RETRO RÁDIÓ

Gyász, elhunyt a világhírű opera-énekesnő

Négy éve még egy aszteroidát is elneveztek róla.Megosztás
Szerző: PT
Létrehozva: 2023.05.09.
Módosítva: 2023.05.09.
veszteség gyász operaénekes

Elhunyt 97 évesen Sona Cervená világhírű cseh opera-énekesnő, aki leghíresebb, védjegyévé vált szerepét, a Carment több mint százszor énekelte a világ vezető színpadain.

Fotó: Pixabay

A prágai Nemzeti Színház közlése szerint a mezzoszoprán vasárnap hunyt el szülővárosában, egy prágai kórházban, ahol meg nem nevezett betegséggel kezelték. Cervena első sikereit szülőhazájában aratta, 1958-ban azonban az egykori Kelet-Berlin operaházához szerződött. A berlini fal felhúzásakor az utolsó nyitva maradt átkelőhelyen Nyugatra szökött, a nyugat-berlini, a frankfurti és a San Franciscó-i operaházban énekelt, de vendégszerepelt sok más nyugat-európai és amerikai operaházban is.

San Franciscóban 1962-től rekordszámú, 11 évadon át szerepelt, a Carmenen kívül különösen emlékezetes alakításokat nyújtott Richard Wagner és Leos Janácek operáiban.

Életének utolsó három évtizedét újra szülőhazájában, az immár szabad Prágában élte le, ahova magával hozta a prágai Nemzeti Színházhoz Robert Wilson neves amerikai rendezőt.

A kimagasló énekesnő és színésznő sorsában visszatükröződött a cseh kultúra sorsa, amelyben a tehetségek gyakran külföldön érvényesültek, mert odahaza nem volt elég szabadság

– mondta Jan Burian, a Nemzeti Színház főigazgatója.

„Nem élhettem és énekelhettem szabadság nélkül” – mondta az énekesnő egy interjúban, amelyet a cseh közrádiónak adott.

Az operadíva tavaly szeptemberben, röviddel 97. születésnapja után még szólót énekelt Rómában, a Lateráni Szent János-székesegyházban egy koncerten, amelyet abból az alkalomból tartottak, hogy Csehország töltötte be az Európai Unió elnöki tisztét.

Neki köszönhető, hogy opera születhetett a kommunista hatóságok által 1950-ben meggyilkolt pap, Josef Toufar történetéről. Művészetét számos kitüntetéssel ismerték el, egyebek mellett megkapta a washingtoni John F. Kennedy Központ Művészeti Aranymedálját, hazájában pedig – egyéb magas kitüntetések mellett – a cseh kultúra női nagykövetévé választották. 

Négy éve még egy aszteroidát is elneveztek róla

A színésznőként is ismert Cervená 1999-ben megjelentette emlékiratait, és megírta nagyapja, Václav Frantisek Cerveny híres 19. századi hangszerkészítő életrajzát.

 

 

Ezeket olvastad már?
Izzasztó pillanat: a lehető legkisebb melltartót vette fel a szexi modell

Izzasztó pillanat: a lehető legkisebb melltartót vette fel a szexi modell

„A testem templom” – Varga Viktor anyaszült meztelen - Fotó

„A testem templom” – Varga Viktor anyaszült meztelen - Fotó

Kőkemény retró kvíz: felismered az összes hírességet, akik Magyarországon jártak?

Kőkemény retró kvíz: felismered az összes hírességet, akik Magyarországon jártak?

Meglepő fordulat: Köllő Babettet az egykori felfedezettje öleli

Meglepő fordulat: Köllő Babettet az egykori felfedezettje öleli

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás