Sajnos nem ritkaság a súlyos színházi baleset: tüdőszúrás, combcsonttörés, 6 méteres zuhanás is előfordult már





Az egész ország megdöbbent a Nemzeti Színházban történt baleseten, melyben két kiváló művész, Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó négy méter magasból zuhant le. A drámai történetet hallva azt hinné az ember, hogy nagyon ritkán fordul elő ilyen, a valóság azonban az, hogy nem egyedi esetről van szó.



Megosztás
Szerző: Zs.
Létrehozva: 2023.11.14.
baleset Gálffi László Cserna Antal Egri Márta Nemzeti Színház

A díszletként szolgáló állványzatról, négyméteres magasságból, hanyatt zuhant a mélybe Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó, a Nemzeti két kiváló művésze. Az, hogy nem haltak szörnyet, és hogy nem szenvedtek tartós egészségkárosodással járó sérülést, csakis a véletlennek köszönhető, de így sem úszták meg karcolásokkal, súlyos végtagtörésekkel kerültek műtőasztalra, a felépülésük pedig hónapokat vesz majd igénybe. 

Szász Júlia Horváth Lajos Ottó
Szász Júlia és Horváth Lajos Ottó ebben a pózban zuhant a mélybe – Fotó: Fotó: MTI/Soós Lajos

Előfordult ilyen? 

A két színész balesetével kapcsolatban azonnal felmerül a kérdés: vajon előfordult már valaha, hogy egy színész az előadás vagy éppen a próba közben súlyosan megsérüljön? A válasz sajnos: igen. Nem is olyan ritka dolog... A színjátszás ugyanis veszélyes szakma. A művészek épített fa és fémelemek között mozognak, magasra másznak, ha kell, ugranak. Mivel szerepben vannak, és általában erős fény vakítja el őket, így a közvetlen környezetük teljes sötétségben van, nem ritka, hogy „vakon vannak”, mennek, amerre menni kell, és ha véletlenül az útjukba kerül egy díszletelem, aminek nem ott lenne a helye, vagy csak egy picit is odébb csúszik egy lépcsőfok, kész a baj. A Metropol összegyűjtötte azokat a jelentős színészbaleseteket, melyek előfordultak: 

  • Cserna Antal A padlás című darabban játszotta Herceg szerepét, amikor 6 métert zuhant. A színész egy kötélpályán repült épp át a nézőtér felett. A színfalak mögé zuhant, azonnal kórházba vitték. 
  • Gálffi Lászlót szó szerint leszúrták a II. Richárdban. A balesetet egy meghibásodott rugós tőr okozta, Gálffit a tüdején sebesítette meg a vissza nem húzódó kés. 
Gálffi László
Gálffi László az ország egyik legnépszerűbb művésze fiatalkora óta (Fotó: Arcanum/Film Színház Muzsika)
  • Egri Márta „A mi osztályunk” című előadással vendégszerepelt a tatabányai Szkénében, amikor a színen egy hatalmasat esett. A Jászai Mari-díjas színésznő combcsonttörést szenvedett, hónapig tartott a felépülése. 

A Nemzeti Színház két kiváló művésze a cikkünk születésének idején is kórházban fekszik. A november 10-én történt baleset a szakemberek szerint színháztörténeti dráma, hiszen a színészek valószínűleg a nem megfelelően kialakított díszlet miatt zuhantak a mélybe. Ha így van – ezt majd a színházi belső, illetve a rendőrségi vizsgálat megállapítja –, akkor nemcsak a Nemzetiben, de az ország összes színházában meg kell vizsgálni a díszletelemek biztonságosságát, és akár új szabályozásokra is szükség lehet. Hiszen nem kérdés: a színházi dolgozók biztonsága az első. Legyen az építő, öltöztető vagy éppen az ünnepelt sztár, aki a rivaldafényben áll. 





 





Ezeket olvastad már?
Kitálalt a műsorvezető: az eljegyzésük előtt megcsalta a vőlegénye

Kitálalt a műsorvezető: az eljegyzésük előtt megcsalta a vőlegénye

Danny Blue már egy nénit is megmentett a csalóktól

Danny Blue már egy nénit is megmentett a csalóktól

Lehetetlen máshova nézni: kivágott fenekű bőrszerkóban villantott Tolvai Reni

Lehetetlen máshova nézni: kivágott fenekű bőrszerkóban villantott Tolvai Reni

Szandi elárulta évtizedek óta tartó házassága titkát: Sosem hinnéd, mi az

Szandi elárulta évtizedek óta tartó házassága titkát: Sosem hinnéd, mi az

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás