Marco Rossi példaképe óriási meglepetést okozott az egész világnak

Közel a 80-hoz vállalta el a román válogatott dirigálását. Mircea Lucescu pár éve Marco Rossi kinevezését szorgalmazta.



Megosztás
Szerző: LL
Létrehozva: 2024.08.08.
Módosítva: 2024.08.08.
Marco Rossi szövetségi kapitány Mircea Lucescu Románia példakép

Életének 80. évében vállalta el Mircea Lucescu a román labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányi posztját. A legendás edző az 1981–86 közötti időszak után másodszor, 38 év szünet után döntött úgy, hogy megpróbálja kijuttatni hazája legjobbjait a 2026-os világbajnokságra. Ő olasz-magyar szakvezetőnk, Marco Rossi egykori trénere és egyben egyik legfőbb példaképe

Mircea Lucescu 79 évesen lett újra a román válogatott szövetségi kapitánya
Mircea Lucescu 79 évesen lett újra a román válogatott szövetségi kapitánya Fotó: AFP

Pedig Mircea Lucescu nemrég kínos nyilatkozattal hívta fel magára a figyelmet, amikor elődje, Eduard Iordanescu vezetésével Románia nyolcaddöntőt vesztett (0-3) Hollandia ellen az Európa-bajnokságon. Akkor azt találta mondani, hogy „nem is Hollandia, hanem a világ különböző részein található gyarmatai ellen játszottunk”.

Mircea Lucescu nem mondhatott nemet

– Mindent megtettem, hogy elutasíthassam a felkérést, de a válogatottra nem mondhattam nemet, az gyávaság lett volna részemről – mondta most Lucescu, aki anno az 1984-es Eb-re kijuttatta (ott csoportutolsóként végzett), az 1986-os vb-ről viszont lemaradt a románokkal.

Az ikonikus futballszakember előtte volt török szövetségi kapitány is, klubszinten pedig edzősködött román (Dinamo, Rapid), olasz (Pisa, Brescia, Reggiana, Internazionale), török (Galatasaray, Besiktas), orosz (Zenit) és ukrán (Sahtar Donyeck, Dinamo Kijev) csapatoknál. Legutóbb 2023 novemberéig a Dinamónál dolgozott. A legtöbb sikert ugyanakkor Donyeckben érte el 2004 és 2016 között: a Sahtart 8 ukrán bajnoki cím mellett UEFA-kupában és az európai Szuperkupában is győzelemre vezette.

A második leghosszabb edzői időszakát (1991–96) az olasz Bresciánál töltötte, ahol két évig Marco Rossi volt a középhátvédje, 1992-ben együtt jutottak fel a Serie A-ba. Rossi gyakran elmondja, hogy edzőként leginkább Lucescut és egy másik exedzőjét, az argentin Marcelo Bielsát tekinti a példaképének. Lucescu pedig pár éve Rossit ajánlotta a románok kispadjára.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás