„Mi sem értjük” – vészhelyzet a válogatottnál, meglepődött Marco Rossi elfelejtett védője

Újra a régi probléma: játékhiánnyal küzdenek a védelem pillérei. Nem vagy alig szerepelnek klubcsapatukban Marco Rossi Eb-keretének fontos tagjai.



Megosztás
Szerző: MM
Létrehozva: 2024.05.15.
Módosítva: 2024.05.15.
válogatott Eb 2024 Paunoch Péter sportfogadás Marco Rossi

Miután a FourFourTwo a top 10-be rangsorolta az Európa-bajnokságra készülő szövetségi kapitányok között, Marco Rossi a keddi kerethirdetéssel még egy lapáttal rátett: a 24-es mezőnyből elsőként jelölte ki, mely labdarúgókra számíthat a június 14-én kezdődő kontinenstornán. A 26 kiválasztott (plusz 5 tartalék) listája csak kisebb-nagyobb meglepetéseket tartalmaz, olasz–magyar szövetségi kapitányunk javarészt a kipróbált játékosait hívta meg. Pedig különösen a belső védők között többen sérüléssel és/vagy játékhiánnyal küzdenek a klubcsapataikban.

Marco Rossi nem kertelt: aki nem játszik a klubjában, nem mehet az Eb-re?
Marco Rossinak a védők formába hozásával lehet a legtöbb gondja             Fotó: Árvai Károly / Nemzeti Sport

– A keret összeállításánál a játékosok teljesítménye mellett minden más szempontot is mérlegeltünk, többek között azt is, hogy kik voltak részesei a 2023-as selejtezősorozatnak, melyen kivívtuk az Eb-részvételt. [...] Fiola Attila és Lang Ádám nemrégiben megsérültek, de folyamatosan kapcsolatban vagyunk velük, és úgy tudjuk, hamarosan egészségesek lesznek, ráadásul az Eb előtt két bő hetünk lesz meggyőződni a formájukról, és ha esetleg indokolt lesz, akkor tudunk még változtatni, hiszen vannak tartalékjátékosaink – idézte a kapitányt a szövetség honlapja.

Az eredmények szerencsére nyilvánvalóan Rossi válogatási elveit igazolják; a „Mister” és stábja az utóbbi években sok hasonló nehézségen úrrá lett. A helyzet mindenesetre aggasztó a védősorban.

Védőink játékpercei a márciusi válogatottmeccsek óta:

Balogh Botond (Parma, Serie B):    19 perc (2× becserélték, 3× kispadozott, 3× kimaradt)

Botka Endre (FTC, NB I):        326 perc (4× kezdett, 4× kispadozott)

Dárdai Márton (Hertha, 2. Bundesliga):    529 perc (5× kezdett, 1× kimaradt)

Fiola Attila (Fehérvár):    450 perc (5× végig, május 1. óta sérült)

Lang Ádám (Omonia):    0 (március 29. óta sérült)

Orbán Willi (Leipzig):    630 perc (7× végig)

Szalai Attila (Freiburg):    15 perc (1× becserélték, azóta 6-szor kispadozott)

A sérülésből lábadozók (Fiola és Lang) mellett aggodalomra ad okot az is, hogy a márciusi válogatottmeccsekig alapembernek számító Balogh Botondot azóta csak kétszer cserélték be az olasz másodosztály bajnokcsapatába; Szalai Attilát csak egyszer a Freiburgba; a ferencvárosi Botka Endre pedig a lehetséges játékpercek felét sem töltötte a pályán a Fradi NB I-es meccsein.

Velük ellentétben ugyanakkor a tartalékok közé se került be például az a Szalai Gábor, aki januárban igazolt Kecskemétről a svájci élvonalbeli Lausanne-hoz. Egy sérülés kivételével rendszeresen kezdőjátékosa is a Szuperliga-csapatnak. A 23 éves védő ugyan még nem mutatkozhatott be a válogatottban, de Rossi tavaly nyár óta 9-ből 8 meccsre behívta a keretébe, ezért is hatott most meglepetésként a kihagyása az Eb-névsorból.

Tiszteletben tartjuk a szövetségi kapitány döntését, de sokakhoz hasonlóan igazából mi sem értjük. Az elmúlt időszakban mindig kerettag volt, szintet lépett, azon kevés belső védő közé tartozik, aki játszik és elégedettek vele – mégis kimaradt

– kommentálta megkeresésünkre Szalai Gábor kimaradását Paunoch Péter FIFA-licences játékosügynök, a focista ügyeit intéző Center Sport tulajdonosa.

Hirdetés: Regisztrálj most a megújult TippmixPro-ra és használd egyedi bónuszkódodat, hogy tiéd lehessen a 100%-os feltöltési bónusz akár 30.000 Ft-ig! Bónuszkód: MW30

 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás