Döntöttek: ekkor halaszthatóak el a nem életmentő műtétek





Fontos döntések részleteire derült fény az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.11.06.
járványhelyzet

Gál Kristóf az ORFK-szóvivője elmondta: szigorodnak a rendőri intézkedések. A bírságok átlagértéke 22 ezer forint volt, ami egy nagyobb bevásárlásnak felel meg. Egy trolibuszon egy 41 éves férfi többszöri felszólításra sem volt hajlandó felvenni a maszkot, ezért a rendőrségnek kellett végül leszállítania. Több rendbeli szabálysértés miatt feljelentették.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a tájékoztatón elmondta, kifejezetten emelkedő számokat tapasztalni Európa-szerte. Megjegyezte, továbbra is 5-7 százalék közti az alapbetegség nélkül, csak a koronavírus miatt meghalt emberek száma.

Az elhunytak átlagéletkora: 76,1 év. Kérte a fiatalok türelmét, hogy vegyék komolyan a szabályok és vigyázzanak idősebb családtagjaikra. Magyarországon jelenleg elegendő a szabad kórházi ágy .

Az a célunk, hogy az egészségügyi ellátórendszer bírja a terhelést, ágyszámban csak Németország és Ausztria áll jobban – mondta az országos tisztifőorvos.

Az EU-államok között az egységnyi népességre vetített fertőzöttszámban szerinte még mindig a legjobb egyharmadban vagyunk; ha a halálozásokat tekintjük, Magyarország a középmezőnyben tartózkodik.

A lehető legrosszabb forgatókönyvre is felkészültek, tovább fogják bővíteni az ellátórendszert, hogy akadálytalanul tudják a jövőben is fogadni a koronavírus fertőzötteket. Pénteki napon erről rendelkezést is fognak kiadni.

Hozzátette: azzal kapcsolatban, hogy melyik ellátásokat lehet halasztani, arról a szakmai kollégiumok segítenek határozni. Például sürgős, onkológiai és szívbetegségekkel kapcsolatos kezeléseket semmikép sem halasztanak el. Valamint azokat a beavatkozásokat sem, amiknek egészségkárosító hatása lenne.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás