Gábor Márkó színészt a TV2 Sztárban Sztár műsorából ismerhette meg a nagyközönség. Most a Ludas Matyi Jr. című kortárs darabban játssza a főszerepet, aminek fiatalossá alakításában és dalszerzésében ő is aktívan részt vett. A 23 éves színész szívügyének tartja, hogy a fiatal generációhoz közelebb hozza a színház világát.

– A Sztárban Sztár nyilván egy populárisabb műsor, így egy másfajta közönséget nyertem meg a könnyűzenei tevékenységem által. Ma sajnos be kell látni, hogy a színház, mint műfaj a 35 év alatti generációt nem igazán érdekli. Egyre kevésbé tölti be a kulturálódás és a szabadidős szórakozás szerepét. Nekem most az a misszióm, hogy a fiatal generációt megnyerjem a színháznak. Célom, hogy akik eljönnek egy könnyűzenei koncertemre, utána ellátogassanak egy színházi előadásra is, amiben játszom – mondta lapunknak Gábor Márkó, aki azt is elárulta, bakancslistás tervei között szerepel, hogy nagyjátékfilmben is szerepelhessen.

Fotó: TV2

Egy időtálló történet

Márkó alakítja a talpraesett libapásztort a napjainkban játszódó Ludas Matyi Jr. színdarabban. A színész úgy érzi, hogy az előadás igazán a fiatalok nyelvén szólítja meg a közönséget és mindenkit érintő problémát tárgyal.

– Ludas Matyi Jr. egy időtálló történet. Mindig is voltak Döbrögik, „nagy földesurak”, akik az egyszerű szegény embert nem hagyják létezni. Szerintem mindenki kerül olyan helyzetbe, hogy azt érezzük, igazunk van, de egy felettünk álló személy miatt nem merjük vállalni a véleményünket. Én azt gondolom, hogy mindennek a kulcsa a kommunikáció. Ha egy „Döbröginek” nem mondjuk meg, hogy „szerintem ezért és ezért nem jó, amit csinálsz”, akkor soha nem fog változni a helyzet – fejtette ki véleményét a színész, aki hozzátette, hogy ő hisz a megbocsátásban és a második esélyben.

„Hittel és kitartással semmi sem lehetetlen”

– A mai világban úgy tudunk érvényesülni, ha minél meggyőzőbbek vagyunk és minél jobban eladjuk magunkat. Én a Ludas Matyival nem a „kemény gyereket”, hanem az emberi esendőséget és fejlődőképességet szeretném megmutatni. Azt, hogy ha hiszünk magunkban és meghallgatjuk a hozzánk közelállók véleményét, akkor semmi sem lehetetlen, csak hit kell hozzá és kitartás – mondta a színész, aki magát is kitartó embernek gondolja.

FOTÓ: PERÉNYI ATTILA

A modernkori Lúdas Matyi

A Ludas Matyi Jr. című zenés, családi előadást május 28-án mutatják be. Kszel Attilla és Szücs Péter Pál művét a Jászai Mari-díjas színművész-rendező, Szűcs Gábor Medve álmodta színpadra.

A libapásztor történetét, aki háromszor revansot vett földesurán, valószínűleg már senkinek sem kell bemutatni. A Ludas Matyi Jr.-ban – a régi tanmesét a modern korba helyezve – az erőszak helyett a kommunikáció és az észérvek játszanak szerepet. Valamint olyan kérdéseket feszeget, mint például: Mennyit változott a történet az elmúlt kétszáz év alatt? Hogyan gondolkodik, kikkel találkozik, hogyan dönt napjaink Matyija és milyen szerephez jut Döbrögi Roland? Vajon ma mi a helyes válasz, ha igazságtalanság ér bennünket? Mindezt humorral és DJ-vel fűszerezve, a tinédzser korosztály nyelvén.