Kiakadtak a környékbeliek, ennyire elhanyagolt lett a Jászai Mari tér XIII. kerületi oldala





Értetlenül állnak a Jászai Mari tér állapota előtt a helyiek. Nem mindegy, milyen az önkormányzat... Mi is megnéztük, mi a helyzet.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.10.
XIII. kerület felháborító

A „szomszéd kertje mindig zöldebb” mondás különösen igaz a Jászai Mari térre, ahol egyáltalán nem mindegy, hogy az ember éppen melyik kerület aszfaltját koptatja. Az V. és a XIII. kerületet a Szent István körút választja el, ami a helyiek szerint láthatóan jelentős válaszvonal. A két kerületben a tisztaságot és a parkok állapotát tekintve óriásiak a különbségek.

Földes területek mindenhol, az évek alatt teljesen kikopott a fű Fotó: Metropol/Máté Krisztián

„Én jó 10 éve lakom a környéken és azóta nem láttam, hogy bárki kezdett volna ezzel a területtel bármit. De nem ez az egyetlen park, ami egyre rosszabb állapotban van – mesélte egy XIII. kerületi anyuka, aki szerint jelentős probléma, hogy a környéken nincsen közvécé, így sokan a parkokban végzik dolgukat. A helyzeten az sem segít, hogy egyre kevesebb a közteres kolléga, aki rendesen dolgozna. Vagy nincsenek egyáltalán, vagy nem egyszer láttam olyat, hogy valamerre üldögélnek és csak nézelődtek, beszélgettek, de érdemi munkát nem végeztek” – mondja az anyuka.

A Jászai Mari tér XIII. kerületi oldala Fotó: Metropol/Máté Krisztián

„Átüldöztek minket az V. kerületbe”

Ottjártunkkor éppen kint játszott a Jászai Mari tér V. kerületi oldalán a kutyájával Anna. „Ez a rész sokkal jobb, mint a másik” – mondja. „Ez fideszes, míg a másik oldal az ellenzéké. Azt a részt újra kéne füvesíteni” – mutatott át a tér másik oldalán fekvő parkra a hölgy. –„Az igazsághoz az is hozzá tartozik, hogy az V. kerületi oldalt, amikor átkerült a szobor, teljesen felújították, de természetesen a másik oldal már hosszú évek óta érintetlen.”

A másik oldalon szép, zöld fű fogadja a budapestieket Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Anna azt is elárulta, hogy a kutyások sem nagyon járnak már a XIII. kerületi oldalra, mert „elüldözték” őket.

„Állandóan ott állt két felügyelő, emiatt átszoktunk ide. Tavaly nyárig csak ott álldogáltak, de igazából nem nagyon csináltak semmit. Pár évvel ezelőtt egyszer leszólítottak, hogy miért nincs a kutyán póráz, illetve ellenőriztek, de egyébként nem csinálnak semmit. Lehet, valami drogosok voltak ott korábban és emiatt voltak ott, de sok kutyásnak elég volt ennyi arra, hogy az V. kerület oldalára jöjjenek” – mutatott rá a hölgy, aki kiemelte, hogy az utcákon, parkokban hagyott állati ürülék is zavarja, de az az utcai locsolással könnyen orvosolható lenne.

Még a kutyások is inkább a szebb oldalt választják, így még érthetetlenebb a két oldal közötti óriási különbség Fotó: Metropol/Máté Krisztián

A Szent István park sem sokkal jobb

„A Szent István parkban lenne napközben mosdó, de ott se mindig. Valószínűleg a pénz miatt olyankor zárva van, amikor a vécére vigyázó néni szabadságon van. Mondjuk a park évről évre rosszabb. Régen volt egy parkőr is, hogy este ne másszon be senki, de mostanra éjszaka bejárnak a hajléktalanok és a drogosok is. Egyszer egy gyerek sírva ment oda a szüleihez, mert emberi ürülékbe lépett a bokroknál” – mesélte lapunknak a gyerekével a játszótérre járó anyuka.

Felháborodtak a kerületiek

Az egyik kerületi csoportban ki is akadtak a helyiek, ugyanis már mindenkinek kezd feltűnni a két park közötti óriási különbség.

„Jászai Mari téri »zöldterület« …gyalázat …sokkal inkább porkeltető, mint park… a túlhasználat és a Főkert nemtörődömsége meghozta gyümölcsét…”

„A Főkert már ráfordult erre máshol, pl. a Margitszigeten, jó lenne ide is átcsábítani őket – a SzIP kisparki részén is szuper lenne az ökologikus növénybeültetés.”

„Nekem ebben mindig az a legijesztőbb, hogy pontosan a másik oldalon milyen szép minden…”

„Mióta a környéken lakom, majd 40 éve, ez a tér volt mindig a leglepusztultabb az egész kerületben. Lehet, hogy ez a városnak az a helye, amit csak kővel érdemes lerakni, mert itt fű nem terem, ha mégis, egy hét alatt letapossák.”

Még a padok állapota is kiábrándító Fotó: Metropol/Máté Krisztián

Magyarázat egyelőre nincs

A kérdésben a Főkertet is megkerestük. Két megadott email-címre is írtunk kérdéseket a térrel kapcsolatban, de választ egyelőre nem kaptunk.





Ezeket olvastad már?
Csupán 2 százalék esélyt adtak Máténak a túlélésre: az egész község összefogott a háromgyermekes édesapáért

Csupán 2 százalék esélyt adtak Máténak a túlélésre: az egész község összefogott a háromgyermekes édesapáért

Itt a kispesti mutyitérkép: több mint 80 korrupciógyanús ügy, amely az önkormányzathoz kötődik

Itt a kispesti mutyitérkép: több mint 80 korrupciógyanús ügy, amely az önkormányzathoz kötődik

Így folytatódott Orbán Viktor országjáró kampánykörútja – Fotók!

Így folytatódott Orbán Viktor országjáró kampánykörútja – Fotók!

„Cselekvésre van szükség, nem üres Facebook-posztokra” – Pintér Sándorral egyeztetett Szentkirályi Alexandra

„Cselekvésre van szükség, nem üres Facebook-posztokra” – Pintér Sándorral egyeztetett Szentkirályi Alexandra

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás