RETRO RÁDIÓ

Amerika legszebb férfiúja - 7 dolog, amit biztosan nem tudtál Robert Redfordról - Videó!





Több millió nő rajongott érte a '70-es években, de még a mai napig is az egyik legjóképűbb színésznek tartják.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.16.
bálvány

Bármennyire hihetetlen a nők bálványa, augusztus 18-án tölti be a 85. évét.

Balhés gyerek volt

A kaliforniai születésű Redford a baseballban megmutatkozó tehetségének köszönhetően jutott be a Coloradói Egyetemre. Anyja halála után magaviselete enyhén szólva problémássá vált, balhéi és tivornyái miatt sportösztöndíját másfél év múlva elvesztette és távoznia kellett az egyetemről. Az intézmény évtizedekkel később, 1988-ban tiszteletbeli diplomát adományozott az egykori rossz diáknak.

Alkalmi munkákat vállalva végigcsavarogta az Egyesült Államokat és Európát, Párizsban és Firenzében festészetet, New Yorkban díszletépítést és színjátszást tanult. Kisebb színpadi szerepek után a kiugrást a Mezítláb a parkban című Broadway-darab hozta meg neki.

Jött a siker

Első jelentősebb filmes alakítását 1966-ban Arthur Penn Az üldözők című alkotásában nyújtotta, Marlon Brando és Jane Fonda partnereként. Ugyanabban az évben a Tennessee Williams műve alapján készült Ez a ház bontásra vár című szerelmi drámában először dolgozott együtt Sydney Pollack rendezővel, akivel aztán hét filmet jegyeztek együtt. Fergeteges sikert aratott 1967-ben a Mezítláb a parkban habkönnyű filmváltozata, megint Jane Fondával. Egyik legemlékezetesebb alakítását két évvel később a Butch Cassidy és a Sundance kölyök című westernben nyújtotta, amelyben partnere Paul Newman volt. Civakodó, törvényen kívüli párosuk A nagy balhé című 1973-as gengszterkomédia kedvéért állt ismét össze, amelyben Redfordot Oscar-díjra jelölték.

Nők bálványa lett

Az 1970-es évek elején a magazinok a legszebb férfinak kiáltották ki, így kedvére válogathatott a szerepajánlatok között. Játszott Pollack romantikus Ilyenek voltunk című filmjében (Barbra Streisanddal), A nagy Gatsby című Fitzgerald-regény filmes adaptációjában, A Keselyű három napja című feszült politikai thrillerben és Dustin Hoffman oldalán a Watergate-botrányt kirobbantó két újságíró sztoriját elmesélő politikai drámában, Az elnök embereiben.

Átállt a túloldalra

A kamera másik oldalán 1980-ban próbálta ki magát, az egy hétköznapi család széthullásának drámáját bemutató Átlagemberekért rögtön rendezői Oscart kapott. A nyolcvanas években mindössze három film fűződött a nevéhez: az Őstehetség című sportdráma, amelyben megmutathatta baseball-tehetségét is, a Törvényszéki héják és a legnagyobb siker, a Sydney Pollack rendezte, Oscar-esővel jutalmazott Távol Afrikától; a romantikus dráma női főszerepét Meryl Streep formálta meg.

Az ismét Pollack által rendezett, érzelmes Havanna (1990) a forradalom előestéjén, Batista Kubájának összeomlása idején játszódik, nem kevés Casablanca-utánérzéssel. Sikert aratott a Komputerkémek című alkotásban, rendezőként a Folyó szeli ketté című filmdrámával, majd a Tisztességtelen ajánlat elragadóan ellenszenves milliárdosaként is. Az 1994-es Kvíz-show-ért újra rendezői Oscarra jelölték, ezt a Hírek szerelmesei című romantikus dráma (Michelle Pfeiffer oldalán), majd A suttogó követte, utóbbiban a rendezés mellett a főszerepet is magára osztotta.

Nálunk is forgatott

2000-ben jórészt Budapesten forgatta Brad Pitt-tel a Kémjátszma című krimit, öt évvel később nagypapakorú alkoholistát alakított a Befejezetlen életben. A 2012-es A hallgatás szabálya című politikai thrillernek ismét csak egy személyben volt rendezője, producere és szereplője. Az egy évvel későbbi, szinte szöveg nélküli Minden odavan az óceánon vitorlásával balesetet szenvedő magányos hajós heroikus küzdelmét mutatta be az elemekkel. 2017-ben ismét Jane Fondával szerepeltek együtt a Milyen hosszú az éjszaka című romantikus drámában, amely két egymás szomszédságában lakó, de egymást csak alig ismerő özvegy plátói kapcsolatát meséli el.

Redford 2018 augusztusában bejelentette, hogy visszavonul a színészettől, mert több időt akar szánni a festészetre, a filmezést pedig rendezőként folytatja. Utolsó alakítását az igaz történeten alapuló, Úriember revolverrel című bűnügyi vígjátékban nyújtotta, az elbűvölő modorú bankrabló szerepéért Golden Globe-díjra jelölték.

1980-ban a független filmesek támogatása érdekében hozta létre a utahi Sundance Filmintézetet, amelynek évente megrendezett fesztiválja ma már a világ egyik legjelentősebb filmmustrája (a filmfesztivál nevét egyik leghíresebb szerepéből kölcsönözte).

Szakmai elismerések

Jóllehet színészként szerzett hírnevet, azon kevesek egyike, aki Oscar-díját rendezőként szerezte, akárcsak Warren Beatty, Clint Eastwood, Mel Gibson, Richard Attenborough és Kevin Costner. 2002-ben tiszteletbeli Oscar-díjat vehetett át, amellyel rendezői, produceri valamint „tehetségkutatói” munkásságát is elismerték. Számos kitüntetése között tudhatja a Kennedy Center díját, a New York-i Lincoln Center Charlie Chaplinről elnevezett életműdíját, a Golden Globe-díjat (kétszer is), a tiszteletbeli Golden Globe-nak számító Cecil B. DeMille-díjat és a BAFTA-díjat. Megkapta a francia Becsületrendet, a legnagyobb civil amerikai kitüntetést, a Szabadság Érdemérmet, a velencei filmfesztivál Arany Oroszlán-életműdíját, két éve tiszteletbeli César-díjjal (az Oscar francia megfelelője) tüntették ki. 2014-ben a Time magazin a világ száz legbefolyásosabb embere közé sorolta.

A családjának él

Magánéletéről tudni, hogy négy gyermeke született, és ma már ötszörös nagyapa. Amy lánya a színészi pályát választotta, aktivista és dokumentumfilmes James fia 2020-ban halt meg. 1996-tól él együtt jelenlegi feleségével, Sibylle Szaggars német festőnővel.

Amerika valaha legszebbnek ítélt férfiúja eleganciáját és jó ízlését tekintve ma is a régi. A környezettudatos színész nem csak beszél a környezet védelméről, otthonát, környezetét is ennek megfelelően rendezte be.





Ezeket olvastad már?
Elárulta a világsztár: 40 dolláros ruhában vonult végig a vörös szőnyegen – Fotók

Elárulta a világsztár: 40 dolláros ruhában vonult végig a vörös szőnyegen – Fotók

Ezért jelentette be Katalin hercegné egyedül, támogató férje nélkül a betegségét

Ezért jelentette be Katalin hercegné egyedül, támogató férje nélkül a betegségét

Túl van a műtéten, máris poénkodik Schwarzenegger

Túl van a műtéten, máris poénkodik Schwarzenegger

„Szép vagy minden látószögből” – Még a víz is felforr Singh Viki fürdőruhás testétől

„Szép vagy minden látószögből” – Még a víz is felforr Singh Viki fürdőruhás testétől

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás