Szabó László: Harminckilenc aranyéremért utazunk Párizsba

Az összes, jelenleg aktív magyar paralimpiai bajnok indul Párizsban: Illés Fanni, Bianka Pap és Konkoly Zsófia úszásban, Ekler Luca atlétikában, Veres Amarilla kerekesszékes vívásban, Pálos Péter asztaliteniszben, Kiss Péter Pál pedig kajak-kenuban próbálja majd megvédeni a címét.



Megosztás
Szerző: GG
Létrehozva: 2024.08.28.
Szabó László Párizs paralimpia

A magyar színeket 39 versenyző képviseli, a paralimpia csapat létszáma nagyobb, mint három éve, Tokióban és minden olyan sportágban – úszás, vívás, atlétika, asztalitenisz, kajak-kenu, erőemelés, triatlon, íjászat, sportlövészet, kerékpár – indul sportoló, amelyben a japán fővárosban is - mondta Metropolnak Szabó László, a Magyar paralimpiai Bizottság elnöke. 

Ekler Luca, paralimpia
Ekler Luca az esélyesek között indul / Fotó: Török Attila

- Lesz három olyan sportág, amelyben a legutóbbi játékokra nem jutott ki magyar versenyző: Fonyódi Ildikó lovaglásban, Burányi Flóra cselgáncsban, Szabó Alexandra és Nagy Vivien bocciában szerzett kvótát - mondta Szabó László, aki úgy véli, ha az előző olimpián elért helyünket megőrizzük a nemzetek listáján – 18 – akkor már teljesítették az elvárást a magyar küldöttség tagjai Párizsban. - A párizsi lesz a 17. paralimpia, amelyen közel 180 ország 4400 sportolója verseng majd 22 sportágban. Szóval, ha az első húszban végzünk az összesítésben nagyon büszkék lehetünk a sportolóinkra. Egyébként azok is emberfeletti teljesítményt nyújtottak a kvótaszerző versenyeken, akik éppen lemaradtak a játékokról.

Szabó László öt úgynevezett „húzó sportágat” nevezett meg, amelyekben nem kizárt az érem, mi több akár az aranyérem megszerzése sem. Ilyen az atlétika, a kaja-kenu, az asztalitenisz, az úszás és a vívás.

- Persze valamennyi versenyző, tehát harminckilencen, aranyéremért utaztak ki hétfőn a francia fővárosba. Beszéltem néhányukkal, elfoglalták helyüket az olimpia faluban – nem ugyanazt az épületet kapták, ahol a magyar olimpiai csapat volt elszállásolva az olimpián – már tréningeztek is, készülnek a megnyitóra, hogy csütörtöktől belevessék magukat a csatákba.

A magyar sportolók 38 arany-, 55 ezüst- és 67 bronzérmet, összesen 160 dobogós helyet gyűjtöttek az eddigi 16 paralimpián. Az első magyar paralimpiai medált, egy bronzot 1972-ben Fejes András szerezte atlétikában, a kerekesszékesek 60 méteres versenyében, Heidelbergben. A legsikeresebb szereplés 1984-ben volt New Yorkban, ahonnan a küldöttség 28 éremmel tért haza (12/13/3). A három évvel ezelőtti, tokiói seregszemlén a magyarok hét aranyat, öt ezüstöt és négy bronzot gyűjtöttek.

Újoncok, de nem esélytelenek

A csapat több mint negyede, tíz versenyző újonc, Molnár Nikoletta, Boldizsár Dalma, Hotz Csenge, Mocsári Bence, Fonyódi Ildikó, Szabó Alexandra, Nagy Vivien, Luterán Petra, Rescsik Csaba és Kiss Tibor most először vesz részt paralimpián.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás