RETRO RÁDIÓ

Erzsébet, a szerelem szentje: a szereplők az áprilisi premierre készülnek

Megtartották az első sajtónyilvános olvasópróbát az Ég tartja a Földet – Erzsébet, a szerelem szentje című musicalból, amelynek április 8-án az Erkel Színházban lesz a bemutatója. A Szikora Róbert zenéjére, Lezsák Sándor szövegével, Zsuffa Tünde azonos című regénye alapján készült produkciót Cseke Péter állítja színpadra.Megosztás
Szerző: Fodor Erika
2022.01.10. 16:22
VII. kerület VIII. kerület előadás

Cseke Péter Kossuth-díjas színművész, a Kecskeméti Nemzeti Színház igazgatója mint az Erzsébet, a szerelem szentje rendezője ismertette a szereposztást, és szólt a tavaly tavasszal elkezdődött munkafolyamatról.

Fotó: Metropol /M.K/

„Sokszor hallani, hogy a színház a legegyszerűbb műfaj, hiszen könnyű a recept: vedd a legjobb írót, ennek legjobb darabját (vagy írass vele egy darabot), kérd fel a legjobb rendezőt és a legjobb színészeket, és kész a siker. Akik azonban színházzal foglalkoznak, tudják, hogy ez nem egészen így van. Mert mi kell még hozzá? Az, hogy a Jóisten áldása körülölelje a vállalkozást. Valami hasonlót éreztem, amikor 2021 márciusában Lezsák Sándor felkért egy Szent Erzsébetről szóló musical megrendezésére.” – avatott be a történtekbe Cseke Péter, aki úgy vállalta a munkát, hogy még nem volt sem szövegkönyv, sem kész dalok, csak zenei alapok, dalvázlatok, amiket Szikora Robi már évekkel ezelőtt elkészített. Cseke Pétertől megtudtuk azt is, hogy a jól együttműködő csapatban Károly Kati zenei vezetőként dolgozik, Szendrényi Éva a díszletért felel, Berzsenyi Kriszta a jelmeztervező, Pataki András a producer, Kiss Gábor a hangszerelést készíti, Madarász Zsolt a világítástervező, Benkő Dávid és Morvai Veronika a koreográfus.

A közel 70 fős produkcióban 18 színész, 8 gyerekszereplő, 8 énekes-ensemble, 30 táncos, 2 kaszkadőr, 2 artista szerepel. A darab kettős szereposztással készül.

Fotó: Metropol /M.K/

Királylány, szerelmes nő, édesanya, árvák és betegek gyógyítója

II. András lánya, Erzsébet. 1231-ben halt meg szülőföldjétől, családjától távol A királylányt már életében szentként tisztelték. Ötévesen, a hatalmi érdekek mentén kiválasztott jegyeséhez küldték Türinigiába, elszakították testvérétől, otthonától, hazájától. Erzsébet szívét nem kérgesítették meg a szörnyű veszteségek. A kislányból életerős, tettre kész nő, édesanya vált. Menedékházat alapított árvagyermekeknek, kórházat a betegeknek. Erzsébetet az udvari intrikák, anyósa ármánykodása, imádott férjének kényszerű távolléte, a szegénység, a pusztító járványok, az üldözés és kitaszítottság sem tudták megtörni. A mű nem csupán egy szent élettörténete. Szembenézés az emberi gyarlósággal és az emberi lélek önzetlen nagyságával. Ármánykodások, gyilkosságok szövevényén át rajzolódik ki Szent Erzsébet portréja. Az asszonyé, aki a női eszmény megtestesülésévé vált. A szép, szerelmes nőé, aki megmutatta, hogy az igazi szeretet a legzordabb körülmények között is feltétlen és kiapadhatatlan.

Díszlet- és jelmezterv

A musical díszlete 47 jelenetet szolgál. Főbb helyszínek: Wartburg vára, Marburg, Esztergom, Pozsony. A díszlet és a jelmez korhű: a XIII. században, a képzőművészetileg és építészetében is gyönyörű gótika idején játszódik Erzsébet magyar királylány története. Csúcsíves kőablakokkal, középkori kúttal, épületekkel jelzik a tereket. A musical üzenete a XXI. századnak szól: Erzsébet ma is köztünk jár. Ezt a kettősséget igyekszik a díszlet bemutatni. Az álomszerű események 4 méter magasságban játszódnak.

Szereposztás

Erzsébet GYŐRFI ANNA / BÉKEFI VIKTÓRIA

Lajos VASTAG TAMÁS

Walter lovag DOLHAI ATTILA / BUCH TIBOR

II. András HORÁNYI LÁSZLÓ / DÓCZI PÉTER

Gertrúd SZEKERES ADRIEN / FÉSÜS NELLI

Zsófia VÁSÁRI MÓNIKA / AUKSZ ÉVA

Herman gróf SZEREDNYEY BÉLA / KASZÁS GÉZA

Magister Konrád SZABÓ P. SZILVESZTER

Guda VARGA VIVIEN / GRUBICS BLANKA

Izolda FÉSÜS NELLI / KATZ ZSÓFIA

Waltraud BECZ BERNADETTE

Volker CHAJNÓCZKI BALÁZS

Béla DÁNIELFY GERGŐ / PÁSZTOR ÁDÁM

Albert mester PUSZTASZERI KORNÉL / FARAGÓ ANDRÁS

Henrik PAPP ATTILA / VARGA SZABOLCS

Godehard RUSZ MILÁN / CSUHA LAJOS

Vincentius BARABÁS KISS ZOLTÁN / SZŰCS SÁNDOR

IX. Gergely VARGA MIKLÓS / BENKŐ PÉTER

Öreg koldus, császár GERDESITS FERENC

Ensemble

VENCZLI ZÓRA, SIRKÓ ESZTER, BALÁZS ZSÓFIA, KOVÁTS VERA

PAPP DOMONKOS, TÓTH-SZÉKELY ZOLTÁN, OLÁH BÉLA

Gyerekek

kis Erzsébet BAKOS KINGA

kis Guda TÓTH SZOFI

kis Hermann TAKÁCS FÜLÖP

kis Ágnes ÉS kis Zsófia (II. rész) JOBBÁGY ELMIRA

kis Béla ÉS kis Hermann (II. rész) REMÉNYI BETEND

Ezeket olvastad már?
Ki áll emögött? Terrorista tartalmakat osztottak meg Judy nevében

Ki áll emögött? Terrorista tartalmakat osztottak meg Judy nevében

Észre sem vette Kandász Andi, hogy éppen operálják

Észre sem vette Kandász Andi, hogy éppen operálják

Jeremy Renner nem adja fel a küzdelmet: keményen dolgozik, hogy visszatérhessen a filmvászonra

Jeremy Renner nem adja fel a küzdelmet: keményen dolgozik, hogy visszatérhessen a filmvászonra

Durva: Így nézett ki Tolvai Reni  a több mint 20 kilós fogyása előtt

Durva: Így nézett ki Tolvai Reni a több mint 20 kilós fogyása előtt

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás