Orbán Viktor: Míg mások nem szabadok, addig mi azok vagyunk – Videó!





A miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának nyilatkozott.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.04.
védekezés

A miniszterelnök a mai rádiós beszélgetésben a friss adatokkal kezdte meg az interjút.

Ezek a mai adatok

Csütörtökön 11 585 embert oltottak be csütörtökön első oltással, és több mint 81 ezer ember kapta meg a második oltást. Korábban az első oltások számának a növelése volt a cél. Ennek köszönhető, hogy a megbetegedések és halálozások száma csökkenni kezdett. 26 ember halt meg tegnap és 269 ember fertőződött meg. 64 ezer aktív fertőzött volt tegnap” – mondta el Orbán Viktor.

Oltásbiztonságban vagyunk

„Az emberek nem rohamozzák meg a háziorvosokat és oltópontokat, ezért nincs sok elő oltás. Az év végéig tovább fog nőni az itthoni vakcinák száma. Közel 17 millió adag vakcinánk lesz az év végig. Oltásbiztonságban vagyunk” – közölte a kormányfő.

Jön a készenléti oltási rend

A miniszterelnök közölte: legalább kétszer be tudunk oltani mindenkit, ha erre szükség lesz. A teljes népesség 54 százaléka kapta meg az első, míg a 38 százalék a másodikat. Mi van azzal a 2,5 millió emberrel, aki nem kért oltást? Áttérünk a készenléti oltásra a mostani kötelező oltási állapotból. Aki nem a későbbi nehézkes oltási rendben akar részt venni, az oltassa be magát most – tette hozzá. https://www.facebook.com/orbanviktor/photos/a.10151703698051093/10159314261761093/

„A gyerekek oltását tekintve óvatosabb vagyok”

Orbán Viktor szólt arról is, hogy az egész vírushelyzetben nehéz tudományosan tisztán látni, mivel minden érvényes tudományos kijelentéshez időre van szükség. Ami tavaly érvényes volt, az ma már nem az. Az óvatosabbak közé tartozom a gyerekek oltását tekintve, de nem akarjuk elzárni a szülőket attól, hogy a gyermeküket beoltassák. Oltási kampányt sem indítanak egyelőre a 12–15 évesek körében – fogalmazott. A kormányfő szerint a magyar tudományos közösségben a nyár vége felé juthat nyugvópontra ez a vita. Most a kiskorú gyermekeket a szülők bárhová elvihetik magukkal – tette hozzá.

Így néz ki majd az uniós kártya

Nemzeti alapon kellett meghatározni az utazási szabadságot, és ezt biztosítja a magyar igazolvány. Ha belép az uniós kártya, akkor a nemzeti hatóságoknak kell kibocsátania a kártyákat. Június 15-ig be kell fejezni az uniós kártya kifejlesztését, és onnantól kezdve a magyar elektronikus digitális kártyán lévő adatok szinkronban lesznek más uniós országok kártyáival” – mondta a miniszterelnök.

Ismét lehetnek képviselő-testületi ülések

Orbán Viktor szólt arról is, hogy lassan nem emlékszünk a korábbi rossz időszakra. „Én járom a világot, és sok helyen depresszív nyomás alatt vannak az emberek. A veszélyhelyzet fennmarad, és folyamatosan töröljük el a korlátozásokat. Hamarosan döntés lesz arról, hogyan állhat helyre az önkormányzatok korábbi működési rendje. Péntek délután lesz döntés erről. Míg mások nem szabadok, addig mi azok vagyunk” – szögezte le. „Lassan visszatér a gazdaság a normális menetrendbe. Lesz egy gazdasági konferencia a jövő héten, és akkor az újraindítás újabb lépéseiről egyeztetnek majd. Én is azt szeretném, hogy előzzük meg a nyugati országokat” – jelentette ki a kormányfő.

Az oltások tekintetében mostantól egyéni felelősség lesz

Mostantól kezdve egyéni felelősség van az oltások tekintetében. Az állam eddig mindent megtett, hogy minél többen oltakozzanak. A magyar egészségügy uniós szinten is kiválóan teljesített. Amit a közösségi felelősség tekintetében meg tudtunk tenni, azt megtettük – szögezte le Orbán Viktor. Fotó: MTI/Vajda János

Hosszú ideje vitáznak a pedofilellenes törvényről

Orbán Viktor a pedofilellenes törvényről azt mondta, hogy több mint egy éve vitáznak róla. Nagyon keskeny mezsgyén járunk, és kifinomult jogi szabályozás kell. . A gyerek bizalommal fordul a felnőttek felé, ezért ezzel visszaélni a legalja dolog. A legtöbb pedofil bűncselekmény a virtuális térben történik – hangsúlyozta a kormányfő. Ennek a lehatárolása nehéz munka, de ezt meg fogjuk tenni – tette hozzá.

„Nem akarunk örökké vesztes nép lenni”

A miniszterelnök a , hogy a nemzeti összetartozást tekintve jobban állunk mint 11 éve. Az országvesztés napjából a nemzeti összetartozás napját próbáltunk csinálni – tette hozzá. Akiket elszakítottak tőlünk, azok lélekben velünk maradtak. A nemzeti összetartozás gondolata erősebb, mint a korábbi évtizedekben. Nem akarunk úgy élni, hogy örökre vesztésre ítélt nép legyünk – mondta Orbán Viktor. Erősebb a nemzeti összetartozás gondolata (Fotó: shutterstock)

Mi nem ellenfeleket, hanem barátokat gyűjtünk

Kiderült, hogy a szomszédaink is a sikert és erőt respektálják, és mióta megerősödtünk, azóta sikerült javítani a kapcsolatainkat a többi néppel. Minden Kárpát-medencei népnek kalkulálnia kell a magyarokkal” – tette hozzá. Orbán Viktor elmondta, hogy jó a szerbekkel, a horvátokkal, a szlovénekkel, a szlovákokkal a kapcsolatunk. Mi nem ellenfeleket, hanem barátokat gyűjtünk, de az utóbbi sem könnyű – fogalmazott.

Az interjú vége előtt a kormányfő az Európa-bajnokságról is mondott pár szót

„Végre felemelkedett egy magyar csillag a labdarúgásban, és most kiderült, hogy vissza kellett utaznia Németországba, talán majd ősszel. Most egy rosszkedvűbb állapotban vagyunk a labdarúgó-Eb-t illetően” – mondta Orbán Viktor. „Minden játékosnak sok sikert kívánok” – tette hozzá. „Mi győzünk, és mi vesztünk. A magyar ember közösségi ember, úgy fogja fel az életét, hogy az belefonódik egy közös sorsba” – mondta a kormányfő. „Nagyszerű Eb-re számítok” – zárta szavait. „Időt, szabadságot és pénzt nyertünk az oltási programnak köszönhetően” – írta a Facebook-posztjához Orbán Viktor. https://www.facebook.com/orbanviktor/videos/333351178314395 „El a kezekkel a gyermekeinktől!” - írta közösségi oldalán a miniszterelnök.




Ezeket olvastad már?
Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Holttestet találtak egy székesfehérvári parkban, rettegnek a helyiek

Orbán Viktor: Az európai emberek véleménye nem egyezik az EU háborúpárti vezetőinek véleményével

Orbán Viktor: Az európai emberek véleménye nem egyezik az EU háborúpárti vezetőinek véleményével

Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Érdemes felnézned az égre már május első hétvégéjén: csodában lehet részed

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás