Három dolog, amit tuti nem tudtál a Simpson családról

A Metropol összeszedte a legérdekesebb dolgokat a híres és népszerű Simpson családról. Ez az animációs sorozat olyan eseteket is bemutatott már, amiről a mai napig nem lehet tudni, hogy időutazásról vagy félelmetes véletlenekről van szó?!



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.04.16.
A Simpson család

A Simpson család legelső 20 perces epizódja 1989. december 17-én jelent meg az Egyesült Államokban, a sorozat azóta is töretlen sikernek örvend.

Kevesen tudják, hogy a 33. évadánál tartó a Simpson család-széria két évvel korábban, 1987-ben került először képernyőre, de akkor még nem önálló sorozatként, hanem a Tracey Ullman Show egyes jelenetei közti, nagyjából másfél perces humoros átvezető animáció formájában.

A zajos siker miatt két évvel később, 1989-ben már 20 perces epizódokkal jelentkeztek a poénos sárga figurák. A sorozat egy középosztálybeli család életén keresztül szemlélteti az amerikai kultúra és társadalom világát nem kevés humorral fűszerezve. Homérék szárnyalásának hazai vonatkozása is van, a magyar származású rendező Csupó Gábor ugyanis a Simpson családot gyártó Klasky Csupo Inc. alapító tagja volt.

Simpson család – Fotó: archiv

A produkció különlegessége, hogy a történelem számos eseményét előre megjósolta, például hogy Donald Trump egy napon majd az Egyesült Államok elnöke lesz. Egy 1999-es epizódban a világjárványra is elég konkrét utalást tettek; a széria tévébemondója, Kent Brockman a saját otthonából jelentkezik a hírekkel a 70 év felettiekre érvényes kijárási tilalom miatt. Ugyanez a helyzet Nagy-Britanniában, mivel idén március óta a BBC Channel 4 híradója a hírolvasók otthonából jelentkezik.

Időutazásról van szó, vagy félelmetes véletlenekről?

  • Lady Gaga félidei show-ja a Super Bowlban (23. évad, 22. rész) 2012-ben az énekesnő elképesztő performance-ot mutatott be Springfield felett, 5 évvel később pedig ugyanígy a levegőben lebegve énekelt a Super Bowlban.
  • Hibás szavazógépek (20. évad, 4. rész): Amikor a 2008-as amerikai elnökválasztásokon Homer megpróbál Barack Obamára szavazni, a hibás gép megváltoztatja a szavazatát, és John McCainre adott voksként menti el. 4 évvel később egy pennsylvaniai szavazógépet ki kellett vonni a forgalomból, miután állandóan megváltoztatta az Obamára adott szavazatokat a republikánus riválisra.
  • Az okosóra (6. évad, 19. epizód): 1995-ben járunk, amikor az okosóra csak egy futurisztikus elképzelés volt. A Simpson család írói azonban már 20 évvel azelőtt megalkották a rajzfilm okosóráját, mielőtt az Apple piacra dobta volna.
  • Levelek a Beatlestől: (2. évad, 18. epizód) 1991-ben a végtelenül elfoglalt Ringo Starr rajongói levelek ezreire válaszol, amelyeket évtizedekkel korábban írtak neki. 2013 szeptemberében két Beatles-fan válaszlevelet kapott Paul McCartneytől egy 50 éve küldött levélre.
  • Három dolog, amit tuti nem tudtál a Simpson családról – Fotó: archiv

    3 tény az animációról:

    1. Miért lett sárga színű a Simpson család?

    Az alkotóknak erre is megvan a válaszuk. Aki az elejétől követi/követte a Simpson család életét, az tudja, hogy kezdetben jóval világosabbak voltak a figurák, de idővel egyre erőteljesebbé váltak. Hogy miért? A mese megálmodói szerint az egyik ok az, hogy ha az ember a távirányítóval gyorsan váltogatja a csatornákat, akkor is megakad a szeme az élénksárga színen és rögtön tudja, hogy A Simpson család megy.

    2. Azt megfigyeltétek, hogy a család 25 évig ugyanabban a szettben volt?

    Különös tény, hogy a család egyik tagja sem váltott ruhát az évadok alatt, kezdetektől ugyanabban a szettben jelennek meg. Sőt, ugyanabban az életkorban is, a huszonöt év alatt egyedül Homer öregedett. Először 36, 38 majd 40 éves is volt, de Marge, Bart, Lisa és Maggie mindig ugyanannyi idősek.

    3. Egyszerűen hihetetlen, hogy a sorozat miatt különböző elektromos kütyük is napvilágot láttak

    Maggie Simpson a legkisebb gyerek a családban, aki a kezdetekben még csak egyéves volt, ezért nem tudott szavakkal kommunikálni. Így 1992-ben megjelent a sorozatban egy babanyelvfordító kütyü, ami évekkel később a valós életben is a boltok polcaira került. A Simpson család több találmányt is előre bemutatott, Lisa jövőbeli vőlegénye már a hatodik évadban tudott a karóráján keresztül beszélgetni, Marge pedig 1995-ben videóhívást kezdeményezett a mobilján. Megjelent a sorozatban a iPod design mása is.

    Tiltólistás lett a Simpson család – A film

    2007-ben elkészült A Simpson család - A film (The Simpsons Movie), amit nem mindenhol mutattak be. Mint ismert, több kasszasiker is tiltólistára került. Rengeteg olyan film készült el, amivel bár a nézők és a kritikusok is egyaránt meg voltak elégedve, mégsem láthatta azokat mindenki.

    A kelekótya család legidősebb tagja, egyben a családapa Homer, mindig valami bajba keveredik – Fotó: Northfoto

    Manapság egyre több filmet ítélnek bizonyos országokban tiltólistára, néha a rajongók által megmagyarázhatatlan okból. Ezzel azonban kőkeményen megpecsételték a fanatikus moziba járók életét.

    Mutatjuk azokat a mozikat, amiket mondvacsinált okok miatt tiltottak le a vászonról:

    10. Szépség és a Szörnyeteg (2017)

    9. Wonder Woman

    8. Szellemirtók (2016)

    7. A Simpson család – A film

    6. E.T.

    5. District 9

    4. 2012

    3. Rómeó és Júlia (1996)

    2. A Wall Street farkasa

    1. Deadpool

    Bő egy évvel ezelőtt szörnyű hír érkezett

    A Simpson család forgatókönyvírója belehalt a koronavírusba. A népszerű és sikeres író halálhírét a bátyja jelentette be közösségi oldalán. A bejegyzésből kiderül, Marc Wilmore más betegséggel is küzdött.

    Marc Wilmore 57 éves korában hunyt el a koronavírus okozta szövődmények miatt.

    Ráadásként egy videót is mutatunk, amiből még több érdekes dolgot megtudhatsz a Simpson családról.









    Top hírek





    Hírlevél-feliratkozás