Gyászol a divatvilág, elhunyt a világhírű divatház alapítója





Elhunyt pénteken 103 évesen Ruth Dajan, a zsidó bevándorlók és az arab közösség kulturális örökségét őrző Maskit divatház alapítója, békeaktivista.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.05.
búcsú

Dajan 1917-ben Haifában született. 1954-ben alapította a Maskit divatházat, amelynek kollekcióit a zsidó bevándorlók és az izraeli arab közösség kulturális öröksége ihlette. Aktív támogatója volt a palesztinokkal való békének és számos jótékony kezdeményezést támogatott.

Divatháza együttműködött a Christian Dior, Yves Saint Laurent és a Givenchy divatházzal, egyik kabátját Audrey Hepburn is viselte.

1935-ben feleségül ment Mose Dajan katonai vezetőhöz és politikushoz, aki a hatnapos háború idején 1967-ben Izrael védelmi minisztere volt. Három gyermekük született, 1971-ben váltak el.

Reuven Rivlin izraeli elnök „rendkívüli nőként” méltatta, aki példaképe lehetett a vállalkozóknak és aki „határtalanul szerette ezt a helyet és népét, bárhonnan is származzon”.

Dajant negyvenéves barátság fűzte Rajmonda Tavil palesztin újságíróhoz, Jasszer Arafat anyósához. Kapcsolatukról Anthony David történész írt könyvet, amely 2015-ben jelent meg.

Tagja volt a B'Celem izraeli emberi jogi szervezetnek, amely dokumentálta az 1967-ben Izrael által elfoglalt területeken az emberi jogsértéseket.

Dajan gyermekei közül már csak lánya, Jael Dajan író, korábbi parlamenti képviselő él, színész-rendező fia, Asszi Dajan 2014-ben, szobrász fia, Udi Dajan 2017-ben halt meg.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás