Kihagyja a párizsi olimpiát a nemzet sportolója, ezért döntött így

Faragó Tamás olimpiai bajnok vízilabdázó, a lányokkal világbajnokságot nyerő szövetségi kapitány kihagyja idén a párizsi olimpiát. Persze csak a helyszíni élményről mond le, televízión követi az eseményt.



Megosztás
Szerző: Szabó Sándor
Létrehozva: 2024.06.20.
Módosítva: 2024.06.20.
vízilabda Olimpia 2024 Dr Faragó Tamás

A labdarúgó-Európa-bajnokság után két hetet sem kell várni, s megkezdődik Párizsban a nyári olimpia. A Magyar Olimpiai Bizottság vendégül látja a helyszínen a nemzet sportolóit, Faragó Tamás azonban inkább az itthoni szurkolásra szavaz. Az 1976-os, montreali olimpia aranyérmes vízilabdacsapatának sztárja azt is elmondta, miért döntött így.

Eb után jön az olimpia Fotó: Török Attila

 

– Egyrészt, mert már számos ötkarikás viadalnak voltam szemtanúja. Odakint igencsak fárasztó lenne nyomon követni a tornát, ezért inkább maradok idehaza, és egy-egy kellemes ital társaságában a televíziókészülék előtt élvezem a mérkőzéseket – mondta a Metropolnak Faragó.

Mint egykori sikeres szövetségi kapitány, női pólóválogatottunk párizsi olimpiai esélyeiről is szót ejt. Sokan azt állítják, mivel szemre a gyengébb ötös csoportban, Hollandiával, Ausztráliával, Kanadával és Kínával együtt kezdünk, egyszerűbb lesz a dolgunk. Faragó ezt cáfolja.

Az olimpián nincs könnyű mérkőzés, főleg a női mezőnyben nem, hiszen valamennyi találkozó háromesélyes. A mi ötösünkben Hollandia igen erős, de azért az idei katari vb-n büntetőkkel legyőztük őket, majd az aranymeccsen is csaknem jobbak voltunk az Egyesült Államoknál, mindössze 8-7-re kaptunk ki tőlük. Az olimpia akkor kezdődik, amikor az egyenes kieséses szakaszban a negyeddöntőben nyerünk, az ugyanis közelebb visz bennünket a dobogóhoz.

Faragó Tamás Fotó: Dömötör Csaba

Úgy látja, a Mihók Attila, Cseh Sándor szövetségi kapitány kettős kinevezésével jó lóra tett a magyar szövetség elnöksége.

Persze ez utólag akkor igazolódik majd be, ha a lányok éremmel térnek haza a francia fővárosból.

A nemzet sportolói közül öten,  Faragó Tamás mellett a siket asztaliteniszező Ivánkay Mária, a tőrvívó Kamuti Jenő, a sakkozó Portisch Lajos és a párbajtőrvívó Schmitt Pál helyezte el kézlenyomatát hétfőn a Sportcsillagok Falán, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemen.

Faragó lapunknak elmondta, az említett eseményen élmény volt találkozni Portisch Lajos a sakkozó olimpiai aranyérmessel. 

– Amikor vagy negyven éve Visegrádon állatorvosként dolgoztam a Gizella-majorban lévő lovastelepen, a közelben volt Lajosék háza, ezért gyakran összefutottunk. Sakkozni nem sakkoztunk, viszont ő sem merészkedett a víz közelébe pólózni.


 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás