Magyar pólóst ünnepel a világ, Kemény Dénes elárulta a titkát

Utánozhatatlanok Zalánki Gergő lövései, ezzel magyarázza Kemény Dénes a Pro Recco magyar vízilabdázójának első helyét a Total Waterpolo év végi voksolásán.



Megosztás
Szerző: Szabó Sándor
Létrehozva: 2023.12.28.
Módosítva: 2023.12.28.
vízilabda legjobb zalánki gergő Kemény Dénes

A Total Waterpolo ötezer szavazójának véleménye alapján Zalánki Gergő volt a világ legjobb pólósa 2023-ban. A Metropol Kemény Dénestől, a magyar válogatottal három olimpiai aranyérmet szerzett szövetségi kapitányától kérdezte: minek tudható be ez a siker?

Zalánki Gergő
Zalánki Gergő (Fotó: Árvai Károly)

Nem ünneprontásnak szánom, de ha a fukuokai magyar–görög világbajnoki döntőben kapusunk, Vogel Soma az általa hárított 4 büntető közül két hellászi ötméteressel kevesebbet véd, feltehetően egy görögöt választanak. Általában minden évben a világelső válogatott játékosának jár a cím.

Sokat nem szükséges boncolgatni a balkezes világbajnok Zalánki játékát, tért rá a lényegre Kemény, ugyanis a lövőtechnikája egyedi, lövéseinek ereje, pontossága emeli őt a többiek fölé.

„Azt nem tudom, miként tett szert erre a technikára, talán sok mindent ellesett másoktól, esetleg vele született ez a képessége” – tette hozzá Kemény. „Mindenesetre követhetetlenek a bombái. A balkezesek ellen kevesebb a kapusok esélye a sikeres védésre. Ha egy meccsen adott időszakban 25 lövést kapnak, abból öt balkezestől érkező labda mindig mattolja őket.”

Kemény Dénes hozzátette, az ő aranycsapatában más karakterű játékosok voltak balkezesek.

„Az én kapitányi időszakom balkezesei kivétel nélkül más karakterű pólósok voltak. Varga Zsolt szövetségi kapitány örvendhet annak, hogy egy ilyen komplett bombázót visz magával a katari vb-re és a 2024-es párizsi olimpiára. Az ellenfelek is tudják, ha Gergő elkapja a fonalat, védhetetlenek a lövései, rájuk sem blokk, sem kapus nem jelent gyógyírt. Persze a Varga-csapatban valamennyi játékos kulcsfigurának számít. Zalánki azért klasszis, mert a csapatteljesítménytől függetlenül képes dönteni kényes mérkőzéshelyzetekben.”

A Total Waterpolo szavazásainak eddigi éllovasai

2017: Sandro Sukno (horvát)
2018: Felipe Perrone (spanyol)
2019: VARGA DÉNES (magyar)
2020: BENEDEK TIBOR (magyar)
2021: Dusan Mandics (szerb)
2022: Francesco di Fulvio (olasz)
2023: Zalánki Gergő (magyar) 

 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás