Hatalmas sikerrel kezdődött az oltási akcióhét – Itt van minden információ, amiről tudnod kell!





Tegnap reggel az átoltottság további növelése és a járvány megfékezése érdekében megkezdődött az oltási akcióhét, ahol előzetes regisztráció és időpontfoglalás nélkül is várják azokat, akik fel szeretnék venni az első, a második vagy a harmadik oltást. Az érdeklődés a vártnál sokkal nagyobb volt, több oltóponton is hosszú sorok alakultak ki. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.23.
védekezés

Mikor és hol kérhetek oltást?

Az oltási akcióhét a kórházi oltópontokon, egyes településeken a szakrendelőkben zajlik, hét nap alatt 101 megyei és városi kórházban várják az oltakozni szándékozókat reggel 7 és este 7 óra között. A kórházak ezen a héten megemelt kapacitással működnek, Budapesten 28 helyen, például az Uzsoki Utcai Kórházban, a Dél-pesti Centrumkórházban, a Szent Margit Kórházban, a Bethesda Gyermekkórházban és a Semmelweis Egyetem több telephelyén is várják azokat, akik oltást szeretnének.

Rengeteg ember elment, hogy felvegye az oltást Fotó: Metropol/DT

 

Időpontfoglalással vagy anélkül? És a regisztráció?

Az Oltási akcióhét során időpontfoglalással és anélkül is lehet érkezni az oltópontokra akár az első, akár az elmaradt második, akár a harmadik oltásra. Bár nem kötelező, de azok, akik előzetesen már regisztráltak az www.eeszt.gov.hu honlapon, tudnak időpontot is foglalni, így jó eséllyel a sorban állást is elkerülik. Az oltatlanok előzetes regisztráció nélkül is érkezhetnek, regisztrációjukat a helyszínen végzik el egy formanyomtatvány kitöltésével. Az időpontfoglalás nélkül érkezőket érkezési sorrendben oltják.

Időpontfoglalás nélkül is megkaphatjuk a vakcinát Fotó: Metropol/DT

 

Mi az oltási akcióhét célja?

Az oltási akcióhetet azért szervezték meg, hogy azok is könnyen hozzájussanak a vakcinához, akiknek nincs vagy nehézkes az internetelérése, illetve a megadott felületeken „nem tudnak csatlakozni az egészségügyi rendszerhez”. Emellett bíznak abban, hogy a gyors és egyszerű eljárás ösztönzőleg hat majd a lakosságra. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón azt mondta, matematikusok előrejelzései szerint a járvány negyedik hulláma november végén, december elején tetőzhet. A nemzetközi tapasztalatok szerint ott sikerült megfékezni a vírust, ahol a második oltást harmadik is követte.

 

Kik kérhetnek oltást?

Hazánkban 12 év felett engedélyezték az első két oltást, az oltási akcióhéten pedig gyerekek is részt vehetnek, de azt kérik, hogy az egyik szülő mindenképpen legyen jelen. 18 év felett már a harmadik oltás is ajánlott abban az esetben, ha ez előző oltás óta már több mint 4 hónap eltelt.

 

Kígyózó sorok a kórházak előtt Fotó: Metropol/DT

 

Mit vigyünk magunkkal?

Feltétlenül legyen nálunk személyi igazolvány, tajkártya, második és harmadik oltás esetén a korábbi oltást igazoló dokumentumok. Gyorsítja az oltást, ha az oltakozók kinyomtatva, kitöltve és aláírva magukkal viszik a Hozzájáruló nyilatkozatot (3. oltás esetén is kell). Senki ne felejtse otthon a maszkot sem!

 

Milyen vakcinák közül lehet választani?

Az oltási akcióhéten ötféle vakcina áll rendelkezésre:

  • Pfizer,
  • Moderna,
  • AstraZeneca,
  • Janssen és
  • Sinopharm.
  • A Szputnyik már elfogyott.





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás