Zenészek tucatjai használják fel Bódi Guszti és a Fekete Szemek zenekar slágereinek átiratait. Jellemzően névre szóló dalok születtek a legendás csapat dalaiból. Most vége a jogtalanul „kölcsönvett” dalok korszakának.

Hosszú évek óta nagy divat, hogy családok, baráti társaságok mulatós zenészeket bérelnek fel arra, hogy névre szóló üdvözlődalt írjanak a szeretteiknek. A személyre szabott zenés üzenet kedves ajándék, de a zenei alapok jó része nem újonnan írt sláger, hanem egy már meglévő dal feldolgozása. Bódi Guszti és a Fekete Szemek zenekar 1978 óta ír dalokat, ezek közül több tucat hatalmas sláger lett. Csakhogy ezek eddig nemcsak Gusztiéknak fialtak, ugyanis dalaikból százszámra írtak zenészek új szöveggel átiratokat, névre szóló dalos köszöntőket a saját YouTube-csatornáikra feltöltve – jogtalanul. A világ legnagyobb videómegosztója ezt lopásként értékelte, és most sorra letiltja az elbitorolt dalokat. Tegnap éjszaka kezdődött a nagytakarítás – írja a Bors.

Bódi Guszti a Facebook-oldalán figyelmeztette az érintetteket

„Kedves zenészek! Ma a dalaink jogkezelőjétől sok linket kaptunk, amit 24 óra múlva töröltetni fognak a YouTube-bal. Azoknak üzenem, akik NÉVRE SZÓLÓ dalokat készítettek, másoknak, a mi, vagy a Fekete szemek zeneműkiadó dalaiból, és azt a saját csatornájukra felrakták, kérlek, szedjétek le! Csak azért írom ki, nehogy a YouTube törölje a csatornátokat! Sok link van az Anya higgy nekem című dalról (engedély nélkül). Ez nem rosszindulat, nem mi töröltetjük, a jogokat egy cég kezeli! Kérlek, vegyétek komolyan! Tehetségesek vagytok, ha kérnek tőletek névre szóló dalt, és fizetnek nektek érte, akkor írjátok meg becsülettel, ne a mi dalainkat használjátok! Sok évi munka, sok-sok stúdióköltség… videófelvételek, a zenészeknek a fizetése, és még sorolhatnám mi minden van ezekben a dalokban.(…) Tartsátok tiszteletben! Kérlek NE töltsétek fel a dalainkat a saját csatornátokra!”

bódi guszti youtube

Bódiék besokalltak

Bódi Guszti posztja alatt azonnal özönleni kezdtek a hozzászólások, melyek közül nem mindegyik volt kedves hangvételű.

„Érthető, hogy vannak, akik úgy érzik, ez ellenük szól, és van, aki azt gondolja, hogy mi személyesen tiltatjuk le a dalokat, de ez nem igaz, a cég kezeli a jogokat, nem mi személyesen” – mondja a Bors megkeresésére Bódi Guszti. „Mi nagyon örülünk neki, hogy a zenészkollégák éneklik a dalainkat. Azért íródtak ezek a nóták, hogy minél több helyen szóljanak, de átírni, áthangszerelni, majd a saját YouTube-csatornájukra feltölteni nem szabad! Nagyon sok munkánk van a slágereinkben, mi szeretnénk átdolgozni, használni ezeket, hiszen a saját dalaink ”– magyarázza a muzsikus. „Nekem az volt a célom, hogy minél több előadót mutassak meg a világnak, eddig ötvenegy tehetséges fiatalnak adtunk lehetőséget. A dalainkat továbbra is bárki énekelheti, fel is dolgozhatja, de kéretik a mi YouTube-csatornánkra feltölteni azokat.”