Szoboszlai maga sem hitte el, nagy elődhöz csatlakozik – Videó

Nem Szoboszlai Dominik lesz az egyetlen magyar rekorder. Király Gábor 2016 óta az Európa-bajnokságok történtének legidősebb futballistája.



Megosztás
Szerző: LL
Létrehozva: 2024.06.12.
Módosítva: 2024.06.12.
Szoboszlai Dominik király gábor lothar matthäus foci Eb 2024 rekord

Szoboszlai Dominik már több mint másfél éve a magyar labdarúgó-válogatott csapatkapitánya. Sokan talán csak most döbbennek rá ennek a súlyára, miután kiderült: a Svájc elleni első csoportmeccsünktől (szombat, 15.00, tv: M4 Sport) minden bizonnyal ő lesz az Európa-bajnokságok történetének legfiatalabbja, aki ezt a tisztséget viseli.

Szoboszlai Dominik lesz minden idők legfiatalabb csapatkapitánya az Eb-k történetében
Szoboszlai Dominik lesz minden idők legfiatalabb csapatkapitánya az Eb-k történetében          Fotó: Árvai Károly / Nemzeti Sport

A Liverpool 42-szeres magyar válogatott középpályása egyébként csak a minap tudta meg, hogy várhatóan korrekorder lesz: az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalos honlapjának adott interjúja során említették ezt neki.

Szoboszlai 2022 őszén, a válogatottságtól visszavonult Szalai Ádámtól „örökölte meg” a csapatkapitányi karszalagot. 

Akkortól a vezérletével 14 mérkőzést veretlenül játszott végig nemzeti csapatunk. A nagy sorozat csak az Eb-t felvezető utolsó előtti felkészülési találkozón, Íroszágban szakadt meg.

A magyar válogatott Eb-csoportmeccsei:

Június 15., 15.00 (Köln):    Magyarország–Svájc

Június 19., 18.00 (Stuttgart):    Németország–Magyarország

Június 23., 21.00 (Stuttgart):    Skócia–Magyarország

(Az első és második helyezettek mellett a négy legjobb csoportharmadik is továbbjut a nyolcaddöntőkbe.)

Egy másik magyar futballista már tart egy másik korrekordot a kontinenstornák 1960 óta íródó történelmében. Király Gábor a 2016-os Eb-nyolcaddöntőben, Belgium ellen 40 éves és 86 napos korában védett. Az már csak hab volt a tortán, hogy azon a meccsen mutatta be a később a szezon legnagyobb védésének választott parádéját, Kevin De Bruyne lövése után.

Király nem akárkinek a csúcsát döntötte meg: addig Lothar Matthäus játszott legidősebb (39 éves és 91 napos) korában Eb-meccset, még 2000-ben, az utolsó, 150. német válogatottbeli találkozóján (a világ- és Európa-bajnok, 1990-ben aranylabdás legendát 3,5 évvel később már magyar szövetségi kapitánynak nevezték ki).

Király rekordja egyébként alighanem már csak napokig marad érvényben. A portugál válogatott csehek elleni Eb-rajtján, jövő kedden 41 évesen és 113 naposan játszhat Pepe.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás