette ki jóformán. Igen, ez az a kör, mely nem választást akar nyerni egyébként, csak beülni a zsűribe.

A teljes összefogásnak viszont totális bukás lett a vége. Mondom, régi bűnnek hosszú az árnyéka. Beigazolódott a fenti kör által folyamatosan csak „populistának” és „primitívnek” pocskondiázott jobboldali kommunikáció sokszor – általam is – hangoztatott tétele: ezeket csak a hatalomvágy tartja összedrótozva, semmi más. Egy bűnben fogant, semmi magasabbat, csak önmagukat szolgáló koalíció zsoldja a – politikai – halál.

De van ennél még nagyobb tanulság is. Most ugyanis minden baloldali számára világosság vált, milyenek is politikusaik, éceszgébereik, moralizáló megmondóembereik – a „híres színészek”, a „neves publicisták”, a „független civilek”, a „hivatásos gondolkodók”. Ők a „mi ott sem voltunk” rombolózászlóaljakból álló cirkálódandárja. Speciális képességük, hogy akkor hagyják cserben a szövetségeseiket, amikor csak akarják. Az összefogás nagyszerűségét eddig harsogó politikusi kórus és az az eltartott kisujjal szellentő elit, mely azt kikényszerítette, most a szolidaritás, az egymás iránti lojalitás teljes hiányáról tesz tanúbizonyságot.

Pajzsra emeltek – mit pajzsra, emeltek; vágóhídra küldtek – egy, a politika világában esetlenül mozgó, szerény kommunikációs képességekkel rendelkező, a nagy nyilvánosság előtt a kiforratlan belsős ötletbörzék nyelvezetét beszélő „civilt”. Színjátékot szerveztek köré, melyet a demokrácia ünnepeként mutattak be a Fidesz „bennfentes” világával szemben. És most rá, akit „kapitányuknak” neveztek, kígyót-békát kiabálnak, egyedül az ő nyakába akarják varrni a bukást, miközben hónapokig azt üvöltötték, hogy „igen, csak együtt, csak vele sikerülhet”. Mikor kiderült, hogy nem, otthagyták egyedül – kezét senki nem fogja már elvtársai közül, nem állnak mellé, nem állnak mögé, fejüket elfordítják, mikor találkoznak vele. Azt hiszik, ezzel felmentik magukat a felelősség alól. Aztán egymást köpik le – „minek fogtunk össze a Jobbikkal/Gyurcsánnyal, elvesztettünk 900 ezer szavazót!”, kiáltanak most egymás felé hörögve. Hol van már az intellektuális pátosz, a „szeretetország” glamúrja...

Ilyenek ők. Sőt, rosszabbak. A bukás nem csak a balliberális élcsapat erkölcsi züllöttségét, lelki toprongyosságát, de mélységesen mély antidemokratikus mivoltát is a felszínre hozta. Ők, akik lépten-nyomon emlegetik a demokráciát, nem igazán szeretik gyakorolni azt – és nem igazán tisztelik azokat sem, akik gyakorolják. Lenézik a választókat – és nem csak az „ostoba, vidéki” fideszeseket, de sajátjaikat is. Azokat, akikkel elhitették, hogy az együttműködés alapja a közös döntés, a közös döntés alapja pedig az ellenzéki előválasztás, ahol a polgárok mondhatják meg, ki vezesse ezt az együttműködést. Most pedig az ezen emberek által megválasztott Márki-Zayt pocskondiázzák és az összefogás kudarcáról, tévedéséről beszélnek. Lényegében azt üzenik sajátjaiknak: „hülyék voltatok, ti rontottátok el!”

Se embert, se Istent. Emlékszem, 2006-ban egy másik oldalon és egy másik közösségben így reagáltak a vereségre: „Én maradok. Fent vagy lent, de mindig maradok, mert ez nem jutalom, hanem hűség kérdése. Engem mindig meg fogtok találni, a sikerben, a bajban, az örömben és a munkában”. Mert mi ilyenek vagyunk. Mindenkihez. Azokhoz is, akik most nem ránk szavaztak, de akiket „vezetőik” most az út szélén hagynak.

 





Ezeket olvastad már?
Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Botrányos Ovi+ Program Óbudán: Havi 60 ezret gombolnának le a tiltakozó szülőkről

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Szenzációs siker - Magyar sör került a világ legjobbjai közé

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Nem mindennapi videóval üzent Orbán Viktor az érettségizőknek

Top hírek

Magyar Péter

Mitől fél ennyire? Testőrkommandót bérelt Magyar Péter

50 milliós BMW-k, csúcstechnika, a pesti éjszakából jól ismert alakok... Miközben egy botrányba fulladt pr-akció keretében Magyar Péter vonattal utazott Debrecenbe, csapata 50 milliós BMW X6-osokkal, Mercedes buszokkal, „szolgálati” csúcstechnikával felszerelve az autópályán ment a vasárnapi rendezvény helyszínére.





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás