Ott jártunk, így nyitottak újra a budapesti óvodák





Hétfőtől újra fogadják a kicsiket az óvodákban. A gyerekek és az óvónők mellett, a szülők többsége is várta már az újranyitást.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.20.
X. kerület védekezés

Rohamtempót diktál az oltási program Magyarországon, amelynek köszönhetően április 19-től újra megnyíltak az óvodák kapui, így visszatérhettek a gyerekek az intézményekbe. Lapunk ellátogatott egy X. kerületi óvodába, ahol megnézte, hogyan alakult az újranyitás első napja.

Az esős idő ellenére a gyerekek mosolygósan érkeztek reggel az óvodába, hiszen hosszú idő után végre újra találkozhattak társaikkal és az óvónénikkel.

Fotó: Metropol/KB

Nem lesz teljes a létszám

Mi pedagógusok nagyon vártuk már az újranyitást, hiszen nincs annál szomorúbb, mint egy óvodai épület gyerekek nélkül – kezdte a Metropolnak Kemerléné Suri Ildikó a Kőbányai Kiskakas Óvoda vezetője. A mostani újranyitás kicsit hasonlít a tavalyihoz, de azért volt pár változás. Az általános visszajelzés, hogy a szülők most sokkal jobban tartanak a járványtól. Ettől eltekintve mégis a gyerekek nagy százaléka, több mint a fele jön az óvodába. Volt néhány szülő, aki jelezte felénk, hogy egy-két hétig még nem szeretné hozni a gyermekét, amíg nem alakul kedvezőbben a járvány alakulása, illetve sok szülő még nem kapta meg a védőoltást sem, természetesen ezek igazolt hiányzások lesznek, erre lehetőséget ad a jogszabály.

A gyerekek háromnegyed ment oviba

– A szülők már a múlthéten tudták, hogy nyitni fogunk ezért tájékoztattuk őket arról, hogy ha nem szeretnék lemondhatják az étkeztetést. Nálunk 170 gyerekből, hétfőn 99 megjelent az intézményben. A járványügyi adatok kedvező alakulásával reméljük minél hamarabb teljes létszámmal működhetünk. A szülői szervezetnek nagyon szépen köszönöm a segítséget, mert segítették a teljes körű kommunikációt az óvoda és a szülők közt a zárva tartás idején is – mondta a vezető.

Önfeledt az öröm. Fotó: Metropol/KB

Minden óvintézkedés megtörtént

– Az intézményen belül minden óvintézkedést megtettünk a nyitás érdekében. A dolgozók felvették az oltást, a zárva tartás alatt újra fertőtlenítették a textileket, a játékokat a bejáratoknál és kijáratoknál pedig kézfertőtlenítőt helyeztünk ki. Belépésnél lázat mérünk, naponta többször szellőztetünk a torna-szobát minden használat után lefertőtlenítjük, tehát amennyire csak lehetséges igyekeztünk biztonságos környezetet teremteni a gyerekek részére – jelentette ki Kemerléné Suri Ildikó.

Belépésnél kötelező a hőmérséklet-mérés. Fotó: Metropol/KB

A szülők többségének nagy segítség az óvodák nyitása

A gyerekek szempontjából örülök a nyitásnak, a vírus szempontjából viszont tartok tőle picit. Szerencsére az óvoda hozzáállása kiváló, így biztonságban érzem a gyermekem. A kicsik várták már az ovit. Nekünk nagyon nehéz az elmúlt időszak, mert otthonról dolgoztunk, nekem pedig tanárként a digitális oktatás is nehezen ment. Az otthoni tanulásnál sokszor hiányzott a személyes kontaktus – mesélte tapasztalatát Renáta, Soma édesanyja.

Renáta és kisfia Soma. Fotó: Metropol/KB

Nagyon várta Niki az óvoda nyitását. Én éjszaka dolgoztam, voltak nehezebb időszakok – mondta Éva, Niki édesanyja.

Niki édesanyjával Évával. Fotó: Metropol/KB

Örülünk nagyon, hogy újranyitottak az óvodák. Félixnek már nagyon hiányzott az ovis barátja és nekünk is könnyebb, így a helyzet – mondta Szilvi.

Szilvia és kisfia Félix, komolyan veszik a higiénés szabályokat. Fotó: Metropol/KB

 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás