Újra lobog a láng Párizsban: íme, a legjobb fotók a paralimpia varázslatos megnyitójáról – Galéria

17 nappal az olimpia után újra a sportvilág fővárosa lett Párizs. A paralimpia megnyitóját is ikonikus helyszínen rendezték meg.



Megosztás
Szerző: LL
Létrehozva: 2024.08.29.
Módosítva: 2024.08.29.
paralimpia Párizs illés fanni megnyitó

Táncosok, zenészek hada és a francia légierő műrepülőcsoportja is emlékezetessé tette a nyári paralimpiai játékok megnyitóünnepségét.

Fellobbant a paralimpiai láng Párizsban
Fellobbant a paralimpiai láng Párizsban          Fotó: AFP

Ez volt az első alkalom, hogy a fogyatékkal élő sportolók világjátékát nem egy stadionban, hanem ikonikus városi helyszínen nyitották meg: a Concorde téren és a Champs-Elysées-n.

A jövő vasárnapig tartó XVII. Paralimpiai Játékokon mintegy 150 nemzet 4400 sportolója  – köztük 39 magyar paralimpikon – összesen 22 sportágban versenyez.

A szervezők szándéka az volt a megnyitón, hogy elgondolkodtassák a nézőket az egész estén átnyúló, „Paradoxon, a viszálytól az egyetértésig” című színes műsorral, amelyben két csoport történetét mutatták be több felvonásban, több száz szereplő, köztük 16 fogyatékkal élő segítségével. A sztori azt szemléltette, hogy kreativitással hogyan lehet hidat építeni az egymástól távol álló csoportok közé, és együtt, egymásért, befogadóan, nem pedig egymás ellen, kirekesztően gondolkodni. A program központi eleme a tánc és az emberi test volt, s főszerepet játszott benne a tér közepén magasodó obeliszk is, amelyet többször is fényfestéssel keltettek életre, rendkívül látványosan.

A nagyszabású sportesemény varázslatos hangulatú megnyitóján az immár ötszörös paralimpikon Illés Fanni, paralimpiai, világ- és Európa-bajnok úszó és Gáspár Tamás íjász vitték a magyar csapat zászlaját.

A párizsi paralimpián a menekültek csapatával együtt rekordot jelentő 168 küldöttség mintegy 4400 versenyzője - köztük semlegesként 88 orosz és nyolc fehérorosz - küzd 22 sportágban. A különböző sérültségi kategóriákban összesen 549 számban avatnak bajnokot. A magyar színeket 39 sportoló képviseli, akik 13 sportágban, 68 versenyszámban lesznek érdekeltek. A küzdelmek csütörtökön kezdődnek.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás