Müller Cecília: Senki sincs biztonságban, amíg senki nincs biztonságban





Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy mindenki éljen a védőoltás lehetőségével, hiszen ez az egyetlen út, hogy magunk mögött hagyjuk a járványt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.26.
védekezés

Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 3 603 901 fő, közülük 1 665 067 fő már a második oltását is megkapta. 1936 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 771 454 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 176, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 26 801 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 486 435 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 258 218 főre csökkent. 6443 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 782-en vannak lélegeztetőgépen. A járvány harmadik hullámának tetőzött, de a brit vírusmutáns továbbra is terjed, ezért a védelmi intézkedések betartása változatlanul fontos. A magyar lakosság 37 százaléka már megkapta az oltást, szemben az uniós 21 százalékos átlaggal. A háziorvosokhoz 300 ezer adag Sinopharm-vakcinát szállítanak ki, és a kórházi oltópontokon is már zajlik a tömeges oltás. Azok a regisztráltak, akiknek még nincs időpontja, akár még ma is foglalhatnak interneten a kórházi oltópontokra. Ma újabb vakcinaszállítmány várható – olvasható a koronavirus.gov.hu oldalon.

Pénteken megnyílt az online oltási időpontfoglaló.

A többség betartotta a szabályokat hétvégén

Kiss Róbert alezredes közölte, hogy a hétvégén megnyitott a vendéglátóhelyek teraszain és közterein kirívó szabályszegés nem történt, a lakosság nagy része szabálykövető magatartást tanúsított. A rendőrség folyamatosan ellenőrizte a teraszokon és a köztereken a szabályok betartását.

2137 személy ellen intézkedtek

Az elmúlt hétvégén 2137 személlyel intézkedtek a maszkviselési szabályok be nem tartása miatt. A kijárási korlátozás miatt a hétvégén 915 személy ellen történt rendőri intézkedés.

Újabb enyhítések következhetnek

Az alezredes közölte, ha a 4 millió fő beoltásra kerül, akkor újabb lépések lesznek. Ezek az új szabályok ma megjelentek a Magyar Közlönyben.

Jól halad az oltási program

A beoltottak száma 3 603 901 fő, közülük 1 665 067 fő már a második oltását is megkapta – közölte Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Tetemes mennyiségű oltóanyag érkezett Magyarországra

600 ezer Sinopharm-vakcina érkezett Magyarországra. Az éjszaka folyamán a bevételezést követően kiszállításra kerültek a vakcinák a kórházi oltópontokra és a háziorvosok rendelőibe.

A vakcina a járványból kivezető leggyorsabb út (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Online foglalhatunk időpontot a vakcinákra

A főorvos jelezte, hogy elindult az online időpontfoglalás az oltásokra.

Minél több embert be kell oltani

– Magyarország lakosainak a 37 százalékát beoltotta. Senki sincs biztonságban, amíg senki nincs biztonságban. A célunk az, hogy minél előbb beoltsunk annyi embert, amennyit csak lehetséges. Ez a járványból kivezető leggyorsabb út – jelezte Müller Cecília.

Járják az országot az oltóbuszok

Fokozatosan járják az oltóbuszok a településeket. Összesen már 62 jártak és már több, mint 10 ezer embert beoltottak az oltóbuszokon keresztül.

Csökkenő tendenciát mutat a járvány

Csökken az aktív fertőzöttek száma, de még mindig magas a fertőzöttek száma. A szennyvízminták azt mutatják, hogy csökkenőben a vírus mennyisége. Debrecen kivételével mindenhol csökkenés látható.

Hatékonyak a hazai vakcinák az indiai mutáns ellen

Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy az indiai mutáns kétfajta variáns harmadik eredőjeként jelent meg, és most nagyon súlyos helyzetet okoz Indiában. Már Európában is azonosították az indiai variánst, azonban az itthon engedélyezett vakcinát védelmet nyújtanak ellene. Hozzátette: a kínai vakcina is hatékony a mutánsok ellen, amely egy teljes elölt vírust tartalmaz, így nagyon hatékony immunválaszt ad.

 





Ezeket olvastad már?
„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

„Túl kövér” – mondta a férfi, majd futópadra kényszerítette a kisfiát, aki belehalt a bántalmazásba

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

Elképesztő rablás Budán: elhagyta a mordályt a nyílt utcán a tettes

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

„Ha 30 percen belül nem hallasz felőlem, meghaltam” – eltűnt anya helyett földi maradványokat találtak

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Visszatért a halálból János: ezt látta a „túloldalon”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás