Hiába perelne Geszti Péter a lekésett Skócia–Magyarország-meccs miatt

Hatalmas port kavart az a reptéri fiaskó, ami miatt 50 magyar szurkoló nem jutott ki a múlt hét vasárnapi, izgalmasra sikeredett Skócia–Magyarország Eb-selejtező mérkőzésre. Ezzel a géppel utazott volna Geszti Péter is, aki pert fontolgat a légitársasággal szemben. A jogász szerint hiába…



Megosztás
Szerző: Buster
Létrehozva: 2024.06.27.
Geszti Péter botrány per légitársaság

Mint ismeretes, félelem és reszketés lett úrrá az Eurowings vasárnap kora estére tervezett Budapest–Köln járatán, miután három, egyébként renitens módon viselkedő, magyar szurkoló minősíthetetlen stílusban kezdett balhézni az egyébként 5 órás késéssel induló gép fedélzetén. Az eset elszenvedői között ott ült Geszti Péter, aki néhány napja a Retro Rádióban mesélte el, mi is történt pontosan, majd elárulta, hogy pertársaságban készülnek elégtételt venni a német fapados légitársaságon az elmaradt élmény és a felmerülő költségek okán. Péter most szintén a Bochkor című műsort hallgatva kaphatott választ arra a kérdésre, hogy számíthat-e ő, vagy bárki más jóvátételre.

20200117_212850_HB_09617
Geszti Péter bottal ütheti a pénze nyomát Fotó: Hatlaczki Balázs

A kártérítés nem automatikus

Dr. Sáfrány Írisz Zsófia jogász szerint szinte nullával egyenlő az esély, hogy egy kártérítési perben bárki nyerhet a légitársasággal szemben, hiszen a jog egyértelműen fogalmaz a Geszti Péteréhez hasonló esetek kapcsán. „Szögezzük le az elején, hogy az összes olyan járatról beszélünk, ami az Európai Unióba érkezik, vagy onnan indul.” 

Van egy rendelet, ami szabályozza, hogy mikor és milyen összegű kártalanítást kell fizetni egy utasnak.

„Ez pedig attól függ, hogy milyen távolságra megyünk. Ezerötszáz kilométeres és annál rövidebb utak esetén 250 euró. Ezerötszáz és háromezer között 400 euró, míg efölött 600 euró. Ahhoz, hogy ezeket az összegeket az utas megkaphassa, háromórás késést kell produkálnia a légitársaságnak. Viszont ez nem egy automatikus kártérítés. Ezt igényelni kell” – kezdte az adásban a jogi szakember, aki ezután kimondta, amire mindenki kíváncsi, vagyis elárulta, hogy járhat-e ezen felül kártérítés a Skócia–Magyarország-mérkőzésről lemaradó szurkolóknak. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group A Scotland v Hungary
Drámai mérkőzésről maradtak le a magyar szurkolok Fotó: AFP

Geszti Péter hideg vizet ihat rá 

Nyilván sem azok a szurkolók, akik a késés miatt nem értek az úti céljukhoz időben, sem azok, akik még Budapesten önként leszálltak, nem látták a mérkőzést, ami miatt egyébként jegyet váltottak a járatra. Ehhez azonban a légitársaságnak jogilag nincs köze, hiszen nekik nem kell ismerniük az utasaik célját és terveit. Ezt a polgári törvénykönyv szabályozza. Az én álláspontom szerint a hoppon marad szurkolók nem igazán fogják tudni visszakövetelni a meccsjegy és az egyéb, felmerülő költségeik okán keletkezett kárukat– fogalmazott dr. Sáfrány Írisz Zsófia.

@borsonline Varga Barnabásért imádkozik a világ! Borzalmas sérülése után kórházban megműtik a magyar válogatott focistát. #bors #magyarvalogatott #focieb #vargabarnabas #eb2024 #hungary #magyar #neked #nekedbe #nekedbelegyen #foryoupage #foryou ♬ eredeti hang – Bors - Bors

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás