Bajba kerülhet Marco Rossi négy légiósa: állami vizsgálat indult Németországban

Gulácsi Péter és Orbán Willi klubja mellett Szalai Attiláé és Dárdai Bencéé is érintett. Kézbe vette az ügyet a német szövetségi versenyhivatal.



Megosztás
Szerző: LL
Létrehozva: 2024.06.04.
Módosítva: 2024.06.04.
RB Leipzig Bundesliga Gulácsi Péter Orbán Willi sportfogadás

Több magyar érdekeltségű Bundesliga-klub ügyében vizsgálatot indított a német szövetségi kartellhivatal. A legnagyobb figyelmet Gulácsi Péter és Orbán Willi csapata, az RB Leipzig kapja a hatóságtól, de más magyar játékosok kenyéradói is bajba kerülhetnek: Dárdai Bence éppen most igazolt a Herthától a Wolfsburghoz, Szalai Attila pedig a Hoffenheim légiósa. A lipcseiek a Red Bull energiaital-gyártó, a wolfsburgiak a Volkswagen autógyár, a hoffenheimiek pedig multimilliárdos tulajdonosuk szoftvercége, a SAP túlzott befolyása alatt lehetnek a gyanú szerint.

Gulácsi Péter (balra) és Orbán Willi klubját 15 éve támadják a Red Bull túlzott befolyása miatt
Gulácsi Péter (balra) és Orbán Willi klubját 15 éve támadják a Red Bull túlzott befolyása miatt (Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP)

A német labdarúgásban tartják magukat az úgynevezett 50+1-es szabályhoz. Ennek az a lényege, hogy korlátozzák a befektetők döntési jogkörét a proficsapatoknál; a részvények több mint felének az anyaegyesületnél, illetve annak tagságánál kell maradnia. Ennek felügyelete a Német Futball-liga (DFL) dolga, de most a hatóság is vizsgálni kezdte az üzleti befolyás elleni szabályozást. A Sportschau értesülése szerint különösen a lipcsei klub áll a vizsgálat középpontjában, amelyet a 2009-es megalapítása óta vádolnak a hivatalosan csak főszponzornak mondott Red Bull cég túlzott hatalma miatt.

A versenyfelügyeleti szervezet szerint kérdéses, hogy az RB Leipzig struktúrája megfelel-e a szabálynak. Gulácsiék főnökei mindenesetre állnak a további vizsgálatok elé, együtműködnek a DFL és a hivatal szakértőivel is, akik kritikákat fogalmaztak meg a döntési folyamatokkal kapcsolatban. A többi klubbal ellentétben, Lipcsében a tagság nem jár automatikusan szavazati joggal, azt kevesebb mint kéttucatnyian kapták meg – olyanok, akik közel állnak az osztrák konszernhez.

A kartellhivatal közlése szerint a Lipcsén túl kiemelt figyelemmel vizsgálják több más érintett klub felépítését is: így a bajnok Leverkusen és a Bayer gyógyszergyár, a Wolfsburg és a Volkswagen, a Hoffenheim és a SAP, illetve a Hannover és többségi tulajdonosa, Martin Kind kapcsolatát.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás